Zo kun je de geïntegreerde grafische kaart uitschakelen

Elwin Hodžić
0

De geïntegreerde grafische kaarten in processors zijn over het algemeen niet bijzonder krachtig. Het kan voorkomen dat je een (nieuwe) grafische kaart hebt geïnstalleerd maar dat Windows nog de geïntegreerde grafische kaart registreert. In dit artikel zullen wij je laten zien hoe je de geïntegreerde grafische kaart uitschakelt om dit probleem op te lossen.

Zo kun je de geïntegreerde grafische kaart uitschakelen

Controleren of je de juiste poort gebruikt

Mensen maken vaak de fout om de HDMI- of DisplayPort-kabel niet correct aan te sluiten. Als je een videokaart in je pc hebt, moet je de kabel aansluiten op de videokaart en niet op de uitgangen van het moederbord. Zo maak je ook daadwerkelijk gebruik van de videokaart in plaats van de eventueel geïntegreerde grafische kaart.


Meer van dit soort handige tips & tricks?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Geïntegreerde grafische kaart uitschakelen in Apparaatbeheer

Windows detecteert doorgaans automatisch een externe grafische kaart, maar het kan gebeuren dat de ingebouwde grafische kaart zichzelf niet direct uitschakelt. Hier is hoe je handmatig de geïntegreerde grafische kaart kunt uitschakelen:

  1. Open Apparaatbeheer, dit kun je het snelst doen met de toetsencombinatie [Windows] + [R] en “devmgmt.msc” in te voeren. Bevestig met “OK”. Je kunt ook Apparaatbeheer vinden via Windows Search of met een rechtermuisklik op het Windows-logo in de taakbalk.
  2. Ga naar de categorie Beeldschermadapters in Apparaatbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de ingebouwde grafische kaart, bijvoorbeeld “Intel(R) HD Graphics X000” voor Intel of “AMD HD Graphics” voor AMD.
  3. Selecteer “Apparaat uitschakelen”.

De geïntegreerde grafische kaart is nu uitgeschakeld, en de nieuwe grafische kaart zou nu als standaard moeten worden ingesteld. Als er geen vermelding is voor de ingebouwde grafische kaart in Apparaatbeheer, is deze waarschijnlijk al uitgeschakeld en hoef je niets meer te doen.

Geïntegreerde grafische kaart uitschakelen in BIOS-configuratie

Als alternatief voor de hierboven genoemde methode kun je ook rechtstreeks in het BIOS de ingebouwde grafische kaart in- of uitschakelen. Dit krijg je voor elkaar door de volgende stappen te volgen:

  1. Herstart je Windows-pc en druk tijdens het opstartproces op de juiste toetsen om in de BIOS-configuratie te komen. De toetsen(combinaties) verschillen per fabrikant (bij Asus-moederborden is het bijvoorbeeld DEL) maar vaak zie je al tijdens het opstarten op welke toets je moet drukken om in de BIOS te komen.
  2. Zoek in de BIOS-configuratie naar de grafische kaart; deze kan worden aangeduid als “VGA”, “On-Chip VGA” of “Internal Graphics”, wederom is dit afhankelijk van de fabrikant van je moederbord/pc.
  3. Zodra je de optie hebt gevonden, stel de instelling in op “PCI” om de externe grafische kaart als primaire kaart te gebruiken. Of schakel de geïntegreerde grafische kaart rechtstreeks uit door de status in te stellen op “uitgeschakeld”. Bij voorkeur zou je beter de eerste optie kunnen gebruiken, zodat je in het geval dat je videokaart het begeeft of problemen heeft nog beeld kunt krijgen van de geïntegreerde grafische kaart.
  4. Sla de wijzigingen in de BIOS-configuratie op en start de pc opnieuw op zoals gebruikelijk.

Tot slot

Als je al deze bovengenoemde stappen hebt gevolgd, dan zou het gelukt moeten zijn om de geïntegreerde grafische kaart uit te schakelen en zo problemen op te lossen met (het herkennen van) de videokaart die aangesloten is op je PCIe-slot.


Meer van dit soort handige tips & tricks?

Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

20 handige commando’s in Windows-opdrachtprompt die je moet kennen

De Windows-opdrachtprompt, ook wel bekend als cmd.exe, heeft meer dan 280 opdrachten. In dit artikel hebben we 20 handige commando's die je kunt gebru...

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er