Python: nadelen van de populaire programmeertaal in een overzicht

Elwin Hodžić
0

Inhoudsopgave

  De programmeertaal Python is een veelzijdige & populaire programmeertaal die voor veel doeleinden gebruikt kan worden. Buiten het feit om dat het gebruiken van Python voordelen met zich mee brengt, kun je je misschien ook afvragen: wat zijn de nadelen van Python? 

  Dit artikel zal niet alleen enkele nadelen van de programmeertaal Python benoemen, maar ze ook uitgebreid toelichten.

  Python: voordelen & nadelen van de populaire programmeertaal

  Wat zijn de nadelen van Python?

  Ondanks dat de programmeertaal Python ontzettend populair is en veel voordelen met zich meebrengt, brengt het helaas ook een aantal nadelen met zich mee. In het stuk hieronder kun je een aantal van deze nadelen terugvinden die we voor je hebben toegelicht.

  De prestaties van Python

  Python staat bekend om zijn snelle ontwikkeling, maar het bereikt niet dezelfde uitvoeringssnelheid als C++ en Java. In plaats van gecompileerd te worden naar machinecode, interpreteert het Python-programma tijdens runtime, regel voor regel. Hoewel dit het opsporen van fouten vergemakkelijkt, heeft het een negatieve invloed op de uitvoeringssnelheid.

  De dynamische semantiek, die programmeurs in staat stelt om met minder code te werken, vertraagt het proces ook omdat de tolk tijdens de uitvoering typen moet controleren en toewijzen.

  De dynamische typering van Python

  De programmeertaal Python maakt gebruik van dynamische typering. Dit betekent dat de variabelen in Python geen vaste type-aanduiding hebben. Hierdoor kunnen type-aanduidingen van variabelen tijdens de uitvoering van het programma dus veranderen. Daardoor hoef je niet vooraf te bepalen welk type gegevens een bepaalde variabele zal bevatten. Je kunt dus flexibeler omgaan met gegevenstypen, omdat het programma zelf het type van de gegevens bepaalt.

  De dynamische typering maakt het ook makkelijker om code snel te schrijven en te testen. Als ontwikkelaar hoef je niet te specificeren wat voor type gegevens een bepaalde variabele bevat. Dit kan helpen om de productiviteit en efficiëntie te verhogen maar er zit helaas ook een belangrijk nadeel aan. De dynamische typering kan ertoe leiden dat fouten die te maken hebben met gegevenstypen soms niet tot uiting komen tijdens de ontwikkeling, maar pas tijdens de uitvoering. Daarom is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan het testen van code die gebruikmaakt van dynamische typering om ervoor te zorgen dat je fouten snel opspoort en oplost.

  Het geheugengebruik van Python

  Python staat vaak ter discussie vanwege zijn hoge geheugengebruik, zelfs wanneer er geen sprake is van multithreading. De objecten in Python hebben aanzienlijke overhead en kunnen tot wel tien keer zoveel geheugen innemen als nodig is om de benodigde informatie op te slaan.

  Hoewel Python een zogenaamde ”vuilnisman” heeft om het geheugen te beheren, geeft deze niet direct de bronnen terug aan het systeem zodra het object overbodig is geworden. Bovendien, als uw code referenties blijft behouden naar dit verouderde object, kan het helemaal niet worden verwijderd.

  Vanwege deze factoren raken Python-programma’s vaak snel door hun geheugen heen. Ontwikkelaars moeten extra inspanningen leveren om de bronnen van het probleem op te sporen en het geheugenbeheer te verbeteren, vooral bij het verwerken van grote hoeveelheden gegevens.


  Ontvang gratis informatie en tips over Python, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

   

  Python Global Interpreter Lock

  Python maakt gebruik van een mechanisme genaamd de Global Interpreter Lock, afgekort als GIL, dat slechts één reeks bytecode-instructies (thread) tegelijkertijd toestaat. De GIL heeft belangrijke voordelen, zoals het waarborgen van thread-veiligheid, het verbeteren van de prestaties van single-threaded programma’s en het vereenvoudigen van de integratie van niet-thread-safe C-bibliotheken met Python.

  Tegelijkertijd vormt de GIL een belemmering voor multithreaded programma’s die zijn ontworpen om meerdere taken gelijktijdig uit te voeren. Hierdoor kunnen moderne multicore processoren, die in staat zijn om meerdere taken parallel uit te voeren, niet optimaal worden benut.

  Er is veel discussie geweest over het verwijderen van de GIL, maar er is geen haalbare oplossing gevonden vanwege de sterke koppeling van de GIL met veel Python-functies, -modules en -pakketten. Bovendien zou het verwijderen van de GIL de prestaties van software met een single-threaded architectuur verslechteren.

  Om de beperkingen van de GIL te omzeilen, kan het multiprocessing-pakket van Python worden gebruikt. Dit pakket maakt het mogelijk om talrijke subprocessen in plaats van threads te gebruiken. In dit scenario heeft elk proces zijn eigen interpreter en geheugenruimte, terwijl het besturingssysteem de parallelle uitvoering van opdrachten over verschillende CPU-kernen plant. Hoewel nog steeds aparte threads worden gebruikt voor elk proces, delen parallel uitgevoerde processen niet dezelfde geheugenruimte, in tegenstelling tot bij multithreading.

  Echter, parallellisme heeft één groot nadeel: het vergt veel geheugenruimte.

  De ondersteuning van Python bibliotheken

  De beschikbaarheid van veel bibliotheken is zonder twijfel een van de belangrijke Python voordelen. Helaas is een van de belangrijkste Python voordelen ook meteen een van de grootste nadelen. Sommige bibliotheken worden namelijk minder goed onderhouden. Dit kan ervoor zorgen dat je compatibiliteitsproblemen kunt krijgen als je gebruikmaakt van verschillende versies van bibliotheken en Python. Ook is het zo dat sommige bibliotheken minder stabiel zijn en snel fouten vertonen. Dit kan ertoe leiden dat je problemen krijgt met de toepassingen die er afhankelijk van zijn.

  Verder is het ook zo dat sommige bibliotheken specifiek zijn gemaakt voor bepaalde platformen of systemen. Dit betekent dat ze dus misschien niet werken op de platformen of systemen waarop je ze zou willen gebruiken. Dit kun je eigenlijk oplossen op twee manieren:

  • Je kunt je bibliotheken aanpassen
  • Je kunt je toepassing opnieuw schrijven als je die op een ander platform of systeem wilt uitvoeren

  Al met al zul je goed moeten nadenken over de bibliotheken die je wilt gebruiken en moet je voorzichtig zijn bij het kiezen van bibliotheken. Doe dit dan ook zeker en maak gebruik van de volgende tips:

  • Je kunt controleren of de bibliotheken goed worden onderhouden
  • Je kunt controleren of de bibliotheken stabiel zijn
  • Je kunt controleren of de bibliotheken compatibel zijn met jouw platform of systeem

  Mocht je toch nog tegen problemen aanlopen met bibliotheken, dan kun je altijd hulp proberen te zoeken op bijvoorbeeld forums. Hierdoor kun je misschien de eventuele problemen snel oplossen en voorkomen dat de bibliotheken problemen veroorzaken in de toepassingen die er afhankelijk van zijn.

  Conclusie Python: nadelen van de populaire programmeertaal

  We kunnen in ieder geval vooropstellen dat Python veel voordelen te bieden heeft. Denk dan hierbij aan de makkelijk te lezen syntaxis, veelgebruikte bibliotheken, een actieve gemeenschap en brede inzetbaarheid op meerdere platformen. Toch geven we je een aantal nadelen van Python waar je rekening mee moet houden, zoals traagheid in vergelijking met andere talen, dynamische typering, geheugengebruik en beperkte prestaties in multithread-omgevingen. Bovendien zijn niet alle bibliotheken even stabiel en betrouwbaar, wat het ontwikkelproces complexer kan maken.

  Al met al kun je wel heel veel doen met de programmeertaal Python aangezien je deze programmeertaal namelijk voor veel soorten projecten kunt inzetten. Ook blijft het een populaire en veelgebruikte programmeertaal in de IT-wereld.


  Ontvang gratis informatie en tips over Python, schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.


   

  Deel dit artikel

  Elwin Hodžić
  Elwin Hodžić(Web)redacteur bij c't. Ondanks de studie geschiedenis, altijd al een passie gehad voor alles wat met IT te maken heeft. Sleutelt in zijn vrije tijd graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen om een pc zo optimaal mogelijk te laten werken.

  Lees ook

  Gasopslag met Python-tool Altair analyseren & zo doe je het

  Door de noodsituatie in de gasleveringen die is ontstaan als gevolg van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne, zijn zowel bedrijven als huishoudens de ...

  Wat kun je met Python?

  De programmeertaal Python wordt veelal aanbevolen voor beginners en behoort tot een van de populairste programmeertalen die er maar zijn. In dit artik...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er