Disney Plus account delen: nieuwe regels en impact op gebruikers

Elwin Hodžić
0

Na het voorbeeld van Netflix, heeft ook Disney+ stappen ondernomen om het delen van accounts aan te pakken, met als doel om gebruikers die ongeautoriseerd meeliften op abonnementen aan te sporen om hun eigen bijdrage te leveren. Deze strategische aanpak heeft volgens Disney een hoge prioriteit.

Disney Plus account delen

CEO Bob Iger over tegen gaan Disney Plus account delen

Bij het presenteren van de nieuwste kwartaalcijfers, benadrukte Bob Iger, de CEO van Disney, de dringende noodzaak om strenger op te treden tegen het delen van wachtwoorden. Dit is een kwestie van groot belang voor het bedrijf achter Disney+. Vanaf 2024 is het de bedoeling dat Disney het delen van accounts aanzienlijk moeilijker zal maken. “We beschikken al over de technologische capaciteit om hier toezicht op te houden,” vertelde Iger aan CNBC. Hij heeft echter niet onthuld hoeveel abonnees zouden kunnen worden getroffen door de maatregelen om het delen van accounts bij Disney+ te beperken. Hij liet alleen doorschemeren dat het om een aanzienlijk aantal gaat. In tegenstelling tot Netflix, waar al één op de drie gebruikers zonder individueel abonnement kijkt, heeft Iger geen gedetailleerde cijfers vrijgegeven.

Verschillen tussen Disney+ en Netflix

In tegenstelling tot Netflix, dat al geruime tijd ondersteuningsdocumenten en veelgestelde vragen heeft over het delen van accounts, heeft Disney relatief weinig aandacht aan dit onderwerp besteed. In de servicevoorwaarden van Disney+ wordt alleen vermeld dat het delen van de streamingdienst met “derden” niet is toegestaan. Netflix heeft duidelijk bepaald dat accountdeling beperkt is tot hetzelfde huishouden, dus binnen gedeelde woonruimtes. Deze informatie is echter niet te vinden in de servicevoorwaarden of in de ondersteunings-FAQ van Disney+.

Eerdere stappen en nieuwe functies

Zelfs Disney’s rivaal Netflix heeft sinds mei maatregelen genomen tegen accountdeling in Duitsland en Oostenrijk. Hieraan voorafgaand heeft Netflix gedurende enkele maanden voorbereidingen getroffen, waaronder tests in kleinere markten, het opstellen van ondersteuningsdocumentatie en het implementeren van functies die het overstappen naar individuele accounts vergemakkelijken. Bovendien is er een optie geïntroduceerd om tegen betaling extra gebruikers aan een account toe te voegen. Disney moet dit alles nog doorvoeren. Het is dan ook begrijpelijk dat de uitvoering van de geplande strategie voor Disney+ pas voor volgend jaar gepland staat.

Streven naar meer betalende gebruikers en kostenbesparing

Met deze stappen tegen accountdeling proberen streamingdiensten een groter deel van hun gebruikers te stimuleren om individueel te betalen, vooral wanneer de natuurlijke groei van het klantenbestand afneemt. Netflix beschouwt deze strategie als succesvol, gezien het feit dat het meer betalende abonnees heeft aangetrokken.

Positieve impact

Tegelijkertijd beginnen de kostenbesparende maatregelen van Disney al effect te sorteren: in het afgelopen kwartaal rapporteerde het bedrijf slechts een verlies van 512 miljoen dollar voor zijn streamingactiviteiten. In dezelfde periode vorig jaar was dit nog een verlies van 1,1 miljard dollar. Ondanks dat het bedrijf met 800.000 nieuwe Disney+ abonnees het beoogde doel net niet heeft bereikt, bedroeg de totale omzet voor het afgelopen kwartaal wel 22,3 miljard dollar.

Meer over

Streaming

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Pre-order nu de nieuwe special: Alles over Artificiële Intelligentie

De ontwikkelingen op het gebied van Artificiële Intelligentie volgen elkaar snel op. Je kunt er niet alleen artikelen mee (door laten) schrijven, foto...

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er