Virtualisatie loopt niet op Windows 10

Daniel Dupré
0

Op mijn Windows 10-pc lukt het niet om VirtualBox of VMware Player aan de praat te krijgen. Beide virtualisatieprogramma’s weigeren een virtuele machine te starten. De foutmelding van VirtualBox zegt dat de cpu geen VT-x ondersteunt, maar dat klopt niet: in het BIOS is de virtualisatie ingeschakeld en Hyper-V werkt helemaal prima, alleen biedt het programma bepaalde functies die ik wil gebruiken niet. Is er iets wat ik daar aan kan doen?

Om een virtualisatieprogramma van een andere producent dan Microsoft te kunnen gebruiken, moet je het Windowseigen Hyper-V eerst uitschakelen. Open daarvoor Instellingen en ga daar naar de pagina Apps. Klik met de rechtermuisknop op ‘Apps en onderdelen’ en daarna rechts in het scherm op ‘Programma’s en functies’. Klik dan op de optie ‘Windows-onderdelen in- of uitschakelen’. Ga in de lijst naar Hyper-V en verwijder vervolgens het vinkje in het bijbehorende selectievakje. Bevestig je keuze met OK en dan Windows zal willen herstarten.

 

Windows Defender setting

Daar moet je maar net achterkomen: diep in de instellingen van Defender zit een schakelaar verborgen die virtualisatieprogramma’s afremt.

 

Als de virtualisatieprogramma’s dan nog steeds niet willen starten, kan ook nog Windows Defender roet in het eten gooien. Die gebruikt sinds kort ook virtualisatiefuncties en blokkeert daarmee andere programma’s. Om dat te wijzigen, open je het ‘Windows Defender-beveiligingscentrum’ via het startmenu of door op het Defenderpictogram in het taakvak te klikken. Ga dan naar Apparaatbeveiliging en klik op Kernisolatiedetails. Zet daar de schakelaar voor Geheugenintegriteit uit en start Windows opnieuw op.

 

Meer handige tips vind je in c't 07/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Externe schijf wordt niet herkend door Windows? Zo los je het op!

Soms wordt een externe usb-schijf niet (meer) door Windows gezien. Probeer de volgende stappen om het probleem te verhelpen.

Tien superhandige Microsoft PowerToys tools die Windows verbeteren

In dit artikel lees je meer over wat je met Microsoft PowerToys kunt doen, hoe je het installeert en welke tools echt superhandig zijn om te gebruiken...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er