Hotline-tip: Mooie routes vinden

Redactie
0

Als het mooi weer is, gaat het kriebelen en wil je naar buiten en van de natuur genieten. Maar hoe kom je aan goede routes voor wandel- en fietstochten die je in de kaarten op je telefoon kunt inladen?

Voor vakantiegebieden kun je op de website van veel VVV’s kant-en-klare routes voor leuke tochten vinden in gpxformaat. Portals als gpstracks.nl, gpstrails.nl, gps-wandelingen.nl, route.nl, reisroutes.be en gpsies.com en dergelijke bieden eveneens een keur aan wandel- en fietstochten.

Tips bij het zoeken

Dergelijke websites bieden duizenden mogelijkheden. Daarom een paar tips bij het zoeken. Gebruik de filterfunctie om gericht naar een tocht te zoeken: ga je te voet of met de fiets of mountainbike, wat moet de afstand zijn en welk soort wegen, moeten begin- en eindpunt hetzelfde zijn of niet, et cetera. Lees ook de commentaren en beoordelingen van andere gebruikers. En neem bij voorkeur de nieuwere routes, omdat je bij oudere wegen het risico loopt dat ze afgesloten zijn of plotseling doodlopen of niet meer begaanbaar zijn.

GPX-bestand

Als je iets gevonden hebt, kun je de route het beste als gpx-bestand downloaden – en wel als track. Het gpx-formaat is met de meeste outdoornavigatiesystemen te gebruiken. Kopieer de gpx-bestanden via een usbkabel naar je navigatieapparaat. Wanneer dat niet al ingesteld is, moet je bij het aansluiten van het apparaat op de computer de massaopslagmodus kiezen. Bij Garmin-apparaten zet je het gpx-bestand in de map Garmin/GPX. Is het interne opslaggeheugen vol, dan kun je die directory ook op de geheugenkaart aanmaken.

Je kunt natuurlijk ook een smartphone gebruiken met een geschikte app. Er zijn heel veel apps op dat gebied. Veel daarvan zijn betaald, maar van sommige zoals ViewRanger.com of OsmAnd is de app gratis – maar betaal je voor de kaarten. Green Tracks is gratis, maar met reclame. Met beide kun je trackbestanden importeren en exporteren. De website route.nl heeft heel veel fietsen wandelroutes in Nederland, België en Duitsland en heeft zijn eigen app (gratis, voor iOS en Android). Je kunt zelf ook routes toevoegen aan de app door ze te plannen met de fiets- en wandelrouteplanner op www.route.nl/routeplanner. Fietsroutes kun je als gpx-bestand downloaden.

wandelroutes

De app ViewRanger biedt fiets- en wandeltochten van over de hele wereld en gebruikt de kaarten van Openstreetmap.

 

Deel dit artikel

Lees ook

Windows microfoon volume verandert automatisch? Zo los je dit op!

Het kan behoorlijk frustrerend zijn wanneer het microfoonvolume automatisch verandert in zowel Windows 10 en Windows 11. In dit artikel zullen we twee...

Dit is waarom je niet je ssd moet defragmenteren

Als het gaat om de algemene snelheid van pc's, zijn solid-state schijven, ofwel ssd's, wellicht een van de meest cruciale componenten. Over het algeme...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er