Python installeren op Linux – voor Ubuntu en andere distributies

Noud van Kruysbergen
0

Hoe gebruik je Python als het nog niet op je computer staat? We laten zien hoe Python installeren op Linux gaat. En hoe je controleert of er misschien al een versie van Python aanwezig is.

Python is om veel redenen een goede keuze en beginnen met Python is een kwestie van een paar minuten. Bij veel Linux-distributies is Python standaard al geïnstalleerd, maar dat is niet altijd het geval.

Lees hier hoe je controleert of Python op je Linux-pc staat en hoe je anders Python installeert op Linux. We nemen als voorbeeld Ubuntu, maar dit werkt ook met veel andere (op Ubuntu gebaseerde) distributies.

Installatie Python controleren

Controleer of jouw Linux systeem Python al aan boord heeft en welke versie(s) er al op staan:

  1. Start de toepassing Terminal (Terminalvenster). Er opent een consolevenster.
  2. Probeer daarna de volgende commando’s in te voeren:
  • python –version
  • python2 –version
  • python3 –version

Je krijgt dan een versienummer zoals 3.10.5 als de betreffende Python-versie op je pc staat.

Python op Linux controleer installatie en versie

Als je geen Python-versie vindt of een oude (ouder dan 3.8) ga je door naar installeren.

Python installeren op Linux

Heb je geen Python of alleen een oude versie op je pc (zie hierboven), dan moet je Python installeren voordat je het kunt gebruiken. Lees hoe je dat doet en waar je op moet letten zodat het goed werkt.

Installeren uit officiële pakketbronnen

Je kunt Python in veel gevallen vinden in de repository’s (pakketbronnen) van je distributie. Bij Ubuntu werk je bijvoorbeeld eerst de pakketlijsten van de repository’s bij met

sudo apt update

Daarna zoek je met

apt search python3.10

naar de installatiepakketten voor een specifieke Python-versie (in dit geval 3.10). Als je die vindt, kun je ze installeren met

apt install python3.10

Als je geen Python vindt in de officiele pakketbronnen, kun je bronnen toevoegen (zie verderop).

Updaten makkelijker maken

Om Python-­modules makkelijk te upgraden, moet je ook de pakketmanager pip installeren. Dat doe je met

sudo apt install python3-pip


Ontvang gratis informatie over Python en programmeren, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Repository toevoegen en bijwerken

Het duurt soms een tijdje voordat nieuwe Python-­versies in de officiële repository’s van de distri­buties verschijnen, dus het kan zijn dat je ze daar nog niet vindt. Als je de laatste Python-­versie wilt, kun je rondkijken bij alternatieve pakketbronnen.

Ubuntu-­gebruikers kunnen up-to-date Python-­pakketten bijvoorbeeld vinden in de Deadsnakes-repository, die je als volgt toevoegt:

sudo add-apt-repository ppa:deadsnakes/ppa

Werk dan de pakketlijst van de repository’s bij met

sudo apt update

als dat nog niet automatisch gebeurd is.

Vervolgens kun je opnieuw zoeken naar geschikte Python-versies met apt search en die installeren zoals hierboven beschreven.

Python installeren op Linux – zelf compileren

Als je geen kant-en-klaar installatiepakket in de gewenste versie voor je distributie kunt vinden – of de aangeboden pakketten niet vertrouwt – kun je Python ook zelf compileren.

De procedure is daarbij niet anders dan bij andere softwareprojecten. Zorg er eerst voor dat alle nodige tools en afhankelijk­heden beschikbaar zijn:

sudo apt update
sudo apt install -y build-essential checkinstall
sudo apt install libreadline-gplv2 -dev libncursesw5-dev libssl-dev libsqlite3-dev tk-dev libgdbm-dev libc6-dev libbz2-dev

Download dan de actuele broncode van python.org, bijvoorbeeld versie 3.10.2, met

wget https://­www.python.org/ftp/python/3.10.2/Python-3.10.2.tar.xz

Pak het archief uit (met bijvoorbeeld tar -xvf Python-3.10.2.tar.xz) en ga naar de uitgepakte directory. Voer dan achtereenvolgens de volgende commando’s uit:

./configure
make
sudo make altinstall

Je kunt Python dan draaien – in dit geval python 3.10.

Met die commando’s hebben we Python succesvol kunnen compileren onder Ubuntu 20.04.3 LTS. Als dat niet lukt, kun je het beste op internet zoeken naar stap-voor-stap instructies die specifiek zijn voor je Linux-distributie.

Na de installatie van Python

Als er al een oudere minor-versie geïnstalleerd is, kan het zijn dat de alias python3 daar dan nog steeds naar verwijst. In dat geval is de eenvoudigste manier om de nieuwste versie te gebruiken die direct aan te roepen met python3.10.

Python installeren op Linux - inbegrepen in Anaconda

Wil je programmeren in Python, dan heb je verder veel aan een goede ontwikkelomgeving (IDE):

Het installatiepakket Anaconda (> 500 MB) is beschikbaar voor Linux en omvat Python, maar daarnaast veel meer, zoals een ontwikkelingsomgeving (IDE) en verscheidene Python-pakketten. Meer daarover lees je ook in c’t magazine.

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 90, van Ronald Eikenberg, Jan Mahn en Noud van Kruysbergen)

Lees meer over Python en programmeren in c't 05/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Raspberry Pi als NAS-systeem gebruiken? Dit moet je weten!

Wist je dat je een Raspberry Pi als Network Attached Storage (NAS) kunt gebruiken? Zo voldoet de Raspberry Pi 4 aan de belangrijkste eisen om dit te k...

Readly aanbieding: twee maanden gratis tijdschriften en kranten lezen

Sta jij voor het tijdschriftenschap eindeloos te twijfelen tussen wel tien verschillende magazines? Dan is Readly iets voor jou, want dan hoef je niet...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er