Nintendo Switch geeft alleen stereo via HDMI

Redactie
2

Mijn Nintendo Switch geeft alleen surround-sound als ik de console met de bijbehorende dock via hdmi rechtstreeks aansluit op mijn AV-receiver. Bij andere apparaten zoals mijn blu-rayspeler krijg ik ook gewoon 5.1-sound als ik hem op de tv aansluit en die via hdmi met de receiver is verbonden. Bij de Switch werkt dit niet. Hoe komt dat?

Nintendo Switch audio return channel HDMI ARC receiver tv

In tegenstelling tot de meeste andere apparaten geeft Nintendo’s spelconsole in tv-modus via de hdmi-uitgang van het dock het digitale surroundgeluid niet door met Dolby-Digital- of DTS-compressie, maar als verliesvrije meerkanaals PCM-datastroom. Dat is geen probleem, want elke audio-/videoreceiver met hdmi-ingang kan dit formaat weergeven. Maar het wordt lastiger als je de hdmi-verbinding zoals je beschrijft laat lopen naar de tv en van daar via het hdmi return-kanaal (Audio Return Channel, ARC) naar de receiver. Misschien is dat nodig omdat er anders te weinig aansluitingen zijn.

ARC is in feite niets anders dan een in de hdmi-verbinding geïntegreerde coaxiale S/PDIF-lijn, met alle bijbehorende beperkingen. Een daarvan is dat de overdracht van PCM-audio beperkt is tot stereogeluid. Die beperking wordt pas opgeheven als er tv’s en receivers op de markt zijn met het bij HDMI 2.1 gespecificeerde ‘enhanced Audio Return Channel’ (eARC). Als je toch meerkanaals geluid van de Switch wilt beluisteren, heb je met de huidige apparatuur geen andere optie dan een directe verbinding te maken tussen de dock en de receiver.

Meer over

AudioGaming

Deel dit artikel

Lees ook

Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum...

Zo kun je de Windows foutcode 0x80070643 oplossen

Bij het updaten van Windows via Windows Update verschijnt vaak foutcode 0x80070643. Deze fout kent verschillende oorzaken en oplossingen, en wij zulle...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Leon
Lezer
Leon

Hi, misschien is dit een oplossing??
Zojuist heb ik er een besteld, hopelijk werkt het met de Switch. Voor 20 euro neem ik dat risico wel.

https://www.bol.com/nl/nl/p/hdmi-audio-extractor-2k-4k-usb-kabel-ondersteuning-toslink-optische-audio-uitgang-3-5-mm-audio-zwart/9300000159764254/?

groet, Leon

Leon
Lezer
Leon

Ontvangen maar helaas, wel normaal stereo via de spdif (glas) uitgang van deze extractor maar geen 5.1

Ik heb een wat oudere Sony receiver/versterker zonder HDMI ingangen maar met de PS4 en TV heb ik wel normaal 5.1 als ik ze aansluit via spdif. Snap er niets van, waarin wijkt het signaal van de Switch af van de PS4 en TV?

De Switch audio staat ingesteld op Automatisch maar ook op stand “Surround” veranderd er niets aan. De test op de Switch laat maar 2 van de 5 luidsprekers ruisen.

Iemand ideeën?