Nieuwe moederborden met CAMM2-modules getoond op Computex

Elwin Hodžić
0

Op Computex zijn de eerste nieuwe moederborden voor de toekomstige desktopprocessors van Intel tentoongesteld. Deze onthullen echter meer details dan Intel eigenlijk zou willen, zoals het gebruik van CAMM2-modules als werkgeheugen.

Nieuwe moederborden met CAMM2-modules getoond op Computex

Intel onthult toekomstige desktopprocessors op Computex

Tijdens zijn keynote speech op de Computex IT-beurs bevestigde Pat Gelsinger, de baas van Intel, dat de volgende generatie desktopprocessors “Arrow Lake” in het vierde kwartaal van 2024 worden gelanceerd, maar hij gaf geen verdere details. Toch mogen de moederbordfabrikanten al bijbehorende nieuwe moederborden uitbrengen, zij het (meestal) zonder namen die de chipset- of processornamen aangeven. Biostar verklapt echter op de labels dat er in ieder geval de Z890-chipset zal zijn


Op de hoogte blijven van nieuwe pc-onderdelen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Core Ultra 200-serie en LGA1851 CPU-socket

De Arrow Lake-familie processors zullen naar verwachting beschikbaar zijn als onderdeel van de Core Ultra 200-serie. Deze processors zijn niet langer monolithische chips, maar bestaan uit verschillende tiles. Op de moederborden die werden getoond op Computex 2024, was te zien dat de processors zich bevinden in de nieuwe CPU-socket LGA1851, die al gebruik maakt van de ingebedde versies van de Meteor Lake-processors.

Integratie van Thunderbolt 4-controller

Veel desktops hebben ook twee apart gemarkeerde Type C-aansluitingen op hun I/O-paneel. Dit suggereert waarschijnlijk dat ze afhankelijk zijn van een Thunderbolt 4-controller die geïntegreerd is in de Arrow Lake-processors. Hierdoor kunnen ze ook afbeeldingen naar beeldschermen uitvoeren; voorheen vereiste dit aparte beeldinvoer. Dit zou iets nieuws zijn voor desktopprocessors, aangezien Intel Thunderbolt tot nu toe alleen in laptopmodellen heeft geïntegreerd. Sommige fabrikanten staan echter alleen toe dat de twee poorten USB4 zijn, wat nauw verwant is aan Thunderbolt 4 en soepelere regels hanteert, bijvoorbeeld voor de stroomvoorziening.

Nieuwe benadering voor werkgeheugen met CAMM2-modules

Sommige fabrikanten van moederborden, zoals Asus (ROG Z790 Concept), Asrock (Taichi OCF CAMM2) en MSI (Z790 Project Zero Plus), gebruiken nieuwe, vervangbare CAMM2-modules op hun moederborden in plaats van de gebruikelijke DDR5 DIMM-slots. Hierdoor zijn kortere signaalpaden mogelijk en kunnen hogere klokfrequenties worden bereikt voor RAM tot DDR5-8000. Bovendien zijn deze modules niet zo hoog, waardoor conflicten met grote torenkoelers worden vermeden. Omdat het CAMM2-formaat gestandaardiseerd is, verwachten moederbordfabrikanten dat het op de lange termijn gangbaar zal worden op desktop-pc’s.

Verhoogde capaciteit en connectiviteit

High-end moederborden zoals de Asrock Taichi Aqua kunnen tot zes M.2 ssd’s huisvesten. Daarnaast heeft het moederbord van Asrock ook ruimte voor USB-C-aansluitingen: naast de twee Thunderbolt 4-poorten zijn er nog eens acht USB-C-poorten beschikbaar. Gigabyte introduceert ook een mini-ITX-moederbord met de nieuwe processor-socket voor compacte systemen.


Op de hoogte blijven van nieuwe pc-onderdelen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief van c’t magazine:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Netflix-account delen? Omzeilen van het verbod op delen doe je zo

Netflix is begonnen met het actief aanpakken van gebruikers die hun account delen met anderen. De streamingdienst tolereert deze praktijk niet langer....

Verrijk je IT-kennis met elke editie van c’t magazine dankzij deze aanbieding

Met c’t krijg je onafhankelijke IT-informatie om je kennis up-to-date te houden en je er verder in te verdiepen. We geven je inzicht in nieuwe ontwikk...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er