Laptop accu testen in Windows met handige tools

Marco den Teuling
0

Ondanks zijn volle accu gaat mijn laptop nog maar korte tijd mee. Kan ik op de een of andere manier mijn laptop accu testen in Windows, het liefst met tools die al in Windows ingebouwd zitten?

Accu’s zijn onderdelen die aan slijtage onder­hevig zijn. Ze gaan maar beperkte tijd mee. Na verloop van tijd wordt hun capaciteit kleiner en soms kunnen ook cellen van de accu defect raken, waardoor het laadniveau snel daalt of met sprongen minder wordt.Je kunt de toestand van de laptop accu testen met tools als Batterymon. Klik in het menu Info op ‘Battery information’. De gewenste informatie is de Full Charge Capacity – want dat is de actuele maximale laadtoestand van de accu. Deel die door de Design Capacity om de toestand in procenten te berekenen. In zeldzame gevallen leest de tool echter ook foute waarden uit, maar dat kun je eenvoudig herkennen: meestal is de waarde dan met een factor 10 te hoog.

laptop accu testen in Windows BatteryMon

Met de tool BatteryMon kom je er via een omweg in het infomenu achter wat de actuele accucapaciteit is.

Bij Windows kun je een toestandsverslag verkrijgen met het commando powercfg. Typ op de opdrachtprompt of PowerShell het commando powercfg -energy -output c:\users\[USER­NAME]\desktop\accu.html in. Daarmee wordt een HTML-­bestand gegenereerd waarin je de gewenste informatie onder ‘Laatst volledig opgeladen’ vindt. Daarvoor moet de accu dan ook echt volledig opgeladen geweest zijn. Aangezien het resultaatbestand redelijk groot is, kun je het handigste met Ctrl+F zoeken op ‘Batterijtype’. Enkele regels daaronder zie je de ontwerpcapaciteit en daaronder dan ‘Laatst volledig opgeladen’.

Je kunt overigens het energieverbruik van je laptop proberen te verbeteren via BIOS-instellingen (zoals de C-states) voor een iets langere accuduur.

 Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

 

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

Wat is een normale cpu temperatuur voor mijn pc en/of laptop?

De central processing unit, oftewel de cpu, is praktisch het hart van de pc. De cpu fungeert als de centrale verwerkingseenheid die diverse gegevens v...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er