OKdo Rock 4 SE: goedkope Raspberry Pi 4 alternatief

Elwin Hodžić
2

Radxa is een Chinees bedrijf dat al geruime tijd “Rock Pi” single-board computers produceert, die zijn gebaseerd op de Raspberry Pi. Voor de Rock 4 SE werkt Radxa samen met het Britse bedrijf OKdo, dat deel uitmaakt van elektronica distributeur RS. OKdo laat ook de Rock 4 SE in Groot-Brittannië maken en verkoopt tot nu toe de enige variant met 4 GB RAM voor ongeveer 90 euro, exclusief verzendkosten.

OKdo Rock 4 SE: goedkope Raspberry Pi 4 alternatief


Ontvang gratis informatie en tips over de Raspberry Pi en alle alternatieven, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

De specificaties van deze Raspberry Pi 4 alternatief

De OKdo Rock 4 SE maakt gebruik van een Rockchip RK3399-T chip, een variant van de al lange tijd gebruikte 28 nanometer RK3399 chip die wordt gebruikt in de NanoPi, OrangePi en TinkerBoard.

Welke OS kun je draaien?

Desondanks wordt de RK3399 niet officieel ondersteund door de belangrijkste Linux-distributies. Er zijn wel kant-en-klare images beschikbaar voor de Rock 4 SE en de verwante Rock Pi 4B met Ubuntu 20.04 Focal, Debian 11 Bullseye, Armbian v22.11.1, DietPi, LibreElec 10 en Android 11. Radxa zelf levert alleen images voor Android en Debian met een grafische desktop (in dit geval XFCE); de GPU in de RK3399-T is een ARM Mali T860MP4.

Aansluitingen

Net als de Raspberry Pi 4 heeft de Rock 4 SE Ethernet met PoE optie, WLAN en twee USB 2.0 en USB 3.0 aansluitingen. In tegenstelling tot de Rock Pi 4C Plus, heeft de Rock 4 SE alleen een HDMI-uitgang. Behalve een microSD-kaart kunnen ook een eMMC-geheugenmodule en een M.2 SSD met NVMe-controller worden aangesloten.

Conclusie

Als je op zoek bent naar een goedkoop alternatief voor de slecht leverbare en prijzigere Raspberry Pi 4 dan is het misschien wel het overwegen waard om voor dit alternatief te gaan.

 

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Deze Delta aanbieding voor glasvezel moet voor nieuwe klanten zorgen

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

NordVPN lanceert Saily: een nieuwe wereldwijde eSIM-service

Nord Security, het moederbedrijf van NordVPN, heeft zojuist zijn nieuwste product gelanceerd onder de naam Saily. Dit is een nieuwe wereldwijde eSIM-s...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Luc Janssen
Lezer
Luc Janssen

Dat is natuurlijk allemaal heel mooi, maar werkt de software wel goed en wordt die bijgehouden, meestal het grote manco bij dit soort pi – achtigen.

C. Beerse
Lezer
C. Beerse

Dit is dus een alternatief voor de RPi maar ze heeft wel een apart/eigen image nodig. Dus is ze niet compatibel. Nu heeft deze leverancier al eerder vergelijkbare boardjes geleverd. Hoe ziet het nu met de ondersteuning voor die kaartjes? Zijner nog actuele images voor die boardjes? Zo nee, dan belooft dat geen toekomst voor dit boardje, zeker omdat de chip zoals gemeld niet officiëel wordt ondersteund door de grote/courante leveranciers. Hoe zit het dan met de ondersteuning door distributies zoals gentoo? Daarmee heb ik tijden lang een incourant systeem toch goed kunnen gebruiken omdat je daar bij alle updates/patches… Lees verder »