Pc upgraden, geheugen uitbreiden bij Ryzen

Marco den Teuling
0

vraagtekenIk wil mijn pc upgraden. Ik heb bij de Aldi een Medion Akoya P56000-pc gekocht met een Ryzen 5 1600. Van de twee DIMM-slots is er maar één gevuld, met een 8 GB DDR4-2400-module. Het tweede slot is leeg. Moet ik voor het geheugen uitbreiden per se een module van 8 GB gebruiken of kan ik ook 16 GB bijplaatsen?

 

 

uitroepteken

Het antwoord is ja en nee. Als je een 16GB-module toevoegt krijg je 24 GB RAM, waarvan tot 16 GB als dual-channel geheugen benaderd zou kunnen worden. De overige 8 GB kan de processor slechts als single-channel benutten.

Aan de foto van de module die je toestuurde is te zien dat het gaat om een single-rank (SR) DIMM met acht DDR4-2400-SDRAM-chips van 8 gigabit (1 GB) capaciteit. Een dual-rank (DR) DIMM met 16 GB is per rank nagenoeg identiek opgezet, waardoor de Ryzen-processor een rank per kanaal in dual-channel modus kan benutten. Dat kan ook als je een tweede SR-DIMM van 8 GB erbij plaatst, voor een totaal van 16 GB RAM.

Minder geschikt als tweede geheugenmodule bij het geheugen uitbreiden is een DR-DIMM van 8 GB die uit 16 chips van elk 4 Gbit bestaat. Het ene kanaal bevat dan namelijk 8Gbit-chips, terwijl het andere kanaal 4Gbit-chips bevat. Daardoor wordt dual-channel-gebruik ingeperkt. De pc kan er echter wel mee werken en zal niet merkbaar langzamer worden.

Als tweede module voor het geheugen uitbreiden kun je het beste een DIMM nemen met de snelheid DDR4- 2400. Het RAM kan dan blijven werken op 1,2 GHz en Double Data Rate (DDR). Heb je toevallig nog een langzamere DDR4- 2133-module, dan is die wel bruikbaar. Het complete werkgeheugen zal dan terugzakken naar een klokfrequentie van 1,066 GHz, maar rampzalig is dat niet. Omgekeerd biedt een snellere DDR4-2666-module geen voordelen in combinatie met de aanwezig DDR4-24000-DIMM. Het RAM zou dan toch blijven werken als DDR4-2400 met 1,2 GHz. Stel je zelf een systeem samen dan kun je wel voor twee van deze snellere modules kiezen. Zeker bij snellere Ryzen-cpu’s met meer cores of bij specifieke toepassingen (zoals games) kan de hogere geheugensnelheid voordeel opleveren.

Je kunt bij dit Medion-systeem overigens maximaal twee 16GB-modules inbouwen voor een totaal van 32 GB aan werkgeheugen.

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

Waar moet je op letten bij het kopen van een ssd?

Op dit moment zijn ssd's zeer betaalbaar, met bepaalde exemplaren van 2 terabyte die minder dan 75 euro kosten. Ondanks de vele goede deals is het bel...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er