“2013 is jaar van definitieve doorbraak smartphones”

Redactie
0

Marktonderzoekers melden dat dit jaar wereldwijd voor het eerst meer smartphones worden verkocht dan ‘gewone’ mobieltjes. Volgens de IDC zal eind 2017 zo’n tweederde van alle verkochte telefoons ter wereld een smartphone zijn. Een extra impuls wordt geleverd door goedkopere apparaten die de smartphone ook in groeiende economieën aan een doorbraak helpen. Dat liet de IDC begin deze week weten.

In 2013 zullen 918,6 miljoen smartphones worden verkocht. Daarmee zou het aandeel smartphones voor het eerst meer dan 50 procent bedragen. Eind 2017 moet de afzet dan nog eens duidelijk zijn toegenomen tot 1,5 miljard toestellen, wat overeenkomt met een totaal marktaandeel van ‘iets meer dan twee derde’.

Bovendien meldt de IDC dat smartphones tot nu toe vooral in westelijke industriële landen gekocht zijn. De focus richt zich door de dalende prijzen en nieuwe apparaten voor de instap- en middenklasse nu echter op nieuwe markten. In landen als Brazilië, China en India is een brede middenlaag met interesse voor een smartphone.

China moet hierbij de belangrijkste rol spelen. Dit jaar moeten in het Aziatische land meer dan 300 miljoen smartphones verkocht worden. Eind 2017 zal dat aantal zelfs zijn opgelopen tot meer dan 450 miljoen.

Relatief gezien vindt in India echter de veruit grootste toename plaats: met ‘slechts’ 28 miljoen smartphones dit jaar moeten eind 2017 meer dan 150 miljoen apparaten verkocht worden. Ook in Brazilië zal het marktaandeel van smartphones toenemen, zij het minder hard.

In de industriële landen verwacht de IDC juist een afnemend marktaandeel. Het aandeel in de VS zal ten opzichte van de hele markt afnemen van 15 tot 12 procent in 2017. In dat jaar zullen Groot-Brittannië en Japan ingehaald worden door India en Brazilië.

Deel dit artikel

Lees ook

Asus lanceert Reliability Programma voor extra zekerheid consumenten

Bij problemen met een laptop is het niet altijd makkelijk een oplossing via de (web)winkel te regelen. Asus heeft het Reliability Programma gelanceerd...

Sharp presenteert oprolbaar OLED-scherm

Sharp heeft een oprolbaar OLED-display ontwikkeld. Het 4K-scherm met een diagonaal van 76 centimeter zou zowel geschikt zijn om te gebruiken als compa...

0 Praat mee

avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er