Asus ZenWifi AX mesh-wifi

Alieke van Sommeren
0

Inhoudsopgave

Het ZenWiFi AX mesh-systeem van Asus zorgt niet alleen voor supersnel internet overal in huis, maar kan je lokale netwerk als router ook tot in details beheren. Door het WiFi 6-protocol kun je weer jaren vooruit, en worden zelfs je huidige  wifi-apparaten iets sneller en stabieler.

Installeren van het ZenWifi-systeem kan met een browser of met de bijbehorende app. Je kunt een van de apparaten als router gebruiken of het hele systeem als accesspoint – naar keuze met dezelfde SSID voor 2,4 en 5 GHz of met een aparte SSID voor elke band. Beide apparaten in het duopack zijn hetzelfde, dus een van de twee is niet standaard de router en de andere een accesspoint, maar ze kunnen die functie allebei hebben.

Instellen

Er wordt meteen naar een wachtwoord gevraagd voor de standaard verificatiemethode WPA2-Personal – blijkbaar wil Asus WPA3-personal niet meteen als standaard opdringen. Veel IoT-apparaten werken immers nog met WPA2. Bij de instellingen voor het draad­loze netwerk zijn er drie netwerken: een voor 2,4 GHz en twee voor 5 GHz. Het tweede 5GHz-netwerk dient als backbone tussen de twee mesh-apparaten. De SSID daarvan is verborgen. Dat tweede 5GHz-netwerk kan ook gebruikmaken van de 160MHz-kanaalbreedte voor een extra snelle backbone.

Asus ZenWifi AX
Het is mogelijk om het andere mesh-apparaat met een kabel aan te sluiten op de WAN-poort. Die verbinding kan dan als backbone worden gebruikt.
Je kunt op elke band maar liefst drie gastnetwerken instellen, en daar zelfs open systemen van maken. Toegang tot je lokale netwerk is met de optie ‘Toegang tot intranet’ daarbij makkelijk uit te schakelen. Daarmee kun je je IoT-apparaten een apart netwerk geven.

Metingen

Metingen met een iPhone 11 Pro Max komen bij een 2,4GHz- en 5GHz-verbinding tot netwerksnelheden van respectievelijk 116 en
549 Mbit/s in een ideale situatie vlak bij de router. Dezelfde iPhone haalt met een 11ac-netwerk respectievelijk 63 en 250 Mbit/s.

Dat betekent globaal dus meer dan een verdubbeling. De resultaten met een pc met een speciale PCE-AX58BT wifi-insteekkaart laten hetzelfde beeld zien met vergelijkbare snelheden.

Conclusie

Met de Asus ZenWiFi AX ben je goed voorbereid op de toekomst met natuurlijk WiFi 6 en de snelle backbone, maar ook door de 2,5-gigabit WAN-poort en de moge­lijkheid tot dual-WAN. Daarnaast houd je de vrijheid om deze set niet alleen als snel mesh-systeem te gebruiken, maar met de uitgebreide configuratiemogelijkheden van de router kun je ook je netwerk uitgebreid beheren.

Asus ZenWifi AX
processor, geheugen1,5GHz-quadcore, 256 MB flash, 512 MB RAM
aansluitingen1 × 2,5Gbit-WAN, 3 × 1Gbit-LAN, 1 × USB 3.2 Gen 1
snelheid 2,4/5 GHz116 / 549 Mbit/s
afmetingen, gewicht16 × 7 × 16 cm, 0,7 kg
prijs€ 480 (duopack)

Meer hardware-reviews in c't 06/2024

Meer over

HardwareWifi

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Microsoft Surface Pro 10 for Business review: krachtig maar prijzig

Microsoft geeft de Surface Pro Windows-tablet voor zakelijke gebruikers een kleine update, terwijl er grotere veranderingen komen voor thuisgebruikers...

Acer Chromebook Plus 515 review: krachtige allrounder

Zowel qua hardware als qua software zijn moderne Chromebooks flink geëvolueerd sinds de oorspronkelijke ‘browser met een toetsenbord’. Chromebook Plus...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er