App visualiseert de radiogolven van dataverkeer om ons heen

Noud van Kruysbergen
0

architecture_of_radioIn het kader van zijn kunstproject ‘The Architecture of Radio’ heeft de Nederlandse kunstenaar Richard Vijgen een iPad-app gemaakt die datastreams uit de ‘infosfeer’ visualiseert – realtime.

De app moet niet alleen radiogolven van wifirouters laten zien, maar ook van gsm-masten en observatiesatellieten. Hij draait op een tablet dat een interactief venster op de datawereld wordt. In eerste instantie werkt de app alleen binnen het Centrum voor Kunst en Mediatechnologie in Karlsruhe (ZKM), waar hij van 5 september 2015 tot april 2016 wordt gedemonstreerd. Tijdens die tentoonstelling moet de app ook signalen van kabel- en glasvezelverbindingen kunnen oppikken.

Richard Vijgen laat op het moment nog open op welke manier de in de demovideo getoonde iPad alle verschillende datastreams in zijn omgeving herkent. Natuurlijk hebben tablets ontvangstmodules voor mobiele netwerken, gps en wifi, maar het oppikken van signalen van koperdraad of glasvezel lijkt met onboard sensoren onmogelijk.

Op die vragen zal in december 2015 wellicht een antwoord komen, want dan wil de kunstenaar een gratis versie van de iOS-app introduceren – een Android-versie moet begin 2016 verschijnen.

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Met deze Odido aanbieding kun je behoorlijk besparen op internet en tv

Ben je op zoek naar manieren om te besparen op internet en tv? Of het nu gaat om het vinden van een voordelig abonnement of vanwege een recente verhui...

Windows 11 24H2: dit is wat je kunt verwachten van deze nieuwe versie

Windows 11, versie 24H2, staat gepland voor release in het najaar van 2024, naar verwachting eind september tot midden oktober 2024. Deelnemers aan he...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er