Wil je een koptelefoon vergelijken met een andere, dan begin je met het laden van testbestanden (download onze voorbeeldbestanden). Die bevatten tertsbandruissamples in frequentiebanden van 25 Hz tot 20 kHz. Daarmee kun je nagaan of een frequentiegebied bij een hoofdtelefoon meer benadrukt wordt dan bij een ander model. Daar heb je een audio-interface met twee afzonderlijk regelbare hoofdtelefoonuitgangen voor nodig. Als je de volumes niet digitaal kunt afregelen, maar alleen analoog (door aan knoppen draaien), kun je de output van beide uitgangen ook instellen met gratis software als Tracktion T6. Laad het ruisbestand in twee tracks en stuur elke track naar een eigen hoofdtelefoonuitgang.
Speel om te beginnen de sinustoon van 500 Hz af en stel het volume van beide hoofdtelefoons zo in dat je geen verschil meer hoort. Het geluid mag hard zijn, maar zeker niet pijnlijk. Ga verder met de ruis op 1 kHz en ga door tot 20 kHz. Vervolgens ga je van 1 kHz omlaag naar 25 Hz en weer terug tot 1 kHz. Bij elke tertsband stel je het volume van de testhoofdtelefoon in stappen van 0,5 tot 1,0 decibel in tot het geluid op beide hoofdtelefoons even hard klinkt. Met enige oefening kun je volumeverschillen van slechts 1 à 2 decibel vaststellen. Zowel bij de lagere als de hogere regionen wordt dat steeds lastiger. Omdat je gehoor vermoeid raakt, adviseren we je om na maximaal 45 minuten een pauze in te lassen.
Noteer voor elke tertsband het verschil met het in eerste instantie ingestelde niveau op 500 Hz. Met behulp van die waarden kun je een frequentiecurve tekenen die het verschil tussen de twee hoofdtelefoons aangeeft.
Ben benieuwd naar de audio-achtergronden van de schrijver van dit stukje. Het schrijven ervan vereist nogal wat kennis van bv muziek, de ervaring ervan, de fysiologie. Het woordje sinustoon doet het allerergste vrezen. Niemand zou het in zijn hoofd krijgen om mat een zaagtand of een blokgolf te gaan meten….. Ben bang dat er rijkelijk gebruik is gemaakt van de wervende documentatie van de fabrikant….