Weer een nieuwe USB-versie: USB4 2.0 met snelheden tot 80 Gbit/s

Redactie
1

Opnieuw is er een nieuwe USB-versie met twijfelachtige nummering. De nieuwe versie wordt USB4 2.0 genoemd – niet te verwarren met USB 2.0. Kun je het nog volgen?

Het USB Implementers Forum (USB-IF) wil tegen november 2022 de laatste hand leggen aan een nieuwe USB-specificatie. USB4 versie 2.0, of kortweg USB4 2.0, verdubbelt de overdrachtsnelheid via Type-C poorten tot maximaal 80 Gbit/s. Tegelijkertijd worden updates doorgevoerd voor andere overdrachtsprotocollen.

Er komen ook updates voor andere overdrachtsprotocollen, zoals USB 3.2 Gen 2×2, de DisplayPort legacy-modus en USB Power Delivery.

nieuwe USB-versie werkt ook met oude kabels

USB4 2.0 – nieuwe USB-versie, oude kabels

Voor USB4 2.0 zijn nieuwe controllers nodig in de apparaten.

Nieuwe kabels zijn daarentegen niet absoluut noodzakelijk: passieve Type-C kabels die 40 Gbit/s kunnen overbrengen, zouden ook moeten volstaan voor het nieuwe snelheidsniveau, aldus de aankondiging.

Voor langere verbindingen voorziet de USB-IF echter in nieuwe actieve kabels.

Hogere snelheden voor oudere versies

De herziene transmissieprotocollen maken snellere gegevensverbindingen mogelijk wanneer een USB 4-controller bijvoorbeeld een USB 3.2-signaal tunnelt. Tot nu toe stopte USB 3.2 Gen 2×2 bij 20 Gbit/s – in de toekomst moet nog meer mogelijk zijn.

Bovendien willen de ontwikkelaars de huidige DisplayPort- en PCIe Express-standaarden ondersteunen via de nieuwe USB-versie, dat zou dan DisplayPort 2.0 en PCIe 5.0 zijn.

Wie bedenkt die versienummers?

De naamgeving zorgt opnieuw voor vraagtekens. Voor USB4 zijn er – tot nu toe – drie snelheidsniveaus met deze update, die alle in aanmerking komen voor certificering: 20, 40 en 80 Gbps.

Hoe snel een verbinding op een apparaat is, wordt pas duidelijk met een blik op het gegevensblad of wanneer de fabrikant een snelheidsspecificatie naast de Type-C-poort weergeeft. Dan moet je wel weten welke symbolen er allemaal bij een USB-C-poort worden gebruikt.

USB-C poort symbolen en pictogrammen

Dit overzicht is nog zonder variaties voor de nieuwe USB4 2.0 met 80 Gbit/s, zie toelichting.

Hoe wordt de snelheidsverdubbeling bereikt?

Al in 2021 werd gespeculeerd over een nieuwe Thunderbolt-versie met eveneens een overdrachtssnelheid van 80 Gbit/s. Destijds werd in een Intel-presentatie die bij vergissing was gepubliceerd, een ternaire pulsamplitudemodulatie (PAM-3 in plaats van PAM-2) genoemd als een kernwijziging om de transmissiesnelheid te verhogen. De amplitude in het modulatiesignaal wordt geëvalueerd voor drie verschillende toestanden (-1, 0, +1). Twee klokken zenden dus in feite drie bits uit.

Of de USB-IF dezelfde weg zal volgen is open, maar zou realistisch zijn gezien de relatie tussen USB4 en Thunderbolt 4.

USB 2, 3 en 4

Ook op de nieuwste laptops of andere apparaten tref je nog steeds aansluitingen aan die volgens de USB 2.0-standaard werken. Aan de ene kant voldoet die ook prima voor bijvoorbeeld toetsenbord of muizen. Aan de andere kant is bijvoorbeeld bij een usb-hub voor een laptop, met onder andere een of meer monitoraansluitingen en multigigabit-ethernet, meer snelheid altijd welkom.

Een verdubbeling van de snelheid van USB4 is dan ook positief, het zou alleen mooi zijn als de USB-IF met een duidelijker naamgeving (en eisen daaraan) zou komen. Voor consumenten is USB4 2.0 de zoveelste boom in een steeds verder uitdijend bos.

Lees meer over hardware en techniek achter USB in c't 05/2024

Meer over

USB

Deel dit artikel

Lees ook

Pizza-avond met de c’t-redactie

Meld je aan voor de pizza-avond met de c’t-redactie

Flink besparen op internet en tv met deze Delta aanbieding voor glasvezel

Heb jij of wordt er binnenkort glasvezel van Delta bij jou aangelegd? Dan hebben wij goed nieuws voor je. Delta heeft momenteel een leuke aanbieding w...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
laptopleon
Lezer
laptopleon

Je zou inderdaad denken dat na alle kritiek zo’n consortium een nieuwe standaard wat logischere namen geeft. “Bovendien willen de ontwikkelaars de huidige DisplayPort- en PCIe Express-standaarden ondersteunen via de nieuwe USB-versie, dat zou dan DisplayPort 2.0 en PCIe 5.0 zijn.“ Ik vraag me dan altijd af hoe vaak dit nou echt gebruikt wordt, hoeveel mensen überhaupt weten dat het kan, hoeveel maakt het een laptop duurder en staat dat nog een beetje in verhouding tot het gebruik? En dan ga ik uit van een laptop omdat het bij een PC / Mac nauwelijks voordelen heeft en mensen hun tablet… Lees verder »