Officepakket LibreOffice 7.0: Grafische bibliotheek Skia komt eraan

Noud van Kruysbergen
0

Twee jaar na de laatste grote versie verhoogt LibreOffice het versienummer naar 7.0 en biedt het Vulkan-rendering via de bibliotheek Skia.

The Document Foundation heeft aangekondigd dat LibreOffice 7.0 beschikbaar is. The Document Foundation is een stichting zonder winstoogmerk die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het gratis officepakket. Opmerkelijk is een verandering van de rendering-engine: weg van de lang gebruikte Cairo naar de beter onderhouden bibliotheek Skia met Vulkan-ondersteuning. Dit is bij de Windows versie al voltooid, maar blijft optioneel in de Linux-versie. LibreOffice laat de vraag naar een marketingstrategie voor de vrije software echter open. Dat veroorzaakt discussies.

LibreOffice 7.0 ondersteunt nu Open Document Format (ODF) 1.3 als eigen bestandsindeling, waardoor zowel cryptografische ondertekeningen van documenten als versleuteling met behulp van OpenPGP in eigen beheer mogelijk zijn. Bovendien is de compatibiliteit met Microsoft Office en de bestandsformaten DOCX, XLSX en PPTX verder verbeterd. DOCX wordt nu niet meer opgeslagen in de compatibele modus voor Microsoft Office 2007, maar in het formaat van de huidige Office-versies.

De afzonderlijke programma’s van de nieuwe LibreOffice bieden talrijke nieuwe, kleinere functies. Ook is de interface hier en daar opgepoetst. Die wijzigingen worden nauwkeurig opgesomd in de Release Notes. Mac-gebruikers kunnen zich verheugen op een geschikt pictogramthema dat de richtlijnen van Apple volgt.

Gezocht: een merkstrategie voor LibreOffice

Zoals eind juli al duidelijk was, zal LibreOffice zijn huidige merkbeleid behouden en niet verschijnen er geen eerder verwachte Personal Edition. Die zat in de Release Candidate en was bedoeld om de gratis editie te onderscheiden van een Enterprise-editie met betaalde ondersteuning en eventuele extra’s. Na grotendeels negatieve feedback van de gebruikersgemeenschap heeft de Document Foundation echter besloten om het officepakket twee weken voor de huidige release niet te herpositioneren.

Volgens een blogbericht was er niet genoeg tijd om alle problemen aan te pakken. De Foundation wil nu wachten tot ze een nieuwe marketingstrategie presenteren die het makkelijker maakt om de software voor zakelijke klanten op de markt te brengen. Het licentiemodel en de vrije beschikbaarheid zullen echter niet veranderen.

De discussie richtte zich in ieder geval op de uitdagingen van de ontwikkelaars om de kosten en inspanningen achter het gratis kantoorpakket op de middellange termijn te dekken. Michael Meeks, een van de sleutelfiguren achter de dienstverlener Collabora, die ook een aanzienlijk deel van het ontwikkelwerk van LibreOffice voor zijn rekening neemt, had begin juli in zijn mailinglijst de algemene situatie rond het kantoorpakket en het onbedoelde conflict met de Document Foundation in detail uitgelegd. Volgens Meeks ligt de moeilijkheid ook in het werk om van LibreOffice een duurzame onderneming te maken. Meer dan 70 procent van de Submits in LibreOffice 7.0 is immers afkomstig van ontwikkelaars zoals Collabora.

Skia: Dans op de vulkaan

De verhuizing naar de grafische bibliotheek Skia, gesponsord door AMD, in de edities van het officepakket voor alle besturingssystemen is nog niet volledig afgerond. Tot nu toe gebruikte LibreOffice de C-bibliotheek Cairo voor het renderen van geometrische vormen en de programma-interface. Die heeft een OpenGL-back-end. De nieuwere bibliotheek Skia, die al wordt gebruikt in Mozillas Firefox en Googles browser Chrome, belooft een betere prestatie met hardwareversnelde grafische uitvoer. Tot nu toe is Skia alleen standaard ingeschakeld bij LibreOffice 7.0 voor Windows.

De Linux-builds maken nog steeds gebruik van Cairo omdat de ondersteuning van Vulkan nog steeds afhankelijk is van te veel factoren zoals grafische drivers. Als je Skia ook onder Linux wilt testen, kun je het gebruik van de nieuwe bibliotheek onder X11 forceren met de omgevingsvariabelen “SAL_ENABLESKIA=1” en “SAL_USE_VCLPLUGIN=gen”. Als dat werkt, verschijnt het dialoogvenster “Over LibreOffice” in het helpmenu onder “UI-Renderer”.

LibreOffice 7.0 is beschikbaar als download voor Windows, macOS en Linux. Voor Linux is de software niet alleen beschikbaar in de pakketformaten DEB en RPM, maar ook als een universeel app-image. LibreOffice is ook beschikbaar als flatpak en in Ubuntu en als snap-package.

 

Uitgebreide achtergrondinfo lees je op je gemak in c't 04/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

De nieuwe Intel Core i9-14900KS is uitgebracht en per direct verkrijgbaar

Als je bezig bent met een nieuwe pc samenstellen en graag de snelste desktopprocessor van Intel wilt, dan kun je nu kiezen voor de nieuwe Intel Core i...

PSV – FC Twente live kijken? Dit is hoe je deze wedstrijd gratis kunt kijken

De wedstrijd tussen PSV en FC Twente staat voor de deur: vanavond om 20:00 uur strijden de koploper en nummer 2 van de Eredivisie tegen elkaar. Wil je...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er