Een middenklasse laptop kiezen: tips en suggesties

Marco den Teuling
0

Wil je een laptop met een goede prijs-prestatieverhouding? Dan moet je een middenklasse laptop kiezen. Een krachtiger model waarmee je behalve internetten ook prima kunt fotobewerken of andere software draaien heb je al voor rond 800 euro.

Je hebt natuurlijk ook al een aardige laptop voor rond 500 euro waar je aardig mee kunt surfen, e-mailen of teksten tikken. Sterker nog, als je geen Windows-software nodig hebt, voldoet een nog goedkopere Chromebook ook. Maar wil je creatief bezig zijn op je laptop, allerlei Windows-software draaien of gewoon wat meer mogelijkheden en luxe, dan kies je een leuke middenklasser.

Processor en meer

Zoek je een krachtige middenklasser, dan biedt de nieuwe Kaby Lake refresh (Intels 8e generatie Core i) een mooie prijs-prestatieverhouding. AMD kan met de Ryzen-cpu’s qua prestaties zeker de strijd aan met Intel, maar als het om energieverbruik gaat scoort Intel beter. Bij notebooks is dat een argument om voor Intel te kiezen.

Een trend die verder zichtbaar is bij notebooks, zijn steeds dunnere schermranden. Daardoor krijg je bijvoorbeeld een model met een 13inch-scherm, maar de buitenafmetingen van een ouder 12inch-model. Zeker als je het grote voordeel van een notebook wilt benutten – de draagbaarheid – is dat een pluspunt van nieuwere modellen.

Een snelle ssd, moderne aansluitingen en voldoende werkgeheugen (minstens 8 GB) zijn andere kenmerken die bij een goede middenklasser horen. Fabrikanten proberen zich daarnaast steeds vaker te onderscheiden met designkenmerken of speciale functies . Die zijn smaakgevoelig misschien niet altijd even nuttig, maar het kan een reden zijn om toch voor een bepaald model te kiezen.

Suggesties

Het aanbod in het (bovenste) middensegment is misschien minder groot dan rond de 500 euro, maar ook een segment hoger rond 800 euro worden enorm veel modellen uitgebracht. We geven hier enkele suggesties.

Acer Swift 3

Acer Swift 3

De Acer Swift 3 is uitgerust met een Intel i5-8250U processor. Die heeft vier cores en zorgt daarmee voor goede prestaties, ook als er meerdere programma’s tegelijk actief zijn. Ondanks de goede prestaties zijn energieverbruik en warmteontwikkeling bescheiden. De Swift 3 combineert dit met 8 GB werkgeheugen en een vlotte ssd. Die biedt redelijk wat ruimte met 512 GB opslagcapaciteit.

Het design is vrij standaard, maar de behuizing maakt een goede indruk. Met 1,8 kg is de laptop ook wel wat zwaarder dan veel concurrenten. Het 14inch-scherm heeft een full-hd resolutie. Dat is vrij standaard in deze prijsklasse en zorgt op dit formaat scherm voor een scherp beeld.

De Swift heeft verschillende usb-aansluitingen en een SD-kaartlezer. Prettig zijn verder het verlichte toetsenbord en de vingerafdrukscanner rechts onder het toetsenbord, al is die wat klein uitgevoerd.

Pluspunten

  • vrij stevige behuizing
  • vingerafdrukscanner

Minpunten

  • relatief zwaar

Bekijk deze laptop

Asus VivoBook S14

Asus VivoBook S14

De VivoBook S14 is uitgerust met een Intel Core i5-8250U, een quadcoreprocessor die we veel tegenkomen in deze prijsklasse. Samen met 8 GB werkgeheugen zorgt dat voor goede prestaties. Opvallend is de grote hoeveelheid opslagcapaciteit die je krijgt. Voor Windows en eventuele extra software is er een snelle ssd, terwijl een grote harde schijf ruimte biedt voor films en andere bestanden. Voor circa 850 euro krijg je een uitvoering met 128 GB ssd en 1 TB harde schijf.

Het Ergolift ontwerp is ook opvallend: als je het 14-inch full-hd scherm openklapt, komt het toetsenbord iets omhoog. Dat zou fijner kunnen zijn bij typen, het zorgt in elk geval dat warmte beter afgevoerd kan worden. Dankzij de dunne randen rond het scherm is de laptop met zijn 14inch-scherm bijna even compact als een ouder 13inch-model. Ook het gewicht is ondanks de extra harde schijf lekker licht met 1,4 kilo.

Pluspunten zijn verder het kijkhoek-onafhankelijke IPS-scherm en een verlicht toetsenbord. Fijn is ook dat het om een mat scherm gaat, zodat je minder last van spiegelingen hebt. De laptop heeft voldoende aansluitingen met HDMI, 2 × USB 3.1 (waarvan 1 × type C), 2 × USB 2.0 (type A) en een microSD-kaartlezer.

Pluspunten

  • licht en erg compact
  • veel opslagruimte

Minpunten

  • geen SD-kaarten, alleen microSD

Bekijk deze laptop

HP Pavilion 14

HP Pavilion 14

De HP Pavilion 14 is niet voorzien van de populaire Core i5-8250U maar heeft een Core i5-8265U aan boord. Die is nieuwer en heeft een wat hogere, kortstondig haalbare turbosnelheid (3,9 GHz versus 3,4 GHz). De standaard kloksnelheid, energieverbruik en dergelijk zijn gelijk, dus voor het dagelijkse gebruik maakt dit verder weinig uit. In combinatie met 8 GB geheugen biedt de Pavilion in elk geval genoeg prestaties.

Het 14inch-scherm heeft een full-hd resolutie en heeft vrij dunne randen. De snelle ssd heeft een opslagcapaciteit van 256 GB, maar je kunt eventueel het aanwezige SD-kaartslot gebruiken om extra opslagruimte toe te voegen. Met een gewicht van 1,6 kg zit de HP tussen de andere twee hier genoemde modellen in.

Qua aansluitingen heeft de HP nog een aansluiting voor een netwerkkabel, voor wie daar behoefte aan heeft. De rest van de aansluitingen is redelijk standaard, met 3 × USB 3.0 (waarvan 1  maal type C). De meeste USB 2.0-apparaten werken ook wel op een USB 3.0-poort. Een HDMI-poort voor een extern scherm is ook aanwezig.

Pluspunten

  • aansluiting voor netwerkkabel
  • iets hogere turbosnelheid

Minpunten

  • beperkte opslagcapaciteit ssd

Bekijk deze laptop

Er zijn natuurlijk nog veel meer laptops in dit segment. Als je nu of later meer wilt doen met je laptop, loop je bij deze middenklassers in elk geval niet snel tegen beperkingen aan.  Ze hebben ook een luxere uitstraling en zijn doorgaans een stuk lichter en compacter dan goedkopere laptops. Toch kun je – afgezien van bijvoorbeeld serieus gamen of zware videobewerking – met deze middenklassers bijna alles.

Alleen power users of serieuze gamers hebben echt meer prestaties nodig. Ben je een lichte gamer en wil je meer luxe, dan kun je nog een model zoals de ZenBook 14 overwegen, met een instapmodel losse grafische kaart. Maar voor casual gamen voldoet ook de geïntegreerde grafische kaart van de Intel Core i5 in bovenstaande modellen.

Meer over

Notebooks

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Chat GPT gebruiken: dit kun je allemaal doen met de chatbot van OpenAI

OpenAI heeft de ChatGPT-bot ontwikkeld als een taalmodel dat is getraind op een enorme hoeveelheid tekst op het internet. Je kunt ChatGPT gebruiken om...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er