Python installeren op Windows – zo kan het snel en makkelijk

Noud van Kruysbergen
0

Hoe gebruik je Python als het nog niet op je computer staat? We laten zien hoe Python installeren op Windows snel en makkelijk gaat. En hoe je controleert of er misschien al een versie van Python aanwezig is op je pc.

Python is om veel redenen een goede keuze en beginnen met Python is een kwestie van een paar minuten. Lees hier hoe je Python snel en makkelijk installeert op Windows.

Maar controleer eerst even of Python misschien al op je pc staat en welke versie dan.

Installatie Python controleren

Controleer of Python al op je pc staat en welk versie(s) er al op staan:

 1. Rechtsklik op de startknop en kies ‘Opdrachtprompt’. Er opent een consolevenster.
 2. Probeer daarna de volgende commando’s in te voeren:
 • python –version
 • python2 –version
 • python3 –version

Je krijgt dan een versienummer zoals 3.10.5 als de betreffende Python-versie op je pc staat.

Als alternatief kun je py -0 (met een nul) invoeren, dan laat de Python-launcher py.exe een lijst van alle geïnstalleerde versies zien.

Als je geen Python-versie vindt of een oude (ouder dan 3.8) ga je door naar installeren.

Python installeren op Windows

Heb je geen Python of alleen een oude versie op je pc (zie hierboven), dan moet je Python installeren voordat je het kunt gebruiken. Lees hoe je dat doet en waar je op moet letten zodat het goed werkt.

Python installeren via de Microsoft Store

Als Python niet geïnstalleerd is, brengt het commando python3 je rechtstreeks naar de Microsoft Store maar dan kom je niet automatisch bij de juiste versie.

 1. Open in plaats daarvan de Microsoft Store via het startmenu of de knop op de taakbalk.
 2. Zoek in de Microsoft Store naar ‘Python’.
  Python installeren op Windows via de Microsoft Store
 3. Selecteer zelf de gewenste versie (momenteel is dat 3.10 maar mogelijk is er een hoger versienummer beschikbaar).
 4. Klik op Downloaden, dan begint de ongeveer 35 MB grote download, waarna het installeren zonder verdere vragen verloopt.

Makkelijker kan eigenlijk niet. Als de laatste Python-versie nog niet beschikbaar is, of als je de Microsoft Store niet wilt gebruiken en wat extra opties wilt, kun je Python ook zelf downloaden en installeren.


Ontvang gratis informatie over Python en programmeren, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Python downloaden en zelf installeren

Python zelf downloaden en installeren is iets iets gecompliceerder, maar biedt ook een paar configuratiemogelijkheden die je niet hebt via de Microsoft Store.

 1. Download de laatste versie van python.org.
  Python downloaden voor Windows
 2. Dubbelklik op het gedownloade bestand en let op het volgende punt.
 3. Je moet ‘Add ­Python 3.10 to PATH’ helemaal onderaan in het set-upprogramma aanvinken, zodat de installatiemap wordt toegevoegd aan de PATH-omgevings­variabele.
  Daarmee kun je het commando python3 vanaf elke locatie uitvoeren zonder het volledige pad op te hoeven geven of naar de installatiemap te hoeven gaan.
 4. De andere standaardinstellingen voldoen in de meeste gevallen, zodat je het installeren kunt starten met Install Now.
 5. Zodra alles gedaan is, zal het installatie­programma je vragen of je de lengtebeperking van de bestandspaden (Disable path length limit) bij Windows wilt uitschakelen. Dat is een goed idee en een voordeel van zelf installeren.

Problemen met scripts voorkomen

Windows staat standaard alleen bestands­paden toe met een maximale lengte van 260 tekens. Vooral als je Python-scripts van internet haalt, loop je het risico die limiet te overschrijden door geneste mapstructuren. Daarom moet je die optie accepteren bij de handmatige installatie.

Als je de lengtebeperking zelf handmatig wilt opheffen na installeren via de Store, kun je in het register de DWORD-waarde

Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SYSTEM\CurrentControlSet\Control\File­System\LongPathsEnabled op 1 zetten.

Wij kennen geen negatieve effecten hiervan op het systeem.

Python installeren – alternatief via opdrachtprompt

Je kunt ook de Windows-pakketbeheerder WinGet gebruiken, die wellicht al op je systeem staat. Typ dan gewoon winget install Python.Python.3  in Opdrachtprompt of Terminal om de huidige Python-versie rechtstreeks van python.org te laten downloaden en installeren. Het enige wat je hoeft te doen is toestemming aan het Gebruikersaccountbeheer te geven, zodat het installatieprogramma de benodigde rechten krijgt.

Je kunt normaliter niets instellen, maar als je de optie –inter­active (of kortweg -i ) achteraan het commando toevoegt, start het grafische installatieprogramma en kun je bijvoorbeeld problemen met scripts voorkomen door de toegestane padlengte (zie hierboven). Met WinGet wordt de installatiemap standaard toegevoegd aan PATH.

Als het WinGet-commando niet werkt, moet je eerst via de Store het app-pakket App-installatieprogramma bijwerken.

Na de installatie van Python

Nadat het installeren is voltooid, kun je de ­Python-shell uitvoeren via het startmenu. Je zult daar ook de rudimentaire leeromgeving IDLE vinden, die de eerste stappen wat makkelijker moet maken. De Python-pakketbeheerder pip, die we elders zullen bespreken, maakt ook deel uit van de installatie.

Python IDLE Shell wordt mee geinstalleerd

Windows-gebruikers krijgen ook de Python-launcher py, die het makkelijker maakt om te gaan met verschillende Python-versies die parallel geïnstalleerd zijn.

Om het commando python3 en de andere commando’s te laten werken met Opdrachtprompt en in Windows Terminal, kan het nodig zijn om bij Windows uit te loggen en weer in te loggen zodat de gewijzigde omgevingsvariabele PATH opnieuw geladen wordt.

Het installatiepakket Anaconda (> 500 MB) omvat Python, maar daarnaast veel meer, zoals een ontwikkelingsomgeving (IDE) en verscheidene Python-pakketten. Meer daarover lees je in c’t magazine, meer over IDE’s vind je ook hier:

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 5, 2022, pagina 90, van Ronald Eikenberg, Jan Mahn en Noud van Kruysbergen)

Lees meer over Python en programmeren in c't 06/2024

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Smartphone levensduur verlengen: deze tips en tricks helpen je!

Hoe zorg je ervoor dat je telefoon langer meegaat? In dit artikel geven we je tips om de levensduur van je smartphone te verlengen en hem dus langer t...

Zo installeer je NextCloud op een Raspberry Pi met NextCloudPi

De voordelen van de cloud zonder je data weg te geven: NextcloudPi voor de Raspberry Pi maakt het mogelijk. Zo installeer je het.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er