Laptop accu testen in Windows met handige tools

Marco den Teuling
0

Ondanks zijn volle accu gaat mijn laptop nog maar korte tijd mee. Kan ik op de een of andere manier mijn laptop accu testen in Windows, het liefst met tools die al in Windows ingebouwd zitten?

Accu’s zijn onderdelen die aan slijtage onder­hevig zijn. Ze gaan maar beperkte tijd mee. Na verloop van tijd wordt hun capaciteit kleiner en soms kunnen ook cellen van de accu defect raken, waardoor het laadniveau snel daalt of met sprongen minder wordt.

Je kunt de toestand van de laptop accu testen met tools als Batterymon. Klik in het menu Info op ‘Battery information’. De gewenste informatie is de Full Charge Capacity – want dat is de actuele maximale laadtoestand van de accu. Deel die door de Design Capacity om de toestand in procenten te berekenen. In zeldzame gevallen leest de tool echter ook foute waarden uit, maar dat kun je eenvoudig herkennen: meestal is de waarde dan met een factor 10 te hoog.

laptop accu testen in Windows BatteryMon

Met de tool BatteryMon kom je er via een omweg in het infomenu achter wat de actuele accucapaciteit is.

Bij Windows kun je een toestandsverslag verkrijgen met het commando powercfg. Typ op de opdrachtprompt of PowerShell het commando powercfg -energy -output c:\users\[USER­NAME]\desktop\accu.html in. Daarmee wordt een HTML-­bestand gegenereerd waarin je de gewenste informatie onder ‘Laatst volledig opgeladen’ vindt. Daarvoor moet de accu dan ook echt volledig opgeladen geweest zijn. Aangezien het resultaatbestand redelijk groot is, kun je het handigste met Ctrl+F zoeken op ‘Batterijtype’. Enkele regels daaronder zie je de ontwerpcapaciteit en daaronder dan ‘Laatst volledig opgeladen’.

Je kunt overigens het energieverbruik van je laptop proberen te verbeteren via BIOS-instellingen (zoals de C-states) voor een iets langere accuduur.

 


Blijf op de hoogte van de nieuwste informatie en tips!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't magazine 8-9/2022

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Lees ook

Bluetooth en wifi tegelijk – vermijd storingen en interferentie

Bluetooth en wifi tegelijk gebruiken kan leiden tot storing en interferentie. Met de juiste instellingen op je router kun je dat beperken.

FAQ: wachtwoorden, FIDO2 en TOTP

In theorie zijn tweede factoren om je accounts te beveiligen makkelijk te gebruiken: naast het wachtwoord moet je bewijzen dat je iets hebt dat een ge...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er