Intel NUC-mini-pc’s zullen niet meer worden ontwikkeld en geproduceerd

Elwin Hodžić
0

Na een periode van iets meer dan tien jaar heeft fabrikant Intel besloten om te stoppen met de ontwikkeling en productie van NUC-mini-pc’s.

De mini-pc’s van Intel met afmetingen van 10 x 10 cm hebben de norm gesteld voor deze kleine pc-klasse. Mini-pc’s zullen voortaan alleen nog maar verkrijgbaar zijn van fabrikanten zoals Asrock, Gigabyte en Zotac, die hun eigen moederborden ontwikkelen.

Intel trekt de stekker uit de ontwikkeling van nieuwe NUC-mini-pc's

Beslissing van Intel en toekomstige ondersteuning

In een verklaring schrijft Intel: “We hebben besloten om directe investeringen in de Next Unit of Computing (NUC)-activiteiten te beëindigen en onze strategie af te stemmen zodat onze ecosysteempartners de NUC-innovatie en -groei kunnen voortzetten. Deze beslissing heeft geen invloed op de resterende activiteiten van Intel’s Client Computing Group ( CCG) of Network and Edge Computing (NEX). Daarnaast werken we samen met onze partners en klanten om te zorgen voor een soepele overgang en het nakomen van al onze huidige verplichtingen – inclusief doorlopende ondersteuning voor de NUC-producten die momenteel op de markt zijn.”

Consolidatie van Intel en verkoop van divisies

Intel consolideert momenteel zijn bedrijfsonderdelen om het bedrijf weer winstgevend te maken. Begin 2023 verkocht Intel zijn divisie serverapparatuur al aan elektronicagroep MiTAC. Eerder verkocht het bedrijf ook al zijn SSD-, Optane- en netwerkactiviteiten. Ook de tussendoor opgerichte bitcoin mining-afdeling werd weer stilgelegd. Met het stopzetten van de NUC’s produceert Intel nu helemaal geen eindapparaten meer.

Geschiedenis van Intel NUC-mini-pc’s

Intel introduceerde begin 2013 de eerste NUC, maar het eerste model met een Celeron-processor uit de Sandy Bridge-generatie was maar mondjesmaat verkrijgbaar. In hetzelfde jaar verschenen twee opvolgers met Ivy Bridge- en Haswell-cpu’s, zoals de i5-3427U en Core i5-4250U. Destijds gebruikten de NUC’s nog mSATA-ssd’s – m.2-slots bestonden nog niet.

Sindsdien heeft Intel tientallen modellen in verschillende smaken gepresenteerd: zo verschenen modellen met een iets grotere behuizing waarin desgewenst een 2,5-inch gegevensdrager in paste en daarnaast zijn er ook modellen met krachtigere hardware geïntroduceerd. Legendarisch is de NUC 8 oftewel Hades Canyon, die iets breder was en waarin een combo-processor met een Radeon-gpu van AMD zat.

Met de NUC 9 Extreme introduceerde Intel het Compute Element: een PCI Express insteekkaart met een gesoldeerde mobiele processor, SO-DIMM-slots en M.2-slots. Een basisboard verbond de rekeneenheid met de behuizing en een aparte grafische kaart. De NUC 11 Extreme (Beast Canyon) en NUC 12 Extreme (Dragon Canyon) bleven groeien. Tegelijkertijd verschenen er ook nog diverse mini-NUC’s.


Altijd op de hoogte blijven omtrent de nieuwste IT-ontwikkelingen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er