Scripps Research werkt samen met IBM’s World Community Grid aan computationele experimenten om mogelijke COVID-19-behandelingen te helpen vinden. Iedereen met een Raspberry Pi en een internetverbinding kan helpen.
Er wordt op de hele wereld momenteel hard gewerkt aan een vaccin dat de verspreiding van COVID-19 kan helpen voorkomen. Dat proces zal waarschijnlijk nog vele maanden of zelfs jaren duren. Daarnaast is men op zoek naar mogelijke behandelingen voor de symptomen van COVID-19.
Een van die inspanningen is het project OpenPandemics – COVID-19. Scripps Research roept daarbij de hulp in van vrijwilligers van World Community Grid.
Wat is World Community Grid?
World Community Grid is een initiatief van IBM dat humanitair wetenschappelijk onderzoek ondersteunt. Als deelnemer download je een softwareprogramma naar je Raspberry Pi (of je macOS- of Windows-computer of Android-toestel). Het softwareprogramma BOINC wordt gebruikt om de projecten uit te voeren. Het is compatibel met Raspberry Pi OS en de meeste andere besturingssystemen.
Wanneer je apparaat niet op volle kracht werkt, voert het automatisch een gesimuleerd experiment uit. Dat helpt de effectiviteit van een bepaalde chemische verbinding als mogelijke behandeling voor COVID-19 voorspellen. Daarna stuurt je apparaat de resultaten van de simulatie automatisch terug en vraagt om de volgende simulatie. Dat gebeurt allemaal op de achtergrond
In de loop van het project zullen de apparaten van de deelnemers miljoenen simulaties uitvoeren. Het gaat daarbij over kleine moleculen die in wisselwerking staan met delen van het virus dat COVID-19 veroorzaakt. De resultaten van jouw apparaat worden gecombineerd met miljoenen resultaten van andere deelnemers over de hele wereld. Ze worden naar Scripps Research gestuurd voor analyse.
OpenPandemics – COVID-19 is het eerste World Community Grid project dat de Raspberry Pi ondersteunt. Er wordt al gewerkt aan andere projecten. Er zijn er op dit moment zes, variërend van Africa Rainfall tot Mapping Cancer Markers.
Klaar voor toekomstige pandemieën
Uit eerdere uitbraken blijkt dat pandemieën, veroorzaakt door nieuw opkomende ziekteverwekkers, steeds vaker kunnen voorkomen. Daarom is OpenPandemics – COVID-19 ontworpen om snel te worden ingezet om toekomstige ziekten te bestrijden, idealiter voordat ze een kritiek stadium bereiken. Om toekomstige pandemieën aan te pakken, moeten onderzoekers toegang hebben tot snelle en doeltreffende instrumenten die zeer vroeg kunnen worden ingezet, zodra een bedreigende ziekte wordt geïdentificeerd. De onderzoekers achter OpenPandemics – COVID-19 creëren een software-infrastructuur om het proces van het vinden van mogelijke behandelingen voor andere ziekten te stroomlijnen.
In overeenstemming met het open databeleid van World Community Grid worden de bevindingen en de tools vrijelijk beschikbaar gesteld aan de wetenschappelijke gemeenschap.