Windowsfx review: Linux Distributie met een vleugje Windows 11

Noud van Kruysbergen
0

Inhoudsopgave

  In deze review nemen we een Linux-distributie genaamd Windowsfx onder de loep. Dit is een Linux in Windows-stijl. Het ziet er verrassend echt uit, maar sommige dingen kunnen behoorlijk verwarrend zijn.

  Windowsfx review: Linux met een Windows 11-achtige stijl

  Indrukwekkende transformatie

  De ontwikkelaar heeft indrukwekkende inspanningen geleverd om de KDE Plasma-desktop van Linux te transformeren tot iets dat opvallend lijkt op Windows 11. Als je niet te kritisch let op details zoals vensterranden, pictogramafstanden en lettertypes, zou je op het eerste gezicht kunnen denken dat Windowsfx het besturingssysteem van Microsoft is.

  Windows 11-look

  De Windows 11-achtige esthetiek wordt aangeboden als onderdeel van een pakket genaamd WxDesktop, dat echter geen open-source is. In eerste instantie is het gratis te gebruiken gedurende 30 dagen. Daarna kan het blijven functioneren, maar zal het af en toe een licentie vereisen voor $35 per werkstation.

  Realistische, Maar Hybride Startmenu en Instellingen

  Hoewel zowel de Instellingen-app als het Startmenu verrassend realistisch lijken, is het Startmenu een mix van Linux-software en Microsoft-namen. Bijvoorbeeld, standaard wordt OnlyOffice geïnstalleerd, met namen als OnlyOffice Word en OnlyOffice PowerPoint, maar er zijn ook links naar Microsoft Office-web-apps.

  Pictogrammen en Functionaliteiten

  Zelfs de app-pictogrammen vertonen een combinatie van Microsoft-ontwerpen en -pictogrammen, variërend van Office-tools tot standaardapplicaties. Het openen van een exe-bestand configureert Wine automatisch. Naast standaard Linux-software zijn extra applicaties zoals AnyDesk, Steam en VLC media player aanwezig. WxDesktop voegt extra functies toe, waaronder integratie met OneDrive, koppeling met Active Directory en de spraakassistent Helloa.

  Uitdagingen in Gebruik

  Bij het gebruik van de Instellingen-app wordt al snel duidelijk dat er beperkingen zijn. Veel functies verwijzen naar reguliere Linux-configuratietools, wat verwarrend kan zijn voor minder ervaren gebruikers. Het ‘All apps’-gedeelte van het Startmenu is overladen met ongeveer 100 items, voornamelijk onbekend voor Windows-gebruikers, zoals Discover, Helloa, Okular en Spectacle.

  Conclusie Iiyama ProLite XUB3294QSU review

  Voor wie is Windowsfx geschikt? Voor absolute Linux-nieuwkomers nauwelijks, want zij krijgen een fancy Windows-uiterlijk waar het meteen mee ophoudt. Je raakt ook onnodig in de war door de standaard geïnstalleerde software: start ik ‘Microsoft Excel (online)’ of ‘OnlyOffice Excel’ voor een nieuwe spreadsheet?

  Een reden voor de betaalde licentie zou kunnen zijn om computers die te oud zijn voor Windows 11 te koppelen aan Microsoft-services. Maar daar heb je Windowsfx niet voor nodig. Linux-basistools om verbinding te maken met Microsofts clouddiensten en Active Directory zijn vrij beschikbaar en, in tegenstelling tot WxDesktop, ook opensource.

  Als je niet helemaal weg bent van het Windows 11-ontwerp, ben je beter af met andere distributies. Ubuntu en Linux Mint zijn al lang beproefd en bekend bij beginners, maar de keuze aan distributies is gigantisch.

  Windowsfx review: plus- en minpunten

  +Lijkt op Windows 11
  +exe-bestanden (via Wine)
  Dunne Windows-schil

  Windowsfx specificaties

  Fabrikant

  LinuxFX

  Systeemeisen

  2 cpu-kernen, 2 GB RAM

  Ondersteuning

  tot 4/2027 (Kubuntu-onderdelen)

  Te downloaden viawubuntu.org

  Meer van zulke software reviews? Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief:

  Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

  Meer over

  LinuxSoftware

  Deel dit artikel

  Noud van Kruysbergen
  Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

  Lees ook

  GitVote review: democratisch stemmen voor ontwikkelaars versimpeld

  Wanneer je software ontwikkelt in een team, ontstaan er vroeg of laat verschillende meningen. De GitVote-app, die we in deze review bespreken, helpt t...

  Zint review: offline 145 verschillende QR- en barcodes genereren

  In deze review bekijken we de opensourcetool Zint, waarmee je offline 145 verschillende QR- en barcodes kunt genereren. Dit kan handig via een GUI of ...

  0 Praat mee
  avatar
    Abonneer  
  Laat het mij weten wanneer er