Bij Windows 11 is na een patch de L3-cache van de AMD Ryzen-processor nu nog langzamer dan in het begin. Een Ryzen draait daarbij langzamer dan onder Windows 10. Dat heeft vooral een duidelijk negatief effect bij 3D-games.
Alle Ryzen-processors draaien momenteel langzamer onder Windows 11 dan wanneer ze Windows 10 gebruiken. Dat is te wijten aan twee problemen die onder andere de scheduler van Microsoft beïnvloeden:
- Windows herkent de snelste cpu-kernen niet meer en verdeelt de rekentaken daarom suboptimaal
- Ook de L3-cache werkt veel te traag.
Patch-tuesday
Het cacheprobleem is verergerd sinds de eerste grote ronde patches voor Windows 11, de zogenaamde patch-tuesday op 12 oktober.
We hebben een Zen 3 Ryzen 5 5600G combi-processor getest onder een huidige Windows 11-installatie met AIDA64, waarbij de L3-cache werkt met een latency van een goede 40 ns. Voor de patches zag de wachttijd in de lage 30s. Tegelijkertijd daalde de lees- en schrijfdoorvoer tot 96 GB/s op zijn best.
Vergelijkingstest
Bij Windows 10 haalt hetzelfde systeem een L3-latency van 12,4 ns en een doorvoer van maximaal 378 GB/s. Aangezien 3D-games gevoelig reageren op geheugenlatenties en -doorvoer, dalen de prestaties daar bijzonder sterk.
AMD sprak van gemiddeld 10 tot 15 procent lagere framerates vóór patch-tuesday. De aanbeveling is nog steeds dat je bij Windows 10 blijft als je een Ryzen-processor gebruikt en het systeem voornamelijk voor gaming gebruikt.
Latency en doorvoer – vergelijking AMD Ryzen 5 5600G
Overigens laat de Ryzen 5 5600G zien dat de verhoogde L3-cache-latency’s niet te wijten zijn aan AMD’s CCX-ontwerp, dat wil zeggen dat de rekenkernen geen toegang hebben tot de tussenbuffer van vreemde kernclusters – de geteste processor met zes kernen heeft slechts een enkel kerncomplex (CCX).
Twee patches deze maand
Ondertussen circuleren er gegevens van het Overclock.net forum over wanneer patches voor de prestatieproblemen zouden moeten verschijnen. Microsoft zou dan vanaf 19 oktober 2021 een Windows 11-update leveren met een fix voor de L3-cache. Die wordt op 21 oktober 2021 gevolgd door een nieuw chipsetstuurprogramma van AMD, waarmee Windows 11 opnieuw de snelste cpu-kernen zal herkennen via de API Collaborative Power and Performance Control 2 (CPPC2).
We hebben AMD gevraagd of de gegevens kloppen en kregen alleen de standaardverklaring dat AMD en Microsoft aan de problemen werken.
Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Dit zou niet mogen gebeuren bij gangbare en goede AMD Ryzen processoren, net alsof ze Intel willen bevoordelen.
Intel blijft de meest gebruikte chip, probleem is wel al verholpen met patches, meeste journalisten hebben hier dagen geleden al over gepraat, dit is een oud probleem