Vaak schuilen achter QR-codes verwijzing naar websites. Maar in die praktische zwart-witte hokjes kun je net zo goed allerlei andere soorten informatie bewaren, zoals getallen of korte teksten. Daardoor leent de QR-code zich uitstekend voor diverse taal- en rekenspelletjes.
In de categorie kinderspel presenteren we soms projecten waarbij je (klein) kinderen, neefjes en nichtjes enzovoort aan het werk zet. Daar kun je vast goede sier mee maken. Zelf hoef je de boel alleen een beetje te begeleiden, zoals bij het knutselen met geleidende klei (zie c’t 5/2017, p.122). Het project in dit artikel is iets meer hands-on. Met QR-codes en stukken karton of potdeksels maak je eenvoudige educatieve materialen.
Een rekensom met uitkomst, een afbeelding en het bijbehorende woord, een Nederlands woord en de Engelse vertaling, dit zijn allemaal dingen die je eenvoudig met QR-codes kunt maken. Je schrijft of plakt een som, vraag of plaatje aan de ene kant van een deksel en aan de andere kant komt de QR-code met het antwoord. In plaats van potdeksels kun je ook (ansicht)kaarten of stukken uitgeknipt karton gebruiken, zolang het materiaal maar stevig is en goed hanteerbaar. De opgeplakte QR-codes kunnen met elke willekeurige QR-scanner-app worden ontcijferd. Die apps zijn er ook voor oudere smartphones, ongeacht het besturingssysteem.