Nieuwe Intel Xeon 6-processors voor servers krijgen tot wel 128 P-cores

Elwin Hodžić
0

Intel lanceert nieuwe Xeon 6-processors voor servers met zeven modellen uit de 6700E-serie. In het derde kwartaal zullen er zelfs modellen met maximaal 128 snelle P-cores verschijnen.

Deze nieuwe Intel Xeon 6-processors zijn bedoeld voor datacenters met een hoge server-dichtheid die web- en microservices bedienen, databases en analyses uitvoeren, AI-datacenters of massaopslag verbinden. Intel wil met deze nieuwe Xeon 6-processors concurreren met ARM-processors en de AMD Epyc 9004 Bergamo, die maximaal 128 cores bieden. Toekomstige concurrentie komt van AMD’s Zen 5 Epyc-processors, die tot 192 fysieke cores en 384 threads zullen hebben.


Meer lezen over de nieuwe Intel Xeon 6-processors?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Geschiktheid en configuraties van Intel Xeon 6-processors

De Intel Xeon 6700E is geschikt voor servers met één of twee sockets, terwijl de Xeon 6700P, die later zal verschijnen, ook configuraties met vier en acht sockets zal ondersteunen. De Emerald Rapids-vernieuwing, officieel bekend als de 5e generatie Intel Xeon schaalbare processors, omvat geen varianten met geïntegreerd HBM-geheugen, zoals de Xeon CPU Max.

In tegenstelling tot de aankomende 6900P-serie, die voor het derde kwartaal is aangekondigd, heeft de Xeon 6700E geen AVX512-eenheden of AI-versnellende AMX-eenheden. Het ondersteunt maximaal DDR5-6400-geheugen via acht geheugenkanalen. De Xeon 6900P kan tot drie computerchips bevatten en biedt twaalf DDR5- of MCRDIMM 8800-kanalen.

Prestatie- en efficiëntieclaims

Intel beweert dat de Xeon 6700E bij mediatranscodering 30 procent meer prestaties per watt levert dan de Epyc-cpu van AMD. Vergeleken met een datacenter dat vijf jaar oude Xeon Scalable 82×0-processors gebruikt, kan de nieuwe processorconfiguratie dezelfde rekenkracht bereiken met een derde van het aantal racks en tot 84 GWh aan energie besparen over vier jaar.

Bij AI-modellen zoals BERT zijn twee P-core Xeons met 128 cores en een DLBoost-pakket, samen met INT8-nauwkeurigheid, volgens de fabrikant 270 procent sneller dan een duo AMD Epyc 9654-cpu’s met elk 96 cores.Productietechnologie en specificaties

De Xeon 6700E wordt geproduceerd met behulp van Intel 4-technologie (voorheen 7 nm genoemd), waardoor Intel tot 144 cores en vier DDR5-6400-geheugencontrollers op een enkele rekenchip kan plaatsen. Twee I/O-chips flankeren deze chip, met onder andere 88 PCIe 5.0-lanes en UPI-koppelingen voor meerdere processors.

In systemen met één socket kunnen de ongebruikte UPI-koppelingen nog eens 48 lanes toevoegen, waardoor het totaal op 136 PCIe 5.0-lanes komt. De Xeon 6-processors ondersteunen ook Compute Express Link 1 en 2.0, waardoor rekenversnellers cache-coherent kunnen worden aangesloten en extra geheugenmodules zoals CXL-geheugenuitbreidingen en speciale SSD’s kunnen worden geïntegreerd.


Meer lezen over de nieuwe Intel Xeon 6-processors?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Complexiteit van de nieuwe Intel Xeon

Ondanks de vereenvoudigde naamgevingsschema’s, zijn de serverprocessors van Intel uit de Xeon 6-serie complexer dan ooit. Deze processors ondersteunen niet alleen twee verschillende sockets, LGA4710 en LGA7529, maar hebben ook verschillende kerntypes en aantallen. Dit kan het nogal verwarrend maken voor kleinere bedrijven die een nieuwe server willen aanschaffen.

Bijvoorbeeld, de Xeon 6700E, voorheen bekend als Sierra Forest SP, beschikt over veel maar langzamere E-cores en biedt modellen met 64 tot 144 cores. Ze passen in de kleinere LGA4710-sockets en kunnen tot 350 watt verbruiken, hoewel de 6700E maximaal 330 watt verbruikt. De acht DDR5-6400-modules kunnen tot 410 GB per seconde beheren, wat ongeveer 14 procent hoger is dan de vorige generatie.

Daarentegen past de Xeon 6900P-serie, gepland voor het derde kwartaal, alleen in de grotere LGA7529-aansluiting en bevat snellere P-cores. Deze serie ondersteunt maximaal 128 cores per processor met drie compute-dies en kan tot 500 watt verbruiken. Met maximaal twaalf geheugenkanalen (DDR5-6400) en optionele MCR 8800 DIMM-ondersteuning, bedraagt de maximale geheugenoverdrachtsnelheid 845 GB per seconde per processor, wat in een 2P-systeem neerkomt op meer dan 1,6 TB per seconde.

Andere modellen, waaronder de Xeon 6900E met tot 288 cores en twee Sierra Forest Compute Dies, verschijnen in het eerste kwartaal van 2025. Daarna volgt de Xeon 6700P.

Bron: Intel

Tot slot

In totaal zullen er volgens Intel diverse rekenkernen zijn voor E- en P-kernen, met een maximum aantal actieve kernen variërend van LCC (16) tot ZCC (144). Het verschil tussen UCC en XCC is dat UCC bedoeld is voor LGA7529, terwijl XCC voor LGA4720 is.


Meer lezen over de nieuwe Intel Xeon 6-processors?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er