Tablet zonder accu

Daniel Dupré
2

tablets

Ik bedien mijn smarthome-apparatuur via een tablet die ik aan de muur heb bevestigd. De tablet hangt permanent aan de voeding. Na drie jaar gebruik is de accu gaan bollen en moest ik die vervangen. Is het niet juist goed voor een accu wanneer hij nooit ontladen wordt?

Het continu gebruik van een accu die zoals in de situatie die je beschrijft telkens minimaal ontlaadt en vervolgens weer naar 100 procent geladen wordt, is bijzonder belastend voor een accu. Het is niet verwonderlijk dat hij na drie jaar de geest heeft gegeven. Tablets zijn bedoeld voor mobiel gebruik en niet om continu op de voeding aangesloten te zijn.

Helaas is het in de meeste gevallen niet mogelijk om de accu te verwijderen. De ontwerpers hebben dat gebruik niet in gedachten gehad bij de constructie van het apparaat. Je kunt daarom beter de stekker eruit halen en het apparaat weer opladen als de accu leeg is.

 

Meer handige tips en trucs lees je in c't sep/2020

Meer over

Hardware

Deel dit artikel

Lees ook

Wifi uitzetten voor energiebesparing – schema voor router

Het zendvermogen van je wifirouter verlagen schijnt een averechts effect te hebben op het totale energieverbruik van router en clients. Kan ik wel mij...

Rare sortering Spotify afspeellijst

Ik gebruik Spotify en heb daarbij talloze afspeellijsten aangemaakt om de limiet van 10.000 liedjes te kunnen omzeilen. In de bibliotheek van mijn And...

2 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Chris Laarman
Lezer
Chris Laarman

Vanuit mijn eigen ervaring zou ik zeggen: zet een schakelaar (met iets van een statuslampje) tussen netspanning en oplader, en bedien die schakelaar in een aan-uit patroon dat bij je dagindeling past, of gebruik een tijdschakelaar.

Kanttekeningen:
– Uninterruptable Power Supplies blijven hopelijk wèl steeds opgeladen. Er zijn dus accu’s (of schakelcircuits op accu’s) die wèl bestand zijn tegen voortdurend opladen.
– Jammer om een tablet te beperken tot een schakelpaneel aan de muur. Zelfs een oud of goedkoop ding moet méér kunnen.

Gerold Manders
Lezer
Gerold Manders

UPS gebruikt een ander type batterij. Tablets, notebooks, telefoons hebben een op Lithium gebaseerde batterij, welke vrij lang stroom kan leveren, vrij snel opgeladen kan worden en dat het relatief weinig weegt. Allemaal eigenschappen die minder zwaar wegen voor een UPS. En nee, je dicht teveel eigenschappen toe aan de tablet vormfactor. Gebruik als een schakelpaneel is eigenlijk heel goed. Als je de behuizing van de tablet toch gaat openen, kun je net zo goed testen of de tablet werkt als je de batterij hebt losgemaakt. Dat is vlug genoeg gedaan met een soldeerboutje of het losmaken van een simpele… Lees verder »