Nieuwe Intel laptop processors gelekt door twee Duitse webshops

Elwin Hodžić
0

Het was blijkbaar de bedoeling dat Intel de nieuwe Meteor Lake cpu-generatie pas medio december zou lanceren, maar twee Duitse webshops hadden per ongeluk al laptops met de nieuwe Intel laptop processors online gezet.

Nieuwe Intel laptop processors gelekt door twee Duitse webshops

Baur en Otto’s voorbarige verkoopstart

Baur en Otto, beide behorend tot de Otto Group, hebben al laptops met de volgende generatie Meteor Lake-processors van Intel op de markt gebracht. De laptops zijn afkomstig van Acer en maken gebruik van de Intel Core Ultra 7 155H of Core Ultra 5 125H. Beide webshops hebben echter alweer de laptops offline gehaald van hun website.

Baur en Otto's voorbarige verkoopstart

Schending van de officiële verkoopstart van Intel

Beide winkels hebben zich niet aan de officiële verkoopstart van Intel op 14 december gehouden. Geïnteresseerden moeten echter niet verwachten dat de levering snel zal plaatsvinden. Baur geeft aan dat de beschikbaarheid pas eind februari zal zijn, terwijl Otto momenteel aangeeft dat de levering in maart zal plaatsvinden. Men verwacht dat ook laptops van andere fabrikanten pas begin 2024 beschikbaar zullen zijn in Duitsland. Naar aanleiding van dit lek is echter onduidelijk wanneer de laptops met de nieuwe Intel laptop processors in Nederland of België beschikbaar zullen zijn.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Bevestiging van kernconfiguraties

Baur en Otto bevestigden enerzijds het naamgevingsschema en anderzijds de eerste kernconfiguraties. Bij de Core Ultra 7 155H activeert Intel alle CPU-kernen: acht prestatiekernen, zes efficiëntiekernen en twee nieuwe energiezuinige kernen in de SoC-chiplet. Deze laatste voeren basistaken uit, waardoor de rekeneenheden in de aparte rekenchiplet minder vaak hoeven te ontwaken en daardoor energie besparen. Deze nieuwe Intel laptop processors zijn geoptimaliseerd voor maximale prestaties en energie-efficiëntie

Specificaties en beschikbaarheid

De Core Ultra 5 125H maakt gebruik van 14 cpu-kernen en hierbij zijn waarschijnlijk twee prestatiekernen en een deel van de level 3-cache uitgeschakeld. Er is geen informatie verstrekt over de overige chipcomponenten, zoals de geïntegreerde grafische eenheid en de AI-accelerator.

Gedeelde kenmerken van beide configuraties

Beide laptopconfiguraties maken gebruik van hetzelfde design met een 14-inch oled-scherm (2880 × 1800 pixels). Ze hebben ook twee Thunderbolt 4-poorten, twee USB 3.2 Gen 1 Type A (5 Gbit/s, voorheen bekend als USB 3.0), HDMI, DisplayPort, een microSD-kaartlezer en een hoofdtelefoonaansluiting.

Prijsverschillen en specificaties

De versie met Core Ultra 7 155H, 1 TB ssd, 32 GB LPDDR5X RAM en Windows 11 Home is verkrijgbaar voor 1249 euro in Duitsland. Kies je voor de Core Ultra 5 125H met de helft van het geheugen (512 GB ssd, 16 GB RAM), dan bespaar je 250 euro.

Tot slot

Zoals gezegd is het allemaal nog niet bekend wanneer de laptops met de nieuwe Intel laptop processors beschikbaar zullen zijn in Nederland of België. Je zou kunnen verwachten dat dat ook vanaf 14 december zal zijn maar zelfs dat is niet officieel bevestigd door Intel. Dit zal dus nog gewoon een kwestie van afwachten zijn en het nieuws volgen.


Altijd op de hoogte blijven omtrent al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

Intellaptop

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er