Asus toont de eerste nieuwe NUC’s met Intel Meteor Lake-cpu’s

Elwin Hodžić
0

Na meer dan tien jaar onder het beheer van Intel te hebben gestaan, heeft Asus een tijdje geleden de Intel NUC-divisie overgenomen. De nieuwe Asus NUC-producten maken hun debuut op de IT-beurs CES 2024, met niet alleen opvallende verbeteringen maar ook nieuwe modellen.

Asus toont zijn eerste NUC's 14 Pro en Pro+ met Meteor Lake

Nieuwe NUC voor gaming

De NUC-lijn heeft een opvallende toevoeging gekregen in de vorm van de gaming mini ROG NUC, voorzien van mobiele Nvidia grafische kaarten zoals de GeForce RTX 4060 of 4070. Deze nieuwe variant moet krachtige gamingprestaties gaan bieden in een compact formaat.


Op de hoogte blijven van de nieuwe NUC mini-pc’s?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Vernieuwingen in de 14e Generatie NUC’s

In principe blijft het ontwerp van de NUC hetzelfde, met talrijke varianten die verschillende processors en twee behuizingen van verschillende hoogtes omvatten (de hogere behuizing biedt ook ruimte voor een 2,5-inch ssd). Daarnaast zijn er volledig uitgeruste mini-pc’s met vooraf geïnstalleerde Windows 11 en barebones die geen werkgeheugen en opslag meegeleverd krijgen.

De NUC 14 Pro is verkrijgbaar met een Intel Core Ultra 7 165H, Core Ultra 7 155H, Core Ultra 5 135H, Core Ultra 5 125H of Core 3 100U, met een maximaal TDP van 40 watt. Ook kondigt de fabrikant een nieuwe variant aan onder de naam NUC 14 Pro+. Deze nieuwe variant is beschikbaar met een krachtigere Intel Core Ultra 9 185H met een TDP van 65 watt. Wel staat hier tegenover dat deze NUC 14 Pro+ iets zwaarder is en een betere koeling heeft dan de andere modellen.

Aansluitingen, geheugen en opslag

Aan de voor- en achterzijde beschikt de Asus NUC 14 Pro over verschillende USB-aansluitingen, HDMI 2.1-poorten, Ethernet met 2,5 Gbit/s en USB4/Thunderbolt 4-aansluitingen. Opvallend is de toevoeging van USB 3.2 Gen 2×2, hoewel deze niet altijd werkt op USB4-aansluitingen.

Elke Asus NUC 14 Pro heeft twee SODIMM-sockets voor DDR5-geheugenmodules, wat resulteert in een totaal van maximaal 48GB aan werkgeheugen. Wat betreft de mogelijkheden omtrent opslag kunnen er twee M.2 ssd’s met PCIe 4.0 x4 worden geïnstalleerd.


Op de hoogte blijven van al het IT-nieuws?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Bovendien heeft Asus een gereedschapsvrije vergrendeling toegevoegd aan de NUC 14 Pro, zodat gebruikers hardware eenvoudig kunnen upgraden. Zo kun je de nieuwe Asus NUC 14 Pro openen zonder gebruik te maken van een schroevendraaier.


Op de hoogte blijven van de nieuwe NUC mini-pc’s?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer over

ASUSmini-pc

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

EK 2024 live kijken? Zo kijk je o.a. Nederland – Frankrijk geheel gratis

Wil je het EK 2024 live volgen? In dit artikel lees je hoe je onder andere Nederland – Frankrijk aanstaande vrijdag in de hoogste kwaliteit met Nederl...

Bestel nu je tickets voor c’t live 2024!

Bestel nu je tickets voor c't live 2024!

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er