Usb-sticks van 128 GB voor sneltransport

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

128 GB usb-sticks

Als je een film naar een usb-stick wilt kopiëren of je werk wilt opslaan, hoef je niet lang te wachten: een snelle usb-stick kan een schrijfsnelheid halen van meer dan 100 MB/s. En ze zijn al te koop vanaf 30 euro.

Usb-sticks zijn gewoon praktisch. We krijgen nog regelmatig een collega aan het bureau die een usb-stick wil lenen om iets van A naar B te kopiëren. Het kopiëren van een film, het maken van back-ups van je dagelijkse werk of foto’s van je vakantie – het is allemaal zo gepiept. Maar bij goedkope sticks heb je last van erg lage snelheden.

Vlotte snelheden

Dat traag zijn is bij de sticks die we hebben getest gelukkig niet het geval. Volgens de fabrikanten schrijven ze de data allemaal weg met een schrijfsnelheid van minstens 100 MB/s, zodat een back-up van een dvd-image van meer dan 4 GB minder dan een minuut zou moeten duren.

We hebben negen usb-sticks met prijzen vanaf 30 euro langs de lat gelegd: de Corsair Flash Voyager GTX, Integral Turbo, Intenso High Speed Line, Patriot Supersonic Rage Elite en Viper Fang Gaming, de SanDisk Extreme Go en Extreme Pro, de Trekstor i.Gear SSD-stick Prime en de Verbatim Keypad Secure.

Ze bieden allemaal 128 GB aan ruimte voor je data en een type A usb-poort. De modernere type-C-connector zie je nog niet veel bij dit soort snelle sticks, alleen de Verbatim-stick heeft ook een versie met type C in het assortiment zitten. We hebben ook usb-sticks getest die zowel een type A als een type C-connector hebben.

Met dat soort sticks heb je altijd de juiste usb-stick bij de hand, nu type C steeds meer voorkomt bij laptops en desktops. De Keypad Secure onderscheidt zich van de rest door zijn cijfertoetsen (keypad). Het doel is duidelijk: je moet een pincode intypen om de usb-stick te ontgrendelen.

De i.Gear SSD-Stick Prime heeft ook nog een verborgen kant. Pas na het openen van de behuizing (er zitten vier schroeven aan de onderkant van de stick) wordt duidelijk dat de stick uit twee delen bestaat: een USB-naar-M.2-SATA-converter en een M.2-SATA-ssd. De Flash Voyager GTX moet ook uit zo’n converter en een M.2-ssd zijn opgebouwd, maar die behuizing kan niet worden geopend zonder dingen te slopen. De Integral Turbo en Supersonic Rage Elite zijn op het eerste gezicht identiek, maar daar gaan we later nog verder op in.

Usb-vaagheden

Intenso zet Super Speed USB 3.1 op de verpakking. Corsair, Integral, Patriot en Trekstor noemen USB 3.1 Gen 1 en Verbatim is vrij conservatief met USB 3.0 als aanduiding. SanDisk vermeldt met USB 3.1 Gen 1 (USB 3.0) twee keer hetzelfde.

Maar eigenlijk zijn die termen allemaal onjuist, want volgens de huidige usb-naamgeving werken de sticks met USB 3.2 ­Gen 1, oftewel een datasnelheid van 5 Gbit/s. Bij het lezen komen sommige sticks al erg in de buurt van de 460 MB/s, de praktijklimiet voor USB 3.0-apparaten. En nee, we noemen ze geen USB 3.2 Gen 1-apparaten.

De sticks van binnen

Over de binnenkant van moderne usb-sticks krijg je bijna niets mee. De fabrikanten geven daar geen informatie over. Alleen de Trekstor kon uit elkaar worden geschroefd, de M.2-SATA-ssd die zit ingebouwd identificeert zich als een Trekstor-ssd.

In de Verbatim-stick zit ook een ssd, deze is afkomstig van de grootste Chinese ssd-fabrikant Longsys, net als de ssd in de Corsair-stick. Met de andere sticks kwamen we met software niet verder, dus de fabrikanten en de soort controllers en flashgeheugen blijven onbekend.

Dat is jammer, want het geheugen dat in veel usb-sticks wordt gebruikt, is wat overblijft aan het einde van de flashgeheugen-keten. Na de productie is er een screeningsproces: het beste geheugen is bedoeld voor ssd’s, omdat de eisen daarvoor het hoogst zijn. Alles wat niet geschikt is voor dat doel, wordt gebruikt in geheugenkaarten, en alles wat daar weer niet voor voldoet, wordt gebruikt in usb-sticks.

We hebben in elk geval met behulp van ons testprogramma H2benchw kunnen controleren of alle sticks de beloofde capaciteit hadden. De twee ogenschijnlijk identieke usb-sticks van Integral en Patriot bleken tijdens de test geheel verschillend te zijn.

Hoewel de twee fabrikanten de behuizing waarschijnlijk van de­zelfde leverancier betrekken, verschilt de elektronica binnenin. De stick van Integral haalt veel hogere schrijfsnelheden. Toch wordt er waarschijnlijk dezelfde controller gebruikt, omdat bij onze benchmarktest bij beide usb-sticks en de andere Patriot-stick hetzelfde issue zich voordeed: bij random schrijftoegang met IOmeter weigerden ze mee te werken.

In alle drie de gevallen gaf IOmeter waarden tussen 0,5 en 1,5 IOPS aan, bij de tests met andere programma’s waren de waarden zoals verwacht enkele honderden IOPS.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Testresultaten

Corsair Flash Voyager GTX

Corsair Flash Voyager GTX

De GTX is een opvallende, superdegelijke stick met een zware zwarte metalen behuizing. De performance van de usb-stick is dik in orde. Bij het schrijven haalt hij 280 MB/s en bij het lezen meer dan 400 MB/s. Ook bij random-access kregen we zeer hoge waarden te zien.

Die flinke snelheid wordt mogelijk gemaakt door een ingebouwde ssd uit eigen stal. SMART-programma’s zoals Crystal­DiskMark bevestigden dat. De aangegeven temperatuur bleef echter wat we ook deden steeds de waarde van 33 graden aangeven.

Pluspunten

 • zeer snel
 • stevige metalen behuizing

Minpunten

 • blokkeert naastliggende poort

Bekijk deze usb-stick

Integral Turbo

Integral Turbo

In tegenstelling tot de meeste andere usb-sticks met een schuifmechanisme schuift bij de Integral Turbo de usb-­connector niet uit de behuizing, maar schuif je de behuizing over de connector. Daar heb je twee handen voor nodig.

De Turbo doet zijn naam eer aan als het om de snelheid gaat: meer dan 440 MB/s bij het lezen en 310 MB/s bij het schrijven – zeer nette waarden. Het enige wat voor wat irritatie zorgde waren de problemen met de IOPS-metingen met IOmeter. De fabrikant kon daar binnen de testtermijn geen oplossing voor bieden.

Pluspunten

 • hoge schrijfsnelheid

Minpunten

 • slechts twee jaar garantie
 • deels inconsequente meetwaarden

Bekijk deze usb-stick

Intenso High Speed Line

Intenso High Speed Line

Als voorwaarde voor de sticks om in deze test te belanden, hebben we een schrijfsnelheid gekozen van 100 MB/s. Volgens de specificaties moet de High Speed Line dat halen, maar in de praktijk zakt de schrijfsnelheid al na enkele seconden onder die minimaal gewenste snelheid.

De stick haalde maar ongeveer 75 MB/s tijdens de testmetingen die één minuut duren. Maar bij het lezen is de High Speed Line wel echt lekker high-speed met een snelheid van 420 MB/s. Het idle energieverbruik is ook vrij laag met slechts 0,4 watt.

Pluspunten

 • laag energieverbruik

Minpunten

 • schrijfsnelheid zakt snel in
 • slechts twee jaar garantie

Bekijk deze usb-stick

Patriot Supersonic Rage Elite

Patriot Supersonic Rage Elite

Het schuifmechanisme van de Patriot Supersonic Rage Elite is precies hetzelfde als dat van de Integral Turbo. Afgezien van de kleuren is de behuizing dan ook volledig identiek – maar wat erin zit is wel degelijk anders.

De Super­sonic Rage Elite bereikt dezelfde lees­snelheid als de Turbo, maar haalt slechts zo’n 140 MB/s bij het schrijven, en dat is minder dan de helft. De problemen met de IOPS-metingen onder IOmeter hadden we echter ook bij deze stick. Met de Windows-­tool WinSat haalden we bijna 600 IOPS.

Pluspunten

 • laag energieverbruik
 • lage prijs voor wat je krijgt

Minpunten

 • deels inconsequente meetwaarden

Bekijk deze usb-stick

Patriot Viper Fang Gaming

Patriot Viper Fang Gaming

Patriots tweede usb-stick in deze test zit in een metalen behuizing die voor wat koeling zorgt. Voor de rest zijn de sticks aardig vergelijkbaar: dezelfde snelheden voor sequentiële transfers, problemen met IOmeter en een zeer laag verbruik.

Terwijl sommige andere usb-sticks idle tot 1 watt nodig hebben, heeft de Viper Fang Gaming genoeg aan 0,2 watt. Onder belasting neemt dat slechts toe tot 0,8 watt. De Viper Fang Gaming is voor dezelfde prijs te koop als de Rage Elite, maar de metalen behuizing is een argument om voor de Fang Gaming te gaan.

Pluspunten

 • laag energieverbruik
 • stevige metalen behuizing

Minpunten

 • deels inconsequente meetwaarden

Bekijk deze usb-stick

SanDisk Extreme Go

SanDisk Extreme Go

De eerste van de twee SanDisk usb-sticks belandt bij alles in de middenmoot: bij de schrijfsnelheid, het verbruik en het formaat. Het schuifmechanisme heeft de neiging om er snel mee op te houden, dan moet je het schuifmechanisme zelf op zijn plaats houden bij het inpluggen.

Het grootste nadeel van de Extreme Go is de te lage snelheid bij het lezen. Met bijna 200 MB/s haalt hij niet eens de helft van de snelheid van de meeste andere usb-sticks in deze test. Met het Windows-meetprogramma WinSat kregen we er niet eens 70 MB/s uitgeperst.

Minpunten

 • slider-mechanisme gammel
 • traag bij lezen
 • deels inconsequente meetwaarden

Bekijk deze usb-stick

SanDisk Extreme Pro

SanDisk Extreme Pro

De Extreme Pro is, net als zijn broertje de Extreme Go, al wat jaren op de markt. Qua snelheid heeft de Extreme Pro niet alleen geen moeite om de nieuwere sticks bij te houden, hij laat ook zien hoe het moet: met 400 MB/s bij het schrijven overtreft hij alle concurrentie.

De ­Extreme Pro staat ook in de top bij het lezen met meer dan 430 MB/s. De metalen behuizing ligt niet alleen goed in de hand, maar zorgt ook voor een goede warmteafvoer. Over het gebruikte slider-­mechanisme van deze stick van SanDisk zijn geen klachten bekend.

Pluspunten

 • zeer snel
 • metalen behuizing

Minpunten

 • SMART-waarden onjuist

Bekijk deze usb-stick

Trekstor i.Gear SSD-Stick Prime

Trekstor i.Gear SSD-Stick Prime

Trekstors usb-stick i.Gear SSD Prime is niet echt een usb-stick, maar eigenlijk een ssd die in een flashdrive-formaat gegoten is. Het geheim zit verborgen in de behuizing: daarin zit een USB-naar-M.2-SATA-converter en een Trekstor-ssd. De verkrijgbaarheid is wat ingezakt, waardoor de prijs inmiddels (tijdelijk) flink is toegenomen.

Bij het lezen komt de stick met zijn snelheid van 460 MB/s heel dicht bij de grenswaarde van wat USB 3.0 kan halen. Bij het schrijven haalt hij 340 MB/s. Het is alleen jammer dat de stick onjuiste SMART-waarden levert: volgens CrystalDiskInfo is de temperatuur altijd 40 graden, wat hij ook uitspookt.

Pluspunten

 • zeer snel
 • los te halen metalen behuizing

Minpunten

 • slechts twee jaar garantie

Bekijk deze usb-stick

Verbatim Keypad Secure

Verbatim Keypad Secure

Het opvallende kenmerk van de Keypad Secure zijn de cijfertoetsen om hem te ontgrendelen. Als je hem niet ontgrendelt, verschijnt hij niet eens in je bestandsbeheerder. Als je 20 keer de verkeerde pincode opgeeft, wordt hij permanent vergrendeld.

Doordat de stick geen accu heeft, moet je de pincode op de ingeplugde stick invoeren. Bij het schrijven haalt hij ongeveer 200 MB/s (middenmoot), maar bij het lezen is hij niet sneller. Het zou kunnen dat een hogere snelheid niet haalbaar is door de versleuteling.

Pluspunten

 • met encryptie
 • korte usb-verlengkabel

Minpunten

 • hoog energieverbruik

Bekijk deze usb-stick

Snelle usb-sticks van 128 GB - meetresultaten

Waardeloze SMART

Usb-sticks geven, in tegenstelling tot ssd’s, zelden informatie over hun gezondheid via SMART-waarden. Dat is misschien maar beter ook, want de usb-sticks van Corsair, SanDisk (alleen Extreme Pro) en Trekstor verwarren gebruikers met onjuiste informatie.

De Extreme Pro zou volgens de SMART-uitdraai met één been in zijn graf staan: de resterende levensduur is nul. Bovendien had hij ook last van onder­koeling met een temperatuur van 8 graden, een ver van realistische waarde.

Corsair en Trekstor spelen ook vals bij de temperaturen: ze zijn altijd 33 en 40 graden warm, ongeacht wat je met de usb-sticks uitspookt. Laat de SMART-waarden dus maar buiten beschouwing bij usb-sticks.

Usb-stick voor back-ups

We vinden usb-sticks in het algemeen niet zo geschikt voor back-ups. We krijgen te vaak meldingen over ­defecte usb-sticks. Sommige zijn dan nog wel uit te lezen, maar vaak melden ze zich niet meer aan bij het besturingssysteem of hebben ze een aangegeven capaciteit van 0 bytes.

Als het bestand op de stick de enige versie van je belangrijke document was, is de enige optie misschien nog de dure diensten van een recoverybedrijf inschakelen (en jezelf voor je hoofd slaan voor het niet maken van meerdere back-ups).

Voor back-ups raden wij nog steeds externe harde schijven of een cloudprovider aan, maar bij het parkeren in de cloud is versleuteling van je gegevens wel een sterke aanbeveling.
Externe ssd’s zijn ook niet geschikt als back-up­apparaat, omdat die hun gegevens na verloop van tijd vergeten als ze niet af en toe van energie worden voorzien. Ze zijn natuurlijk geschikt voor datatransport van A naar B, maar ze zijn duurder bij dezelfde capaciteit dan gewone harde schijven.

Uitwisselen

Usb-sticks worden vaak gebruikt om gegevens mee uit te wisselen. Daarom moeten ze te lezen zijn met zoveel mogelijk verschillende besturingssystemen. Dat werkt echter niet standaard met zomaar elk willekeurig bestands­systeem.

Als je regelmatig wisselt tussen Linux, macOS en Windows, is exFAT als bestandssysteem een aan­rader. Sinds de recente vrijgave van patenten voor exFAT door Microsoft zou exFAT over niet al te lange tijd in de meeste Linux-distributies kunnen opduiken. Windows en macOS gebruiken het al een tijd.

Veel multimedia-apparaten werken echter met FAT32. Dat werkt ook samen met de drie genoemde besturingssystemen, maar beperkt de bestandsgrootte tot 4 GB. De fabrikanten van de sticks in deze test zijn het niet eens: Integral, Intenso, Patriot en Verbatim formatteren de sticks met FAT32, Corsair en Trekstor gebruiken NTFS en SanDisk exFAT.

Conclusie

Bij het lezen zijn alle usb-sticks lekker snel. De Extreme Go en de Keypad Secure halen ongeveer 200 MB/s, de rest is zelfs meer dan twee keer zo snel. Maar bij het schrijven zijn er wel fikse verschillen te zien: de High Speed Line haalt z’n opgegeven snelheid van 100 MB/s helemaal niet, zelfs niet met grote bestanden. Met bijna 80 MB/s is hij daardoor de langzaamste stick in deze test.

Net daarboven zien we de Supersonic Rage Elite, Viper Fang Gaming en Extreme Go. Bij de Keypad ­Secure met ongeveer 200 MB/s begint het ergens op te lijken.
De echte snelheidsduivels bij het schrijven zijn echter de Flash Voyager GTX, Turbo en i.Gear SSD-Stick Prime.

De koploper Extreme Pro haalt 400 MB/s, wat in de buurt komt van een interne SATA-ssd. De Keypad Secure heeft als troef encryptie – als dat een vereiste voor je is, is de hogere prijs geen obstakel.

(Lutz Labs en Alieke van Sommeren)

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in voor de wekelijkse c't nieuwsbrief en blijf bij op IT-gebied! Haal optimaal rendement uit je hard- en software en leer over nieuwe technologieën. Met achtergrondartikelen, workshops, tests, aanbiedingen en meer.

c't 05/2024

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Externe ssd met usb-aansluiting: zes modellen getest

Een externe ssd met usb-aansluiting is handiger dan een usb-stick als je flink wat bestanden wilt meenemen. We hebben verschillende externe ssd's gete...

Snelle usb-sticks met veel opslag

Usb-sticks zijn snel, goedkoop en handzaam – en daarmee nog steeds heel handig om bestanden mee op zak te nemen. We hebben bijzonder grote en snelle e...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er