Ryzen 7000: Windows 11 heeft wederom prestatieproblemen met AMD

Elwin Hodžić
0

AMD onderzoekt prestatieproblemen die de nieuwe Ryzen 7000 heeft met Windows 11. Het besturingssysteem kan namelijk de nieuwe processors van AMD aanzienlijk vertragen bij bijvoorbeeld het gamen.

Ryzen 7000 Windows 11 heeft wederom problemen met de nieuwe CPU

Berichtgeving over Windows 11 problemen met Ryzen 7000

Er zijn berichten naar buiten gekomen dat de nieuwe Zen 4-processors zoals de Ryzen 9 7950X niet zo snel werken op Windows 11 als op Windows 10. De lijst met mogelijke oorzaken is lang, maar AMD bagatelliseert de mogelijke problemen.

AMD onderzoekt berichten dat de nieuwe Zen 4-processors zoals de Ryzen 9 7950X niet zo snel werken op Windows 11 als op Windows 10. De lijst met mogelijke oorzaken is lang, maar AMD bagatelliseert de mogelijke problemen. In hun eigen tests kwamen er namelijk geen bijzonderheden naar voren.

Zo zei AMD het volgende over de prestatieverschillen tussen Windows 10 en Windows 11 met de nieuwe Ryzen 7000:

“We zijn op de hoogte gebracht van meldingen van onverwachte prestatieverschillen in bepaalde games met AMD’s Ryzen-desktopprocessors, evenals prestatieverschillen tussen Windows 11 en Windows 10 in bepaalde gametitels. We zijn dit momenteel aan het onderzoeken, maar onze tests hebben tot nu toe geen significant verschil in spelprestaties aan het licht gebracht tussen de OS-versies in verschillende bedieningsscenario’s en gametitels.”

Windows 11 scheduler kampt met problemen

De ontwikkelaar van de framerate-analysetool CapFrameX laat zien dat de 16-core Ryzen 9 7950X in de actieshooter “Metro Exodus” meer dan 10 procent extra fps haalt als je een CPU-chiplet uitschakelt. Hierdoor heeft de game heeft dan ook maar acht CPU-cores tot zijn beschikking. Bovendien kan de Windows-scheduler de threads niet meer tussen de chiplets verdelen.

Een verdeling over meerdere chiplets kan de prestaties in bijvoorbeeld games flink verminderen. Meestal combineert AMD twee chiplets met verschillende klokkwaliteit op één processor. Het nadeel hiervan is dat slechts één van deze twee chiplets de gespecificeerde maximale boost haalt. Het levert dus voordeel op om zo’n cpu-chiplet uit te schakelen aangezien je hierdoor je Windows 11 gaming prestaties bevordert. Ook neemt overigens de latentie bij toegang tot de cache van niveau 3 toe als een game CPU-kernen van verschillende chiplets gebruikt.

Niet de eerste keer dat Ryzen cpu’s problemen hebben met Windows 11

Toen eind 2021 Windows 11 werd uitgebracht, hadden de Ryzen 5000 cpu’s al prestatieproblemen. Deze problemen waren echter wel snel verholpen. Zo was er destijds geconstateerd dat de caches een ongewoon lage doorvoer hadden. Hierbij moet tevens ook vermeld worden dat de Alder Lake processors van Intel zoals de Core i9-12900K ook niet optimaal presteerden aan het begin. Dit had deels te maken met het feit dat de games de zogenaamde prestatie- en efficiëntiekernen als verschillende systemen beschouwden.

Volgens AMD spelen veel factoren een rol die de prestaties van games kunnen beïnvloeden. Een aantal van deze factoren zijn bijvoorbeeld de game-engine, cpu-architectuur, gpu-selectie en geheugenkeuzes. Zo zegt AMD ook dat wanneer er nieuwe cpu- en gpu-architecturen op de markt verschijnen er vaak prestatieafwijkingen te vinden zijn. Deze prestatieafwijkingen moeten worden opgelost door de onderdelenverkopers of de speluitgevers.

 

Lees meer over Ryzen 7000 in c't 03/2024

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

AVM toont nieuwe FRITZ!-producten op het MWC in Barcelona

Op het MWC in Barcelona toont AVM nieuwe FRITZ!-producten voor thuisnetwerken via 5G, glasvezel, DSL en kabel.

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

De streamingdienst Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun Netflix-account delen met anderen. De streamingdienst accepteer...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er