Wifi is verdwenen uit Windows 10

Marco den Teuling
5

Na de laatste update in Windows 10 werkt mijn wifi niet meer. Bij instellingen en internetverbindingen zie ik het onderdeel wifi niet meer. Het is net of dit volledig is verdwenen uit Windows 10. Ik ben overgeschakeld op de ethernetverbinding en dat werkt perfect. Wat kan ik nu nog doen om weer draadloos te kunnen werken?

Wees gerust: wifi is niet uit Windows 10 verdwenen. Het onderdeel is echter alleen in het instellingenscherm te zien wanneer er ook daadwerkelijk een wifi-adapter in de computer aanwezig is. In dit geval lijkt het er dus op dat Windows de draadloze netwerkadapter niet meer meer ‘ziet’. Dit kan een aantal oorzaken hebben.

Problemen met stuurprogramma oplossen
Het kan zijn dat het stuurprogramma niet compatibel is met de nieuwe update, waardoor de netwerkadapter niet meer goed werkt. Om dit te controleren klik je met de rechter muisknop op ‘Start’ en kies je voor ‘Apparaatbeheer’. Wanneer je hier problemen ziet (uitroeptekens of kruisjes), klik je op ‘Start > Instellingen’ en ‘Bijwerken en beveiliging’ om te controleren of alle updates goed zijn geïnstalleerd.

Wanneer de automatische updates niet goed werken, kun je de benodigde stuurprogramma’s ook downloaden van de website van de fabrikant. Vaak zijn de stuurprogramma’s (ook drivers genoemd) terug te vinden op de website bij ‘Ondersteuning’, ‘Support’ of ‘Downloads’.

Wifi inschakelen met knop
Sommige laptops hebben een schuifje of optie waarmee je de draadloze zender helemaal uit kunt schakelen. Misschien is die toevallig gebruikt of een bijbehorende toetsencombinatie per ongeluk ingedrukt. Vaak is de knop herkenbaar aan het logo van een zendmastje, soms moet je deze knop gebruiken in combinatie met de [Fn]-toets. Check bij een laptop of je met deze knop wifi weer kunt inschakelen, voor je op zoek gaat naar andere oplossingen.

wifi is verdwenen uit Windows 10 knop laptop Dell

Laptops hebben soms een knop waarmee je de wifi-zender in zijn geheel uitschakelt.

Is de wifi-verbinding wel zichtbaar, maar kun je toch niet internetten of heb je andere netwerkproblemen? Kijk dan ook eens bij de tips voor netwerkproblemen opsporen en verhelpen.

Lees meer tips in c't magazine okt/2021

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Lees ook

Welke chipset voor Intel Core i-11000 moet je hebben? Een kort overzicht.

Ontdek de verschillen tussen B560, Z590 en andere chipsets voor Intel Core i-11000 zodat je de juiste kiest. Lees de vergelijking en bekijk de tabel.

Vast IP-adres voor Raspberry Pi

Ik wil een Raspberry Pi inrichten als server, maar die krijgt dan een IP-adres toegewezen via DHCP. Is er een manier om de Pi een vast IP-adres te gev...

5 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Leo
Lezer
Leo

Het lijkt mij niet zo functioneel om naar internet te verwijzen bij een niet werkende wifiverbinding. Dat is zoiets als: “Rijd naar het tankstation” als je tank leeg is.

Jos
Lezer
Jos

ben ik het mee eens heb het zelfde probleem

Fiona
Lezer
Fiona

Hier heb ik dus niks aan want ik kan niet een stuurprogramma downloaden zonder internet!
So what now?