Windows herstellen – Windows rescuesysteem op een usb-stick maken

Noud van Kruysbergen
1

Maak binnen enkele minuten een Windows-versie die kan opstarten van een usb-stick. We hebben ons Windows rescuesysteem gevuld met handige tools voor hardware-diagnose, bestandsherstel en het zoeken naar malware. Volg deze stappen om de usb-stick met Windows te maken.

Het is soms handig om snel een opstart­bare usb-stick met Windows bij de hand te hebben, bijvoorbeeld om een geïnfecteerde pc bij vrienden te desinfecteren of voor je eigen Windows herstellen als er iets dwarsligt. Volg de stappen hieronder om zelf zo’n usb-stick te maken.

Windows rescue systeem usb-stick

Je hebt een usb-stick nodig van minimaal 4 GB groot. Voor het maken van de stick heb je 15 GB vrije ruimte op je schijf nodig, daarnaast moet je het nodige downloaden.

Stap 1 - voorbereidingen

 • Download het zip­­-­bestand (ongeveer 300 MB groot) met het bouwpakket.
 • Download een ISO-bestand met een evaluatieversie van Windows 10 (tussen 4 en 5 GB). Via deze link vind je twee geschikte versies van Windows 10 Enterprise, maar je kunt ook andere gebruiken. Meestal is de 64-bit versie het meest geschikt.
 • Maak een map aan waar het bouwproces moet plaatsvinden, bijvoorbeeld C:\ctrescue. Liefst op een ssd voor een sneller bouwproces.
 • Definieer een uitzondering voor die map in je virusscanner.
 • Pak dan pas het zip-bestand uit in die map. Zonder een uitzondering zou je antivirussoftware er individuele bestanden uit kunnen verwijderen en zou het bouwproces mislukken.
 • Koppel het gedownloade ISO-bestand als een virtuele schijf door erop te dubbelklikken. Het krijgt dan een stationsletter, bijvoorbeeld F:.

Het rescuesysteem is gebaseerd op het door ChrisR ontwikkelde Win10XPE en een community op het forum theoven.org heeft daar veel nuttige plug-ins aan toegevoegd. De c’t-rescue-stick is echter meer dan Win10XPE, met o.a. extra programma’s zoals een virusscanner. Het pakket is robuuster geworden en werkt dankzij veranderingen die ChrisR heeft doorgevoerd en het gebruik van PEBakery lekker snel. Meer details, achtergronden en tips lees je in c’t 3, 2021.

Stap 2 - Windows rescuesysteem bouwen

 • Start het programma PEBakeryLauncher.exe in c:\ctrescue.
 • Windows Defender SmartScreen kan een waarschuwing weergeven omdat het programma gedownload is, ook al is het ondertekend. Voer het programma desondanks uit.
 • Volg eventueel de instructies voor het installeren van de Windows Desktop Runtime (.NET Core). Als die installatie nodig is, moet je PEBakeryLauncher.exe opnieuw starten.
PEBakery .NET foutmelding Runtime 3.1

Klik bij deze melding op OK om de Runtime te installeren. Begin na afloop daarvan weer opnieuw met het starten van PEBakeryLauncher.exe.

 • Bevestig voor het Gebruikersaccountbeheer dat je PEBakery met admini­stratorrechten wilt uitvoeren.
 • Druk op de knop ‘Map met Windows-installatiebestanden selecteren’ en selecteer het station dat je eerder hebt gekoppeld. Let op: C: is voorgeselecteerd, je moet de andere schijf (zoals F:) zelf selecteren.
usb-stick maken ct-rescue PEBakery map Windows installatiebestanden selecteren

Selecteer het gekoppelde station van het ISO-bestand. Die stationsletter komt dan rechts van de knop te staan.

 • Druk op de Build-knop en heb geduld. Op een pc met een ssd duurt het build-proces 5 tot 10 minuten. Sommige bestanden moeten worden gedown­load van internet.
 • PEBakery geeft slechts kort een succesbericht weer en opent een venster voor het exporteren van de logbestanden. Als de foutenteller (Error) op 0 staat, is de build geslaagd.

Als de gemaakte usb-stick het niet doet, is een fout bij het constructieproces de meest waarschijnlijke oorzaak. Vaak ligt dat aan downloadproblemen. Het beste maak je de map met het bouwmateriaal leeg en begin je opnieuw bij stap 1 met uitpakken van het zip-bestand.

 


Ontvang meer tips en workshops voor Windows!
Schrijf je in voor de nieuwsbrief:


 

Stap 3 - Windows rescuesysteem op usb-stick zetten

 • Let op: de gebruikte usb-stick wordt volledig leeg gemaakt, dus alle bestanden die erop staan worden verwijderd!
 • Stop de usb-stick in de pc en klik op ‘Create ISO’ in de projectboom links in PEBakery en druk vervolgens op de knop ‘ISO-image op usb-stick zetten’.
 • Het programma Rufus wordt voor het schrijven naar de stick gestart. Zorg ervoor dat het station van de usb-stick is geselecteerd! Werk eventuele twijfels weg door het station met Verkenner te controleren.
ISO-bestand rescuesysteem op usb-stick met Rufus

Klik op ‘ISO-image op usb-stick zetten’ na het selecteren van ‘Create ISO’. Je kunt het beste eerst de usb-stick erin stoppen.

 • Druk vervolgens op STARTEN. De geselecteerde stick wordt gewist en het rescue-systeem wordt erop gezet.
Rufus rescuesysteem Windows schrijven

Rufus zet het rescue-systeem erop. Als dat succesvol wordt afgerond, is de balk helemaal groen.

 • Daarmee is het hele proces klaar en kun je Rufus en PEBakery afsluiten.

Tot slot

De toegevoegde virus­scanner, de offline versie van Microsoft Defender, kan in de 32-bit versie alleen Windows-schijven scannen waar een 32-bit installatie op staat, en het 64-bit rescue-­systeem kan alleen 64-bit installaties scannen. Eventueel maak je er twee.

Gebruik een betrouwbare usb-stick en probeer bij problemen zonder meer eens andere usb-stick.

We wensen je veel succes met het bouwproces en mogelijke rescue-situaties – maar we hopen natuurlijk dat je het rescue-systeem in de praktijk zo min mogelijk nodig hebt. Uitgebreidere informatie over en tips voor het rescuesysteem staan in c’t magazine 3/2021.

(informatie afkomstig uit het artikel van Stephan Bäcker, Peter Siering en Noud van Kruysbergen, c’t magazine 3/2021, p. 110)

 

Uitgebreide workshops en informatie lees je op je gemak in c't magazine jan-feb/2022

Meer over

SoftwareUSB

Deel dit artikel

Lees ook

Automatische pakket-updates voor Debian, Ubuntu, Raspberry Pi OS

De automatische pakket-updates van op Debian gebaseerde Linux-distributies houden met de juiste configuratie ook Ubuntu en Raspberry Pi bij de tijd.

King of Ping voor online gamen

Om online games zo soepel mogelijk te laten verlopen is het zaak een zo snel en betrouwbaar mogelijke internetverbinding met de server van de games te...

Interessant voor jou

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
Daniel Senden
Lezer
Daniel Senden

Ik heb recent een rescue USB stick aangemaakt , net zoals CT het beschreven heeft in zijn Workshop. Bij het booten zie ik op de achtergrond het CT foto met volgende tekst. Welcome etc .. bezig met het configureren. Dan ontvang ik na enkele seconden een flikkerend window met de melding “Sign-In Process Initialization Failure Window 10”.
Heb al eens een andere USB stick genomen. Heb het bestand “LogonUI” overgekopieerd op verschillende plaatsen. Oplossingen van het internet.
Weet iemand raad of een oplossing.
Hartelijk dank