Coördinator Clean-IT verdedigt online terrorismebestrijding

Redactie
0

Op de 65ste bijeenkomst van IP-adresbeheer RIPE in Amsterdam verdedigde But Klaasen, de coördinator van Clean IT, zich heftig tegen de kritiek op het antiterreurproject. Het door de EU gesponsorde project is opgezet door meerdere Europese regeringen, waaronder die van Nederland en België. De bedoeling is om het gebruik van internet door terroristen te beperken en het brede publiek te beschermen tegen terreursites. Onlangs kwam het project in opspraak door de publicatie van een geheime lijst met maatregelen.

Op de inmiddels beruchte, door burgerrechtenorganisatie EDRI verspreide lijst staat bijvoorbeeld een verbod op anoniem internetgebruik en aansprakelijkheid van internetproviders die niet genoeg oog hebben voor mogelijk gebruik van hun diensten door terroristen. Volgens EDRI gaan veel van de voorstellen duidelijk in tegen Europese grondrechten.

Klaasen verzekerde zijn publiek dat hij natuurlijk geenszins van plan is het internet te ontregelen of de vrijheid van het internet in te perken, zoals EDRI hem verweet. Volgens hem heeft het gepubliceerde document geen enkele formele betekenis, maar is het niets meer dan een verzameling van materiaal uit vroege discussierondes van de projectgroep.

Klaasen verklaarde dat een kok die een diner voorbereidt ook eerst een middag in de supermarkt doorbrengt om te bepalen wat hij gaat gebruiken. Op dat moment kun je er nog niets van zeggen hoe het menu er uiteindelijk uitziet en hoe het smaakt. Volgens hem is het ontwerp dat op de projectwebsite gepubliceerd is veel meer van doorslaggevend belang. Daar zijn de deels extreme voorstellen uitgefilterd. Op dat document wil de groep ook op aangesproken worden.

Op de vraag van RIPE-deelnemers naar de bron van een aantal extreme ingrediënten op de oorspronkelijke boodschappenlijst, bijvoorbeeld regulering van het taalgebruik op internet, gaf Klaasen aan dat de voorstellen ook uit het brede publiek kunnen zijn gekomen. De RIPE-deelnemers waren in ieder geval niet tevreden over het verhaal dat zij opgediend kregen. Ze bekritiseerden onder andere het ontbreken van een definitie van terrorisme. Diverse leden waarschuwden voor misbruik van antiterreurmaatregelen of verwezen naar uitbreiding van lijsten met strafbare feiten, of dat nou Rusland betreft of het Verenigd Koninkrijk.

De classificatie van documenten als niet-publiek, het verwijzen naar de informele aard van de gesprekken en het terugkrabbelen als het erom gaat hoe bindend de uitkomsten zijn, het wekt allemaal weinig vertrouwen, waarschuwde een deelnemer. Klaasen liet weten dat het doel van het project vooral is om de harmonisatie in gang te zetten van de wetgeving in de EU met betrekking tot terrorisme en internet. Er zouden op dit punt nog behoorlijke verschillen zijn tussen de nationale wetten. Pas als het zover is, hoef je je zorgen te maken over wat er van het boodschappenlijstje klaargemaakt wordt.

Deel dit artikel

Lees ook

Pak jouw magazine moment met c’t

Ben je geïnteresseerd in de nieuwste trends en ontwikkelingen in de IT-wereld? Zoek je betrouwbare, onafhankelijke informatie? Dan is c’t magazine hét...

Een VPN vanaf 1,99 euro p/m met deze Surfshark aanbieding

Een VPN is een handig hulpmiddel voor meer online privacy, toegang tot content die geografisch geblokkeerd is, en veiliger internetgebruik. Een VPN-di...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er