Cybercriminelen proberen opnieuw mensen te misleiden en te infecteren met malware door zich voor te doen als McAfee met phishing e-mails. Zo kun je een e-mail ontvangen met bovenaan in rode koeienletters de mededeling: “Uw internetbeveiliging staat op het punt te eindigen.” Deze bewering is echter volkomen onzin, aangezien het hier om phishing gaat.
Melding via Radar AVROTROS
Radar waarschuwt in een blogpost dat cybercriminelen actief op zoek zijn naar personen van wie het McAfee-abonnement (mogelijk bijna) afloopt. Op deze manier proberen de criminelen persoonlijke informatie te stelen en malware te verspreiden, waarbij ze zich voordoen als de antivirusmaker McAfee.
Cybercriminelen voor zijn met hun phishing praktijken?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:
Neppe ‘McAfee’ website
In de phishing e-mail kun je klikken op een gele en een rode knop, maar doe dit dus absoluut niet. Als je klikt, kom je op een nepwebsite die sterk lijkt op de officiële website van McAfee. Hier moet je vervolgens je persoonlijke gegevens invullen. Ook kan het voorkomen dat je apparaat wordt geïnfecteerd met malware als je op de link klikt.
Controleer altijd de url
Je kunt zelf controleren of je te maken hebt met een vals webadres door op je pc of laptop met de cursor op de link te gaan staan. Op je telefoon kun je dit doen door de link ingedrukt te houden. Pas op dat je echter niet per ongeluk klikt, maar echt ingedrukt houdt. Het volledige webadres verschijnt dan in beeld.
Verleidingstactieken
Om de kans te vergroten dat je op de knoppen ‘HERSTEL NU’ en ‘HERSTEL NU UW BESCHERMING’ klikt, sommen oplichters een aantal redenen op waarom je jouw McAfee-abonnement zou moeten verlengen. In kleine letters staat ook: “We doen er alles aan om u online veilig te houden en we raden u aan gebruik te maken van deze verlengingsmogelijkheid om uw digitale gemoedsrust te behouden.” Het grappige aan deze uitspraak is dat je juist niet digitaal veilig bent als je op de link klikt.
Afmelden en risico’s
Als je geen e-mails meer wilt ontvangen van het cybersecuritybedrijf, kun je jezelf uitschrijven via de link onderaan de e-mail. Niettemin is dit niet aan te raden. Als je dit doet, ontvangen criminelen een signaal dat jouw e-mailadres actief is, wat resulteert in een toename van spam. Het is dus het beste om de e-mail onmiddellijk te verwijderen.
Mailtje al gehad en toch per ongeluk geklikt?
Heb je op de link geklikt en je gegevens ingevuld? Neem dan direct contact op met je bank of creditcardmaatschappij. Volgens Radar is het ook verstandig om dit aan de klantenservice van McAfee te melden, zodat toekomstige slachtoffers mogelijk beperkt kunnen worden.
Cybercriminelen voor zijn met hun phishing praktijken?
Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief: