Wifi in het hele huis: Asus ZenWiFi AX Mini

Alieke van Sommeren
0

lezers-awards-2021-brons

De Asus ZenWiFi AX Mini XD4 is een compacte en afgeslankte versie van zijn grote broer, de XT8. Het ZenWiFi-systeem is bedoeld om bij grotere woningen overal in huis een snel en betrouwbaar wifi te hebben. Het afslanken van de Mini heeft geen invloed op de prestaties gehad.

ZenWiFi AX Mini

De witte afgeronde blokken van de XD4 ter grootte van een grapefruit vallen in je huis niet zo erg op. Asus heeft in vergelijking met zijn grote broer, de XT8, ook wat bespaard op het binnenwerk. Er zitten slechts twee in plaats van drie Wi-Fi 6 wifimodules in, die allebei zenden met twee MIMO-streams. De usb-poort voor externe massaopslag (NAS-functie) is verwijderd en de repeaternodes hebben elk slechts één netwerkpoort.

Energieverbruik

Dat alles blijkt een goede zet als het om energieverbruik gaat: bij de test hadden de XD4-nodes slechts de helft van het verbruik (3,6 tot 3,9 watt) van het XT8-systeem (7,4 tot 8,6 watt). Dankzij de quadcoreprocessor in de Broadcom BCM47622 system-on-chip kan de minivariant zijn grote broer gelukkig nog wel steeds bijbenen wat betreft de prestaties.

Wifi-signaal

De NAT-doorvoer van de routernode is voldoende voor alle vandaag de dag gangbare internetverbindingen. Het wifi-signaal was krachtig genoeg om over 20 meter door muren zo’n 250 Mbit/s grotendeels zonder verlies door te sturen. Via een repeaternode naar een punt 26 meter verderop zakte de doorvoer wel wat in, vooral op de 5GHzband (zie de tabel onder).

Mesh

De meshverbinding (backbone of backhaul) kan in plaats van via wifi ook via een bedrade aansluiting worden opgezet. Daarmee worden de repeaters in feite dan accesspoints. Bij de test verdubbelde dat de doorvoersnelheid op de 5GHz-band op 26 meter afstand naar een datarate van 267 Mbit/s in plaats van 125 Mbit/s, omdat de data dan niet twee keer door de lucht hoefden te gaan.

Bediening

Hoewel het instellen met behulp van de smartphone-app een beetje lang duurde, resulteerde die manier van werken wel in een werkend systeem. Helaas is de wizard net als voorheen vergeten je een aantal belangrijke dingen voor de configuratie voor te schotelen (IPv6, gastnetwerk, proxy voor multicast-IPTV, WPA2+3 mixed-mode voor wifi-encryptie). Sommige van deze dingen kunnen alleen via de browser worden geconfigureerd.

Firmware

Helaas heeft de ZenWiFi AX Mini ook enkele firmwarefouten geërfd van de grotere versie: in het gastnetwerk was er geen IPv6 en multicast-IPTV, en die waren ook alleen beschikbaar op de routernode. Als Asus die kleine onregelmatigheden wegpoetst, wordt dit minisysteem nog aantrekkelijker. Het is echter nu al een aantrekkelijke optie om puur en alleen internet overal beschikbaar te maken.

 

Pluspunten

+ compact

+ goede performance

 

Minpunten

– ontbrekende instellingen

 

Asus ZenWiFi AX Mini (XD4)
FabrikantAsus
Wifi2 × Wi-Fi 6 (2) IEEE 802.11ax-1200, WPA3, WPS, DFS
Aansluitingen root / node2 / 1 × RJ45 (gigabit-ethernet)
NAT-Perf. PPPoE (DS / US) / IP-IP921 / 765 Mbit/s / 941 / 942 Mbit/s
Wifi 2,4 GHz en 5 GHz dichtbij / 20 m / 26275 / 121–222 Mbit/s, 736 / 220–289 Mbit/s / 211 / 125 Mbit/s
Backbone doorvoer 20m / 26m207–237 Mbit/s
Prijs€ 95 (webprijs)

 

(Deze tekst is verschenen in c’t 1-2/2021, p.22)

 

Wil je op de hoogte blijven van het laatste IT-nieuws en de nieuwste online-artikelen? Meld je dan hier aan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Meer reviews lees je in c't 05/2024

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Overal wifi-dekking met Huawei WiFi Q2 Pro

De Huawei Mesh-Set WiFi Q2 Pro moet gaten in de wifi-dekking vullen. Zo krijg je overal snel internet – mits de powerline-verbinding leuk meedoet.

TP-Link Deco p9 wifi-mesh via powerline

Soms is het lastig om overal wifi te ontvangen. Als je geen kabels wilt trekken, kan een wifi-accesspoint met power­lineverbinding een uitkomst zijn.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er