Samsung voorziet de Europese modellen van de Samsung Galaxy S22 van een Exynos 2200, terwijl er in Amerikaanse modellen een Snapdragon 8 Gen 1 van Qualcomm zit. We hebben een Galaxy S22 Ultra uit Europa en een model uit de VS bemachtigd en de verschillen tussen de Exynos 2200 en Snapdragon 8 Gen 1 onder de loep genomen.
Samsung Galaxy S22 Ultra: Exynos vs Snapdragon
Het verschil: Snapdragon en Exynos
Wat de constructie betreft lijken beide SoC’s (System-on-a-Chip) erg op elkaar. De octacore-processor van Samsung haalt het grootste deel van zijn rekenkracht uit een ARM Cortex X2 die tot 2,8 GHz klokt. Die wordt ondersteund door drie Cortex-A710-kernen die tot maximaal 2,52 GHz klokken en vier zwakkere, energiezuinige Cortex-A510-kernen die tot maximaal 1,82 GHz gaan. De Snapdragon gebruikt exact dezelfde kernconfiguratie, maar klokt de X2-kern tot 3 GHz, en in de Snapdragon 8+ Gen 1 zelfs tot 3,2 GHz.
Grotere verschillen worden duidelijk als je kijkt naar de grafische eenheid. Samsung maakt gebruik van de RDNA 2-architectuur van ARM, die ook in actuele gameconsoles gebruikt wordt, en noemt dat de Xclipse 920-gpu. Qualcomm gebruikt zijn eigen Adreno 730-gpu.
Een integraal onderdeel van beide chips zijn het 5G-modem. Bij Qualcomm betreft het een X65, Samsung geeft geen exacte benaming. Zowel de Exynos 2200 als de Snapdragon 8 Gen 1 zijn vervaardigd in een 4-nanometerproces. Ook ondersteunen beide cpu’s LPDDR5- RAM.
Benchmark: Exynos 2200 vs Snapdragon 8 Gen 1
Als je naar de Exynos 2200 Vs Snapdragon 8 Gen 1 benchmarks kijkt, komt de S22 Ultra met de Snapdragon-processor als winnaar uit de bus. De iets hogere kloksnelheid van de X2-core zorgt voor meer punten bij de singlecore-scores in Coremark en Geekbench. Bij de multicore-tests is de score meer in balans.
Bij de grafisch zware tests zijn de scores van de Qualcomm-chip over de gehele linie hoger. De schrijf- en leeswaarden van het interne geheugen zijn bij het Amerikaanse model ook in drie van de vier gevallen beter – sequentieel schrijven doet dat model bijna twee keer zo snel
Samsung Galaxy S22 Ultra: Exynos vs Snapdragon Benchmark
Exynos 2200 vs Snapdragon 8 Gen 1 Koeling
Een netelig onderwerp bij beide varianten is dat ze te warm worden en hun prestaties dan reduceren. Zowel de Snapdragon 8 Gen 1 chipset als de Exynos 2200 chipset worden flink warm bij constante belasting. Die warmte moet dan worden afgevoerd zodat de processor zijn prestaties op peil kan houden.
Wat dat betreft slaagt het EU-model daar beter in. Na twintig runs met de 3DMark Wild Life-benchmark daalt het resultaat van dat model tot 64,9 procent ten opzichte van de eerste run, terwijl de Amerikaanse S22 Ultra slechts 55,8 procent haalt. Met de Extreme-versie van de benchmark is het verschil zelfs nog iets groter: 75 procent van de prestaties blijft over na 20 tests met de Europese smartphone tegen 62,4 procent met de Amerikaanse.
Exynos 2200 vs Snapdragon 8 Gen 1 Batterij
De volgende discipline na de sprint door de benchmarks is de marathon van de accutest. In het verleden werden Exynos-processors beschouwd als gulzige energievreters waarbij de accu veel sneller leeg raakte dan bij de Snapdragon-chips. Bij de eerste Exynos-generaties was dat ook inderdaad het geval en Samsung had op dat vlak wat in te halen.
We hebben beide varianten van de S22 Ultra aan onze vier testscenario’s onderworpen: het afspelen van een lokaal opgeslagen HD-video en een film in 4K-resolutie met 120 fps, YouTube-streaming via wifi en eindeloos renderen met het 3D-spel Asphalt 8.
De resultaten halen de kritiek op de Samsung-SoC onderuit: beide smartphones gingen praktisch even lang mee. Soms hield de battery van de Europese variant het een paar minuten langer uit, soms die van de Amerikaanse.
Het grootste verschil vonden we bij de gamingtest. De Amerikaanse S22 Ultra hield het 25 minuten langer vol. Met een runtime van elf uur is dat echter een acceptabel resultaat, ook omdat de Exynos-smartphone op zijn beurt 18 minuten langer YouTube-video’s streamde.
Een merkwaardig resultaat leverde het afspelen van onze 4K 120 fps testvideo op. Die liep 20 minuten langer op de Amerikaanse S22 Ultra op de lagere FHD+ beeldschermresolutie, terwijl bij de volledige resolutie juist het Europese model het 23 minuten langer volhield. Over het geheel genomen is er bij de accuduur dus geen winnaar aan te wijzen.
Ontvang gratis informatie en tips over Android smartphones, schrijf je in voor de nieuwsbrief:
Exynos 2200 vs Snapdragon 8 Gen 1 Camera
De camera’s van beide S22-smartphones maken gebruik van dezelfde hardware en software, maar de beeldsignaalprocessors (ISP’s) van de SoC’s zijn verschillend. De verschillen zijn met het blote oog nauwelijks te zien.
Dat verandert echter als je inzoomt. Bij de Amerikaanse variant is te zien dat de foto’s iets korreligere texturen hebben, die bij de Europese tegenhanger gladder lijken. Dat verschil in detailweergave neemt toe met afnemend licht. We vonden de foto’s van de Snapdragon S22 iets beter bij helder licht. Wanneer het donkerder werd zagen de resultaten van de Exynos Ultra er iets beter uit.
Als je echter de nachtmodus inschakelt, worden de subtiele verschillen volledig opgeheven. De foto’s lijken dan als twee druppels water op elkaar. Dat komt waarschijnlijk omdat in de nachtmodus de nabewerking door de camerasoftware een groter effect heeft dan de kleine verschillen die optreden door de verschillende ISP’s.
Bij video-opnamen zijn de verschillen eveneens minimaal. De beeldstabilisator vertoont geen verschillen tussen de twee modellen. Dat geldt zowel voor foto’s als voor video’s. Tenzij je heel goed kijkt, zul je nauwelijks verschil zien tussen wat beide smaken van de Galaxy S22 Ultra vastleggen.
Conclusie
Hoe duidelijk de verschillen in de benchmarkwaarden ook mogen zijn tussen het Amerikaanse en het Europese model, zijn beide smartphones snel bij dagelijks gebruik. De verschillen zullen ook bijna niet te merken zijn in gebruik.
De hogere prestaties van de Snapdragon 8 Gen 1 kunnen echter niet worden weerlegd, vooral wat de grafische prestaties betreft. Dat kan misschien na een paar jaar een klein positief effect hebben, wanneer zwaardere apps en websites meer resources opslokken. Omdat de foto’s en video’s ook grotendeels gelijk zijn, beoordelen we het duel tussen beide broers desondanks als een vreedzaam gelijkspel.
De mythe van de betere Galaxy-smartphone uit de VS gaat voor deze generatie dan ook niet op.
(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 11, 2022, pagina’s 104-105.)
Meer over Android-smartphones in c't 08-09/2024
Lees ook
Besparen op internet en tv? Zo kun je maandelijks flinks besparen
In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...
Raspberry Pi GPIO pinnen: een overzicht van de aansluitingen
Een kleine Raspberry Pi board is zo volgepakt met alle componenten dat er geen ruimte meer over was om de 40 GPIO pinnen van informatie te voorzien. O...
Toen ik de titel las, was het enige dat ik me afvroeg, “Waarom zit er überhaupt een verschil tussen de VS versie en de EU versie? Wat is daar de reden van?”. Ook in de C’t staat niet veel meer dan “Samsung geeft er redenen voor…”…. ehh jaa, en wat zijn die? “… , maar houdt op die manier zoveel mogelijk controle over de hardware en software.”. Eehh, en wat willen jullie daarmee zeggen? Dat zegt nog steeds niets over het verschil.
De reden waarom Samsung in Europa niet hun toestellen voorziet van een Snapdragon processor is voor veel mensen een vraag die eigenlijk niet te beantwoorden valt. Wellicht speelt de software optimalisatie van Samsung voor de Exynos chips een belangrijke rol net zoals de prijs van de productie van een Samsung smartphone. Ook speelt waarschijnlijk de marktpositie van Samsung in Europa hierin uiteraard ook een rol. In Europa worden namelijk meer Samsung toestellen verkocht dan in bijvoorbeeld de VS waardoor je toch enigszins de kosten kan drukken. Gelukkig zullen de verschillen tussen de Exynos en de Snapdragon processor (zoals te lezen… Lees verder »