Virtualisatie loopt niet op Windows 10

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows 10-pc lukt het niet om VirtualBox of VMware Player aan de praat te krijgen. Beide virtualisatieprogramma’s weigeren een virtuele machine te starten. De foutmelding van VirtualBox zegt dat de cpu geen VT-x ondersteunt, maar dat klopt niet: in het BIOS is de virtualisatie ingeschakeld en Hyper-V werkt helemaal prima, alleen biedt het programma bepaalde functies die ik wil gebruiken niet. Is er iets wat ik daar aan kan doen?

Om een virtualisatieprogramma van een andere producent dan Microsoft te kunnen gebruiken, moet je het Windowseigen Hyper-V eerst uitschakelen. Open daarvoor Instellingen en ga daar naar de pagina Apps. Klik met de rechtermuisknop op ‘Apps en onderdelen’ en daarna rechts in het scherm op ‘Programma’s en functies’. Klik dan op de optie ‘Windows-onderdelen in- of uitschakelen’. Ga in de lijst naar Hyper-V en verwijder vervolgens het vinkje in het bijbehorende selectievakje. Bevestig je keuze met OK en dan Windows zal willen herstarten.

 

Windows Defender setting

Daar moet je maar net achterkomen: diep in de instellingen van Defender zit een schakelaar verborgen die virtualisatieprogramma’s afremt.

 

Als de virtualisatieprogramma’s dan nog steeds niet willen starten, kan ook nog Windows Defender roet in het eten gooien. Die gebruikt sinds kort ook virtualisatiefuncties en blokkeert daarmee andere programma’s. Om dat te wijzigen, open je het ‘Windows Defender-beveiligingscentrum’ via het startmenu of door op het Defenderpictogram in het taakvak te klikken. Ga dan naar Apparaatbeveiliging en klik op Kernisolatiedetails. Zet daar de schakelaar voor Geheugenintegriteit uit en start Windows opnieuw op.

 

Meer handige tips vind je in c't nov/2020

Meer over

Software

Deel dit artikel

Lees ook

Thuisbioscoop opgehelderd: vereisen blu-ray-audiodiscs een speciale speler?

Blu-ray-audiodiscs zijn schijfjes die zich richten op het afspelen van muziek, vergelijkbaar met de dvd-audiodiscs. Daar had je een speler voor nodig ...

Thuisbioscoop opgehelderd: oude receivers onbruikbaar voor 4K?

Sommige mensen schrikken er voor terug om een voor 4K geschikte tv of beamer te kopen omdat ze denken dat hun bestaande AV-receiver nutteloos zal zijn...

Interessant voor jou

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er