Intel Arc A580: nieuwe videokaart van Intel dan nu eindelijk beschikbaar

Elwin Hodžić
0

Intel heeft eindelijk de langverwachte grafische kaart, de Arc A580, op de markt gebracht. Met een prijs van ongeveer 220 euro concurreert deze kaart met de AMD Radeon RX 6600 en de Nvidia GeForce RTX 3050, wat het een interessante optie maakt voor mensen die binnenkort een nieuwe pc willen bouwen.

Intel Arc A580: nieuwe videokaart van Intel dan nu eindelijk beschikbaar

Specificaties en prestaties van de Intel Arc A580

De Intel Arc A580 gebruikt dezelfde ACM-G10 grafische chip als zijn voorgangers, de A750 en A770. Deze chip activeert 24 van de 32 Xe-cores, wat overeenkomt met 384 van de 512 vectormotoren. Met een boostklok van 1,7 GHz bereikt de kaart een snelheid van ongeveer 10,4 biljoen rekenstappen per seconde (TFlops), wat een voorsprong van ongeveer 16 procent oplevert ten opzichte van de Radeon RX 6600 en +12 procent ten opzichte van de GeForce RTX 3050.

Wat het geheugen betreft, beschikt de Arc A580 over 8 GB GDDR6 RAM dat is gekoppeld aan 256 datalijnen met een indrukwekkende overdrachtssnelheid van 512 GB/s. De PCI Express-interface werkt op PCIe 4.0 met 16 rijstroken, en de kaart ondersteunt maximaal vier aangesloten displays met HDMI 2.0b (max. 4K60), DisplayPort 1.4 of DisplayPort 2.0 in UHBR10-modus (8K60).

Ray tracing 

Hoewel er nog geen eigen benchmarks beschikbaar zijn, tonen de gegevens verstrekt door Intel aan dat de Arc A580 betere prestaties levert in ray tracing-games vergeleken met zijn concurrenten. De kaart presteert vergelijkbaar met de GeForce RTX 3050 en iets lager dan de Radeon RX 6600 in games met DX11- en DX12-graphics. Toch zijn er uitzonderingen, zoals te zien is in games zoals “Ghostwire: Tokyo”, waar de A580 50 procent beter presteert.


Wil je op de hoogte blijven omtrent de nieuwe videokaarten van Intel?

Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Ook geschikt voor videobewerking

In een blogpost heeft Intel aangekondigd dat de A580, net als alle andere Intel Arc grafische kaarten, standaard is uitgerust met volledige contentcreatiemogelijkheden. Dit betekent dat de kaart beschikt over AV1 video-encoderingshardware, AI-versnelling met XMX-engines en de streamingstudio binnen de Arc Control-software.  Hierdoor kun je volgens Intel deze nieuwe kaart gebruiken voor het genereren van kunst met behulp van AI.

Intel heeft aangegeven dat een van de grootste uitdagingen bij videobewerking het wachten op het encoderen van uitvoerbestanden is. Dankzij een nieuwe ontwikkeling in de encodeermogelijkheden kunnen Intel Arc grafische kaarten nu sneller coderen door gebruik te maken van dubbele encoding. Met deze techniek worden beide Multi-Format Codec Engines (MFX’s) op de Intel Arc A580 ingezet voor het coderen van video’s. Volgens Intel leidt dit tot een tijdsbesparing van 35% ten opzichte van reguliere encoding. Momenteel wordt deze technologie geïmplementeerd in verschillende toepassingen

Energieverbruik van de Intel Arc A580

Het energieverbruik van de Arc A580 is een belangrijk aandachtspunt, aangezien het aanzienlijk hoger is met 185 watt in vergelijking met de 130 watt van zijn concurrenten. Dit kan de koeling en prestaties van de kaart beïnvloeden, afhankelijk van de behuizing en het koelsysteem van de gebruiker.

Toekomstige Vooruitzichten

Hoewel de kaart nu beschikbaar is, is het interessant om te zien hoe deze zich zal handhaven in de competitieve markt voor grafische kaarten. De Arc A580 biedt zeker een aantrekkelijke optie voor gamers die op zoek zijn naar prestaties tegen een redelijke prijs, maar onafhankelijke tests en benchmarks moeten de daadwerkelijke prestaties en gebruikerservaring nog beoordelen van deze nieuwe grafische kaart van Intel.


Wil je alle ontwikkelingen rondom IT blijven volgen?

Schrijf je dan in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

Hackers misbruiken o.a. Hyper-V beveiligingslekken in Windows

Momenteel maken hackers gebruik van twee beveiligingslekken in verschillende versies van Windows en Windows Server. Daarnaast zijn nog twee andere kwe...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er