XBMC wordt Kodi Entertainment Center

Noud van Kruysbergen
0

xbmcDe ontwikkelaars van het opensource mediacenterprogramma XBMC hebben om verschillende redenen besloten hun project met ingang van de komende versie 14 om te noemen in Kodi Entertainment Center. Oorspronkelijk in 2002 gestart als Xbox Media Player voor de (gemodde) originele Xbox, is het project uitgebreid naar Xbox Media Center en na het porten naar andere platformen in 2008 ten slotte omgedoopt in XBMC. De met versie 14 geplande volgende naamsverandering in Kodi Entertainment Center zal nu (hopelijk) de laatste zijn.

De XBMC Foundation geeft meerdere redenen voor deze naamsverandering: de link met de Xbox in de naam zou tot verwarring bij mensen leiden, terwijl de software op de latere versies van de Xbox (Xbox 360 of Xbox One) niet draait. Bovendien zou het project boven een puur mediacenter zijn uitgegroeid. Het speelt niet alleen meer muziek, video’s en foto’s af, maar kan dankzij heel veel add-ons ook games, newsfeed et cetera streamen. Daarom wordt Media Center in de naam vervangen door Entertainment Center.

De laatste en vermoedelijk belangrijkste reden is dat de XBMC Foundation heer en meester wil zijn over de eigen naam. Omdat die van Microsofts gameconsole is afgeleid, hadden de ontwikkelaars nooit de controle over de naamrechte en konden ze ook niet voorkomen dat de een of andere fabrikant apparaten met aangepaste (lees: slecht werkende) versies van XBMC op de markt brachten waar de klanten zich aan ergerden. Na overleg met het Software Freedom Law Center zou men daarom voor een geheel nieuwe naam hebben gekozen.

Voor gebruikers verandert er behalve de naam en het splashscreen bij het opstarten niets. De software wordt nog steeds onder GNU Public License 2.0 uitgebracht, zoals de eerste ontwikkelversie onder de nieuwe naam Kodi 14.0 ‘Helix’ alpha2. Voor de distributie- en merkrechten neemt de XBMC Foundation de richtlijnen van de Mozilla Foundation over.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

Acer kondigt maar liefst drie nieuwe gaminglaptops aan

Acer lanceert maar liefst drie nieuwe gaminglaptops. Zo introduceren ze de nieuwe Nitro 14 gaminglaptop met processors uit de AMD Ryzen 8040-serie. Oo...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er