Raspberry Pi AI Kit uitgebracht voor de Raspberry Pi 5

Elwin Hodžić
0

Als je altijd al hebt willen experimenteren met neurale netwerken, AI en machine learning op je Raspberry Pi, dan hebben we goed nieuws voor je. De Raspberry Pi Foundation heeft namelijk een AI Kit aangekondigd voor de Raspberry Pi 5.

Dit nieuwe product, dat is ontwikkeld in samenwerking met Hailo, biedt volgens de fabrikant een toegankelijke manier om lokale, krachtige en energiezuinige inferentie in diverse toepassingen te integreren.

Functionaliteiten en integratie

De Raspberry Pi AI Kit integreert moeiteloos met de camerasoftware, waardoor de add-on kan worden gebruikt voor toepassingen zoals objectdetectie en beeldclassificatie, meldt de fabrikant van de singleboardcomputer.


Op de hoogte blijven al het Raspberry Pi nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Verwerkingscapaciteit

De 8L-AI-accelerator kan 13 tera operations per seconde (TOPS) verwerken. Dit is genoeg om de meeste kleinere machine learning-modellen en ‘geoptimaliseerde’ large language models grotendeels lokaal uit te voeren. Toch moeten bepaalde berekeningen nog steeds in de cloud worden uitgevoerd, waarschuwt de fabrikant in een verklaring aan The Register.Energieverbruik en aansluiting

De passief gekoelde SoC heeft volgens de blogpost van de Raspberry Pi Foundation een maximaal energieverbruik van 5W. Bij alledaagse taken, zoals het verwerken van video’s met 60 frames per seconde, varieert het verbruik tussen de 1 en 2W. De module kan worden aangesloten op het PCIe-slot van de Raspberry Pi 5 via een platte lintkabel. Het apparaat beschikt over een PCIe 3.0-interface met één enkele lane, wat snelheden tot 8GB/s mogelijk maakt, aldus de foundation.

Beschikbaarheid en prijzen

De Raspberry Pi AI Kit (inclusief de M.2 HAT+-module) is nu beschikbaar voor 80 euro bij onder andere Kiwi Electronics. De Raspberry Pi 5, die in september vorig jaar werd uitgebracht, is nu verkrijgbaar vanaf 64,95 euro voor de 4GB-versie.


Op de hoogte blijven al het Raspberry Pi nieuws?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Met deze Raspberry Pi 5 behuizing tover je je Pi om tot een mini-tower pc

Wist je dat je met een Raspberry Pi 5 behuizing van Sunfounder je Pi kunt omtoveren tot een mini-tower pc? Deze kit bevat o.a. een behuizing, OLED-dis...

Raspberry Pi 5 launch: dit is er al bekend én dit moet jij weten

Na lang wachten en veel speculaties is het dan eindelijk zover: de Raspberry Pi 5 launch. Vandaag is het nieuws naar buiten gebracht over de specifict...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er