Dit zijn de leukste aankondigingen van Computex 2024

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  Vrijdag 7 juni was de laatste dag van Computex 2024. In dit artikel hebben we de leukste aankondigingen even op een rijtje gezet. Klik op de bijbehorende links als je meer wilt weten over de genoemde aankondigingen.

  Dit zijn de leukste aankondigingen van Computex 2024


  Op de hoogte blijven van alle nieuwe aankondigingen van hardware tot software?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Veel nieuwe processors aangekondigd

  Dit jaar stond Computex 2024 voornamelijk in het teken van de lancering van nieuwe processors, die vrijwel allemaal een npu bevatten voor AI-taken. Zowel Intel als AMD hebben hun nieuwe line-ups onthuld. Ze presenteerden nieuwe desktopprocessors, laptopprocessors en zelfs serverprocessors.

  AMD introduceerde de nieuwe Ryzen 9000-processors voor desktops, samen met fabrikanten die de nieuwe AMD X870(E)-moederborden lieten zien en natuurlijk de AMD Ryzen AI 300-cpu’s voor laptops. Fabrikanten zoals Acer toonden daarom natuurlijk ook de nieuw aangekondigde Swift-laptops die beschikken over deze nieuwe AMD-cpu.

  Intel verraste daarentegen met de aankondiging van de nieuwe Intel Lunar Lake-processors voor AI-laptops en de nieuwe Intel Xeon 6-processors voor servers, die tot wel 128 P-cores kunnen bevatten. Ook lieten diverse fabrikanten hun nieuwe moederborden zien voor de toekomstige desktopprocessors van Intel. Het bijzondere aan die getoonde moederborden was dat ze in plaats van de gebruikelijke DDR5 DIMM-slots de nieuwe CAMM2-modules gebruiken.

  Thermosifonkoeling voor op je pc

  Op Computex presenteert de Oostenrijkse fabrikant Noctua voor processors een tweefasenkoeler die zwaartekracht gebruikt. Er waren eerder al pogingen tot thermosifonkoeling in de pc-sector gedaan, waarvan de meest recente alweer een paar jaar geleden was. Dit vrij unieke concept staat echter nog redelijk in de kinderschoenen.

  Noctua laat op Computex een thermosifon-koeler voor cpu's zien

  Ventilatorloze behuizing voor onder meer de Raspberry Pi 5

  Als je een echte Raspberry Pi fan bent, hebben we goed nieuws voor je. Op Computex toonde Akasa namelijk een ventilatorloze behuizing voor onder meer de Raspberry Pi 5. Die behuizing, voorzien van een frontdisplay, kan zowel interessant zijn voor hobbyisten als industriële klanten. Zo maakt de behuizing de overgang van de twee micro-HDMI-uitgangen aan de zijkanten van het bord naar standaard HDMI-aansluitingen mogelijk, samen met de USB-C-voedingsaansluiting en andere poorten aan de achterkant. Bovendien is de 40-pins GPIO-header van buitenaf toegankelijk via een flatcable.

  De Raspberry Pi Foundation heeft deze week de Raspberry Pi AI Kit uitgebracht voor de Raspberry Pi 5. Weliswaar buiten de Computex om, maar dat terzijde. Dat is wel een leuke kit voor als je altijd al hebt willen experimenteren met neurale netwerken, AI en machine-learning


  Op de hoogte blijven van alle nieuwe aankondigingen?

  Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Voor de gamers onder ons

  Op Computex kreeg gaming natuurlijk ook de nodige aandacht. De Duitse fabrikant be quiet!, bekend van zijn (stille) pc-onderdelen zoals behuizingen en ventilatoren, kondigde een reeks nieuwe producten aan zoals nieuwe processorkoelers en behuizingen. Wellicht goed nieuws dus voor als je een nieuwe pc wilt bouwen.

  Ook liet ASUS flink wat nieuwe ROG-producten zien op Computex 2024. Die producten variëren van een opvolger van de eerste ASUS ROG Ally tot een nieuwe gaminglaptop en verschillende pc-componenten en randapparatuur. Het meest opvallende product uit de ROG-lijn dat Asus echter heeft laten zien, is naar onze mening de ASUS ROG Mjolnir. Dat is een draagbaar powerstation vernoemd naar de hamer van Thor. Met lithium-ijzerfosfaataccu’s met een lange levensduur en een totale capaciteit van 768 Wh, ondersteunt het een RTX 4080-systeem voor 1 uur gametijd.

  Servers voor nieuwe Intel Xeon 6-cpu's

  Hoewel het aankondigen van nieuwe processors voor servers natuurlijk leuk is, heeft het weinig zin als er geen servers zijn die deze nieuwe cpu’s ondersteunen.

  Daarom hebben sommige fabrikanten laten zien wat ze kunnen met de nieuwe Intel Xeon 6-serverprocessors. Zo heeft GIGABYTE een breed scala aan producten binnen hun enterpriseportfolio geïntroduceerd, waaronder gpu-servers, door vloeistof gekoelde servers en moederborden die de nieuwe Intel Xeon 6 ondersteunen.

  Ook heeft ASUS zijn nieuwste servers geïntroduceerd, die worden aangedreven door Intel Xeon 6-processors. Volgens de fabrikant is het hardware-ontwerp verbeterd om hogere prestaties te leveren en een betere energie-efficiëntie te bieden. Daarnaast heeft ASUS een modulair ontwerp omarmd om de moederbordindeling en servicebaarheid te verbeteren.

  Tot slot

  We hopen dat je ook net zo enthousiast, geïnteresseerd en onder de indruk bent van al die aankondigingen op Computex 2024 . Wij kunnen in elk geval niet wachten om een groot aantal van die nieuw aangekondigde producten te testen en te ontdekken wat ze allemaal kunnen.

  Als je overigens nog niet geabonneerd bent op onze nieuwsbrief, schrijf je dan zeker in via de knop hieronder om altijd op de hoogte te blijven van alle aankondigingen en het laatste IT-nieuws – zowel voor de zakelijke als de consumentenmarkt. En laten we natuurlijk de reviews van de nieuwe producten niet vergeten!


  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Meer over

  Computex 2024

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Internet en tv prijsverhogingen maken overstappen steeds aantrekkelijker

  Uit een onderzoek van prijsvergelijker Pricewise blijkt dat de kosten voor standaard internet (100 Mbit/s) de afgelopen jaren zijn gestegen, terwijl d...

  Windows 11 24H2 Release Preview opnieuw beschikbaar zonder Recall

  Microsoft onderbrak verrassend de distributie van de Release Preview van Windows 11 24H2 afgelopen week. Nu is de Windows 11 24H2 Release Preview weer...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er