Geheugenkaart werkt niet meer: geheugenkaart ontgrendelen

Redactie
0

Mijn geheugenkaart werkt niet meer en zelfs formatteren lukt niet meer. Wat kan ik nog doen?

Een microSD-kaart (SanDisk 128 GB) die tijdenlang zonder problemen in mijn Android-tablet heeft gezeten, heb ik uit de tablet gehaald en in mijn Windows 10-notebook gestopt. Vervolgens wilde ik daar bestanden naartoe kopiëren, maar ik heb de kopieeractie uiteindelijk maar afgebroken omdat het veel te lang duurde.

Sindsdien werkt de kaart echter niet alleen niet meer met Windows, maar ook niet met Android. Beide systemen melden dat de kaart niet geformatteerd is, maar het lukt ook bij beide systemen niet om de kaart te formatteren omdat hij tegen schrijven vergrendeld is.

grote geheugenkaart test review SanDisk Extreme (Pro)

Ook EaseUS Partition Manager loopt stuk op de vermeende alleen-lezen-instelling en een live-Linux-­systeem met GParted meldt bij de start dat er een fout optreedt tijdens het initialiseren. Is daar iets aan te doen? Ik hoef geen bestanden van de kaart te redden, ik wil de kaart alleen opnieuw formatteren en hem weer kunnen gebruiken.

Antwoord

Je zou nog een poging kunnen wagen met de officiële tool van de SD Association (voor Windows of macOS), maar helaas kunnen we niet garanderen dat het daarmee wel zal lukken. Helaas gebeuren zulke dingen wel eens vaker bij SD-kaarten. Daarom is het bij geheugenkaarten nog belangrijker om back-ups te maken, helemaal bij een grote geheugenkaart met veel onvervangbare gegevens. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld geschikte Android-oplossingen of software voor Windows. Met een tool als Win32 Disk Imager kun je een complete image maken van een geheugenkaart.

Indien je de rekening nog hebt, kun je altijd nog proberen een klacht in te dienen bij de verkoper of fabrikant.

Lees uitgebreide achtergrondinfo en reviews op je gemak in c't jun/2020

Meer over

Opslagmedia

Deel dit artikel

Lees ook

Zelf virusscanner testen

Op mijn Windows-pc heb ik een virusscanner geïnstalleerd, maar ik heb het idee dat die al tijden lang geen waarschuwingen meer geeft. Werkt hij überha...

Nvidia Shield TV video’s afspelen zonder stotteren

Op mijn Shield TV van Nvidia stotteren veel video’s bij het bekijken. Bij de instellingen heb ik 60 hertz al geactiveerd. Is er een manier om het stot...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er