Python: voordelen van de populaire programmeertaal in een overzicht

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De programmeertaal Python wordt gebruikt voor een breed scala aan toepassingen. Eigenlijk is het dus ook niet zo gek dat de programmeertaal zo ontzettend populair is in de IT-wereld. Je zult dus daarom ook misschien wel afvragen: wat zijn de voordelen van Python? 

  In dit artikel zullen we een aantal voordelen van de programmeertaal Python benoemen & toelichten, zodat je beter begrijpt waarom deze taal zo populair is en of het misschien een idee is om deze programmeertaal te leren.

  Python: voordelen & nadelen van de populaire programmeertaal

  Wat zijn de voordelen van Python?

  Het programmeren in de programmeertaal Python brengt aardig wat voordelen met zich mee. In het stuk hieronder benoemen we een aantal voordelen en lichten deze natuurlijk ook voor je toe.

  De Python syntaxis

  De syntaxis van Python is ontworpen om begrijpelijk en overzichtelijk te zijn. Zo heeft deze programmeertaal een aantal opvallende kenmerken:

  • Indentatie: In tegenstelling tot andere programmeertalen, waarbij accolades of andere specifieke tekens worden gebruikt om blokken code aan te duiden, gebruikt Python indentatie om de structuur van de code aan te geven.
  • Lege regels en commentaar: de programmeertaal Python maakt gebruik van lege regels en commentaar om de code beter leesbaar te maken en uitleg te geven over wat er in de code gebeurt.
  • Eenvoudige syntaxis: Python heeft een eenvoudige en logische syntaxis, waardoor het makkelijk is om aan de slag te gaan met de taal, zelfs voor degenen zonder veel programmeerervaring.
  • Dynamische type-indeling: In tegenstelling tot veel andere programmeertalen, waar de datatypen moeten worden gedefinieerd voordat ze kunnen worden gebruikt, bepaalt Python automatisch de datatypen op basis van de waarden die zijn toegewezen aan variabelen tijdens de uitvoering.
  • Functies en modules: Python ondersteunt het concept van functies en modules, waardoor code hergebruikt kan worden en projecten overzichtelijker kunnen worden georganiseerd.

  Ontvang gratis informatie en tips over Python, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  De community en beschikbaarheid van bibliotheken

  Python is gratis beschikbaar voor iedereen, inclusief commercieel gebruik, dankzij zijn open-source aard. Dit, samen met zijn vele andere voordelen, zorgt ervoor dat er een enorme groep talentvolle programmeurs is die met de taal werken. In 2019 waren er al 8,2 miljoen Python-ontwikkelaars, terwijl het aantal Java-programmeurs slechts 7,6 miljoen was. Sindsdien is deze groep nog verder gegroeid, en Python is voor de vijfde keer op rij het meest gewilde programmataal onder programmeurs.

  Er zijn meer dan 1.600 officiële Python-gebruikersgroepen in 37 verschillende landen, met een totaal aantal leden van meer dan 860.000. Daarnaast kun je hulp krijgen van mede-ontwikkelaars en je programmeervaardigheden verbeteren via Stack Overflow (met meer dan 1,8 miljoen Python-gerelateerde vragen), een Reddit-community met 859.000 Python-gebruikers of het Real Python Slack-chat. Zo zijn er bijvoorbeeld bibliotheken voor de volgende toepassingsgebieden:

  • Webontwikkeling: Python biedt verschillende webframeworks en bibliotheken, waaronder Django, Flask en Pyramid. Hiermee kun je eenvoudig websites en webtoepassingen bouwen.
  • Machine learning: In de wereld van machine learning is Python super populair. Zo zijn er verschillende bibliotheken, waaronder TensorFlow, PyTorch en Scikit-learn, waarmee je complexe modellen kunt opstellen en trainen.
  • Wetenschappelijke berekeningen: Door bibliotheken voor Python zoals NumPy, SciPy en Matplotlib kun je geavanceerde berekeningen uitvoeren. Bovendien kun je ook nog eens de gegevens visualiseren.
  • Spelontwikkeling: In de gaming-industrie wordt Python ook nog wel eens gebruikt. Door bibliotheken zoals Pygame is het mogelijk om games te maken.
  • Automatisering: Als het gaat om automatisering kan Python eigenlijk niet ontbreken. Zo wordt deze programmeertaal gebruikt voor het automatiseren van routine-taken. Denk hierbij aan zaken zoals het uitvoeren van scripts en het maken van rapporten.

  Ondersteuning voor meerdere platformen

  Het is mogelijk om de programmeertaal Python op verschillende besturingssystemen uit te voeren. Zo kun je onder andere:

  Natuurlijk is het mogelijk om Python ook te draaien op MacOS. Deze veelzijdigheid is natuurlijk een belangrijk voordeel en een van de redenen waarom deze programmeertaal zo populair is.

  Het gemak van de programmeertaal

  Een van de voordelen van programmeren met Python is de eliminatie van de programmeeroverhead die problemen veroorzaakt met het geheugen en de voorziening van code voor automatisch beheer. Met deze standaardfunctie helpt Python het programmeren te vereenvoudigen.

  De veelzijdigheid van Python

  Een belangrijk aspect van de werking van Python is dat het veel van de beste aspecten van veel programmeertalen combineert. Zo wordt deze programmeertaal gebruikt voor meer dan alleen softwareontwikkeling. Zo wordt het heel vaak gebruikt door de volgende beroepen:

  • onderzoekers
  • data scientists
  • data engineers
  • QA engineers
  • DevOps specialisten

  Ook is het een van de meest gebruikte tools voor gegevensonderzoek, financiën en analyse. Zo kun je zelf kiezen uit meer dan dan 135.000 Python-bibliotheken die beschikbaar zijn voor deze en andere toepassingsgebieden.

  Conclusie Python: voordelen van de populaire programmeertaal in een overzicht

  We kunnen in ieder geval vooropstellen dat Python veel voordelen te bieden heeft. Denk dan hierbij aan de makkelijk te lezen syntaxis, veelgebruikte bibliotheken, een actieve gemeenschap en brede inzetbaarheid op meerdere platformen.

  Al met al kun je wel heel veel doen met de programmeertaal Python aangezien je deze programmeertaal namelijk voor veel soorten projecten kunt inzetten. Ook blijft het een populaire en veelgebruikte programmeertaal in de IT-wereld. Toch heeft ook het gebruiken van Python nadelen die het met zich meebrengt.


  Ontvang gratis informatie en tips over Python, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Lees meer over Python in c't 08-09/2024

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Gasopslag met Python-tool Altair analyseren & zo doe je het

  Door de noodsituatie in de gasleveringen die is ontstaan als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn zowel bedrijven als huishoudens de ...

  Wat kun je met Python?

  De programmeertaal Python wordt veelal aanbevolen voor beginners en behoort tot een van de populairste programmeertalen die er maar zijn. In dit artik...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er