Python leren programmeren: 4 redenen om nú te beginnen.

Elwin Hodžić
0

Als we het hebben over programmeertalen, dan kan Python als een van de populairste moderne programmeertalen niet ontbreken. Toch is het begrijpelijk dat je zit met de volgende vraag: waarom zou je Python moeten leren?

 

Python programmeren taal programmeertaal AI beginner


Krijg gratis info over Python, programmeren en meer, schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Waarom zou je Python leren?

Van alle programmeertalen die je kan leren, zou je je vast afvragen: waarom Python? Voor beginners wordt leren Python programmeren om verschillende redenen aangeraden.

De progammeertaal Python laat namelijk elk soort programma toe. Bovendien groeit je kennis met elk nieuw project. Zelfs voor functioneel of probabilistisch programmeren hoef je de Python-wereld niet te verlaten. Zo worden bij Docker-containers webapplicaties aangestuurd door Python. Raspberry Pi Projects realiseer je eveneens met deze programmeertaal.

Sowieso hoef je geen andere programmeertaal te leren als het gaat om machine learning. Python-API is namelijk altijd de meest complete en wijdverbreide interface bij TensorFlow en aanverwanten.

Zo is het mogelijk om met de Python framework Django grote webapplicaties te maken en kun je met de Flask framework in Python snel HTTP-microservices schrijven.

Wist je dat Python leren gratis is?

Een heel groot voordeel is dat Python leren gratis is (of beter gezegd: kan zijn). Het is natuurlijk wel mogelijk om bepaalde opleidingen of studies te volgen om deze programmeertaal te leren maar in principe zou dat niet per se nodig hoeven zijn.

Er zijn verschillenden redenen waarom Python leren gratis is. Python open source codes zijn vrijwel overal te vinden.  Ook kan je de broncode gratis downloaden, gebruiken en/of aanpassen naar jouw wensen.

Hoe lang duurt het om Python te leren?

Over het algemeen is het lastig om een tijdsindicatie te geven over hoe lang je nodig zult hebben om deze programmeertaal te leren. Voor gevorderde programmeurs kan het leren van deze programmeertaal gedaan worden in ongeveer een maand maar voor een beginnend programmeur kan het al gauw 3 maanden tot zelfs een jaar duren voordat je weet hoe het werkt.

Dit komt mede doordat de mogelijkheden met Python eindeloos zijn. De vele beschikbare Python packages voegen bovendien extra mogelijkheden aan je analyses toe. Hierbij worden er zelfs dagelijks nieuwe packages online uitgebracht die jou kunnen helpen met het programmeren met Python.

Is Python moeilijk om te leren?

Vaak willen mensen niet Python leren programmeren omdat zij vaak zitten met twee vragen: waarom zou je Python leren? En is Python moeilijk om te leren?

Om heel kort door de bocht te zijn: Python leren hoeft eigenlijk helemaal niet zo moeilijk te zijn.  Aangezien Python zelf in C geprogrammeerd is, zijn er Python-­wrappers (aanpassingen aan functies of klassen die het gedrag op de een of andere manier veranderen) voor de meeste bibliotheken die in C geschreven zijn. Door daarop mee te liften, gaan programmeerexperimenten met Python bijzonder snel. Dit is bovendien ook de reden dat Python in de wetenschap behoorlijk populair is.

En omdat iets vaak blijft hangen als het geïmproviseerd is, blijft veel Python-code van het prototype ­achter in het latere product. Bovendien maakte de beknopte en efficiënte syntaxis Python geschikt voor korte scripts en experimenteren op de interactieve console.

Hoe begin je met Python?

De eerste stap is eigenlijk om Python op je pc te krijgen. Het programma Python download je vanaf de eigen website van de ontwikkelaars. Kies vervolgens het besturingssysteem (Windows, Linux of MacOS) waarop je Python wilt gaan gebruiken.

Python installeren is de volgende stap nadat je de software hebt gedownload. Hou hierbij rekening met het feit dat het installeren van Python anders is voor alle besturingssystemen. Zo is het installeren dus anders op Windows, als op Linux.

Nadat je de installatie hebt voltooid, kan het leren programmeren van deze programmeertaal beginnen!

Deel dit artikel

Elwin Hodžić
Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

Lees ook

Dit is hoe je maandelijks gemakkelijk flink kunt besparen op internet en tv

In dit artikel tonen we je hoe je kunt besparen op internet en tv. Dit kan variëren van het vergelijken van aanbieders tot het aanpassen van je huidig...

Wat is de beste Linux distributie? Zo kies je zelf een geschikte Linux!

Een Linux-distributie biedt een gebruiksklaar en samenhangend totaalpakket voor je pc. Maar hoe kies je de beste Linux distributie voor jou?

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er