Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

  Of je nu op zoek bent naar een mini-pc met Linux of Windows voor kantoorwerk, streaming, gaming in een compacte vorm, of als smarthome controlecentrum, er is altijd wel een geschikte optie beschikbaar. Maar waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc?

  Waar moet je op letten bij het kopen van een mini-pc

  Is een mini pc goed?

  Waarom een mini-pc kopen? Die kunnen toch helemaal niet krachtig zijn? Zeker wel: in een behuizing van slechts 1 liter kan veel rekenkracht schuilgaan, zoals blijkt uit de mini-pc’s die worden getoond in het volgende artikel. Moderne mobiele technologie of desktop-cpu’s met een gemiddelde Thermal Design Power (TDP) van AMD en Intel leveren voldoende rekenkracht voor de meeste taken, zoals tekstverwerking of beeldbewerking, en zelfs voor minder veeleisende videobewerking. Kleine singleboard-apparaten, zoals de Raspberry Pi, met energiezuinige ARM-cpu’s, kunnen hier niet aan tippen. De natuurkunde stelt ons voor een driehoek met drie belangrijke punten: prestaties, (laag) geluidsniveau en omvang, waarbinnen we het zwaartepunt kunnen verschuiven. Het is geen groot probleem om twee van deze factoren te optimaliseren, maar alle drie tegelijk is een uitdaging.

  In de praktijk leidt dit zelden tot beperkingen, omdat als je veel prestaties nodig hebt, een pc niet altijd stil hoeft te zijn, en waar stilte de hoogste prioriteit heeft, draait het zelden om maximale prestaties. In situaties zoals bij audiobewerking, waar je op een kruispunt staat, kan het echter nodig zijn om wat dieper in de buidel te tasten. Voor dergelijke specifieke doeleinden bieden bedrijven zoals Cirrus7 stille, passief gekoelde computers aan. Andere fabrikanten zijn gespecialiseerd in stille Digital Audio Workstations (DAW’s).  Meer tips voor c’t PRO artikelen?

  Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je apparatuur en infrastructuur en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.
  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Configuratie-opties van mini-pc's

  Veel producenten bieden vooraf vastgestelde configuraties aan, maar het is mogelijk dat verdere aanpassingen niet altijd mogelijk zijn. Het is essentieel om de specificaties zorgvuldig door te nemen om te bepalen welke upgrades uitvoerbaar zijn wanneer je een mini-pc wilt kopen. Sommige mini-pc’s hebben M.2-slots beschikbaar voor opslaguitbreiding, terwijl andere ook 2,5 inch slots hebben. Houd in gedachten dat sommige modules mogelijk verwijderd en vervangen moeten worden als je het geheugen wilt uitbreiden.

  De opslagmogelijkheden bij het kopen van een mini-pc

  Bij het kopen van een mini-pc spelen het type opslag en de overdrachtssnelheden een belangrijke rol. Gewoonlijk maakt men gebruik van solid-state opslag, en vaak is de keuze tussen NVMe- en SATA-ssd’s minder kritisch voor kantoorwerk. Bij videobewerking met hoge resolutie is echter een snelle NVMe-ssd essentieel. Let ook op de beschikbaarheid van USB-poorten en netwerkpoorten, afhankelijk van uw behoeften.  Connectiviteit

  De beschikbare poorten zijn cruciaal bij het kopen van een mini-pc. Zorg ervoor dat er voldoende USB-A en USB-C poorten zijn om externe apparaten aan te sluiten, en overweeg de benodigde overdrachtssnelheden. Voor bedraad netwerkgebruik is een netwerkpoort noodzakelijk. Let ook op de beschikbaarheid van monitoraansluitingen en hun ondersteunde resoluties.


  Meer tips voor c’t PRO artikelen?

  Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je apparatuur en infrastructuur en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.
  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Het formaat

  Je kunt mini-pc’s in verschillende afmetingen kopen. De kleinste van allemaal zijn momenteel niet meer zo trendy: HDMI-stick-pc’s. Deze apparaten lijken op iets te forse USB-sticks en ontvangen hun stroomvoorziening van een USB-adapter of rechtstreeks via de USB-hub van een monitor waarop ze zijn aangesloten via de HDMI-ingang. Ze bieden voldoende rekenkracht voor eenvoudige taken zoals het afspelen van presentaties of advertenties, maar ze zijn ongeschikt voor productieve werkzaamheden. Bovendien beperken ze de prestaties, hebben ze alleen een sleuf voor een microSD-kaart en beschikken ze uitsluitend over WiFi-functionaliteit zonder een fysieke netwerkpoort.

  Wel wifi, geen LAN

  De meest compacte mini-pc’s hebben moderne Celeron, Pentium of Ryzen embedded cpu’s. Ze bieden voldoende rekenkracht voor puur kantoorgebruik en kunnen, afhankelijk van de geïntegreerde graphics, ook dienen als kleine streamingcomputers, zolang het geluidsniveau beperkt blijft.

  Bij apparaten ter grootte van een Intel NUC, of vergelijkbare modellen zoals de Gigabyte BRIX, MSI Cubi en Zotac ZBox Nano, hoef je vrijwel geen compromissen te maken.

  Mini-pc's voor gaming

  Sommige bedrijven bieden ook mini-gaming-pc’s aan met insteekbare of vastgesoldeerde grafische kaarten. Het idee van krachtige gamingprestaties in een compacte behuizing heeft zeker aantrekkingskracht, maar gaat ook gepaard met serieuze nadelen.

  Kiezen van de juiste processor

  Bij de aanschaf van veel vooraf samengestelde computers moet je een specifieke processor accepteren, omdat deze later niet vervangen kan worden. Dit loont vaak ook niet de moeite. Daarom is het van cruciaal belang om goed te overwegen hoeveel cores en rekenkracht daadwerkelijk nodig zijn. Een smarthome controlcenter kan bijvoorbeeld nog steeds goed werken met een oudere processor met twee kernen en hyperthreading, zolang het niet te veel andere taken moet uitvoeren. Voor een kantoorcomputer is echter minimaal een huidige quadcore-processor vereist, terwijl voor zwaardere taken zoals videobewerking minstens zes kernen aan te raden zijn.  Grafische prestaties van mini-pc's

  De huidige processors integreren grafische eenheden (iGPU’s) die doorgaans geschikt zijn voor alledaagse kantoortaken. Toch worden ze uitgedaagd door recentere en meer 3D-intensieve games, zelfs wanneer deze worden gespeeld op lagere resoluties en met de instellingen op het laagste niveau. Vaak blijkt dat de 3D-prestaties beperkt zijn. Er zijn echter enkele uitzonderingen, zoals de Intel Xe-graphics en de RDNA2-graphics van AMD’s Ryzen 6000-processors. Deze kunnen ten minste minder grafisch veeleisende spellen soepel uitvoeren op een volledige full HD-resolutie, zonder significante haperingen.

  iGPU’s ondersteunen hardwarematige videodecodering van gecomprimeerde video’s. Intels Xe-graphics en AMD’s RDNA2-iGPU’s bieden ondersteuning voor de veeleisende AV1-codec, evenals andere gangbare codecs.

  Overwegingen voor specifieke toepassingen

  In specifieke toepassingen zoals gaming, audio- of videobewerking bieden meer gespecialiseerde opties zich aan. Computers met passieve koeling zijn geschikt voor audiobewerking, terwijl gaming-pc’s met insteekbare of geïntegreerde grafische kaarten krachtige gamingprestaties leveren, maar ook nadelen zoals prijs en geluidsniveau met zich meebrengen.

  Conclusie

  Bij het kopen van een mini-pc is het essentieel om goed te letten op je individuele behoeften en beoogde toepassingen. Je moet de benodigde prestaties, opslagcapaciteit, connectiviteit en grafische mogelijkheden in overweging nemen. Je moet nadenken over hoe je van plan bent de mini-pc te gebruiken, of dit nu voor kantoortaken, multimedia-entertainment, gaming, of gespecialiseerde taken zoals audiobewerking is.

  Daarnaast is het belangrijk om de balans te vinden tussen afmetingen, geluidsniveau en rekenkracht. Je moet het formaat kiezen dat het beste past bij de beschikbare ruimte en je beoogde gebruiksdoelen. Door deze aspecten zorgvuldig te overwegen, kun je een mini-pc kiezen die naadloos aansluit bij je wensen en eisen, waardoor het een waardevolle toevoeging wordt aan je technologische opstelling.  Meer tips voor c’t PRO artikelen?

  Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je apparatuur en infrastructuur en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.
  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Deel dit artikel

  Alieke van Sommeren
  Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

  Lees ook

  Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

  Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

  Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

  In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er