Superactuele Linuxdesktop Manjaro

Daniel Dupré
0

Inhoudsopgave

Manjaro 18.0 is een Linux-distributie op basis van Arch Linux. Grafische tools maken niet alleen het installeren en configureren makkelijk, maar ook je dagelijkse taken.

Arch Linux is zo cutting edge, dat het onder de noemer ‘bleeding edge’ valt: technologie die zo nieuw is dat nog niet alle bugs weggewerkt zijn. Daarom is het niet geschikt voor iedereen.

Als je een Linux-variant zoekt met de nieuwste ontwikkelingen, maar die toch betrouwbaar werkt, dan is Manjaro iets voor jou. Onlangs is Manjaro versie 18.0 Illyria verschenen. Net als Arch Linux is Manjaro een rolling-release, waarmee je alle nieuwe wijzigingen via de pakketmanager kunt ontvangen.

Meerdere uitvoeringen

Er zijn drie varianten: de Xfce-versie is de vlaggenschipversie, daarnaast is er een met Gnome 3 en een met KDE Plasma. Manjaro 18 is alleen in een 64-bit versie verschenen. Voor 32-bit systemen is er het aparte project Manjaro32.

De hoofduitgave van Manjaro 18 gebruikt Xfce 4.12 en heeft een elegant desktoptheme. De desktopindeling is traditioneel, met een paneel onderin het scherm met geïnstalleerde programma’s in het whiskermenu.

In het midden toont een vensterlijst een overzicht met geopende programma’s, rechts is een systeemvak met info en meldingen, volumeregeling en knoppen om het systeem af te sluiten. Via een applet open je het klembord, met een ander wissel je tussen virtuele desktops.

Live-omgeving

De live-omgeving biedt de meest essentiële programma’s voor dagelijks gebruik: LibreOffice, Audacious voor muziek, VLC-player voor video’s, beeldbewerkingsprogramma Gimp, Xfburn voor het branden van cd’s en dvd’s en Firefox voor het browsen.

De Engelstalige userguide biedt informatie over Manjaro en hoe je het naast Windows installeert. Automatisch of zelf beheren Installeren op de harde schijf gaat met de grafische tool Calamares, een moderne assistent die voor Manjaro is ontwikkeld. Je komt hem inmiddels ook tegen in andere distributies.

Moderne look & feel

Als je op ‘Install Manjaro Linux’ dubbelklikt, start Calmares meteen met de desktop. Calamares oogt moderner en overzichtelijker dan Ubiquity, de installer van Ubuntu. Dankzij deze toegankelijke installatiemanager kunnen ook gebruikers met minder veel Linux-kennis een zeer actueel systeem in huis halen.

Als er geen incompatibiliteiten met je hardware zijn, heb je Manjaro binnen enkele stappen geïnstalleerd. Gebruik je in plaats van de Xfcedesktop liever KDE Plasma of Gnome, dan kun je meteen de andere installatiemedia downloaden.

Naar eigen smaak samenstellen

Je kunt echter ook achteraf met behulp van Manjaro Architect een individueel samengesteld systeem inrichten. Die start je via het desktoppictogram. Hij geeft je de vrije keuze qua desktop en andere software, die hij vervolgens van internet downloadt.

Er zijn overigens ook notebooks die met Manjaro worden geleverd, zoals de Manjaro Special Edition Spitfire van X-Station en de Bladebook.

Instelhulp

De ontwikkelaars maken het configureren en beheren van Manjaro makkelijk met eigen tools. De Manjaro Settings Manager (MSM) biedt extra configuratiemogelijkheden. Daar kun je bijvoorbeeld propriëtaire grafische kaartdrivers downloaden of een andere kernel selecteren.

Alle kernelversies van Linux 3.16 tot de actuele 4.19 zijn beschikbaar. Met Manjaro Hello krijg je een overzicht met links naar documentatie, het forum, Wiki en de projectwebsite. Via de knop Applications in Manjaro Hello kun je snel extra programma’s installeren.

Doorlezen is gratis, maar eerst even dit:

Dit artikel is met grote zorg samengesteld door de redactie van c’t magazine – het meest toonaangevende computertijdschrift van Nederland en België. Met zeer uitgebreide tests en praktische workshops biedt c’t de diepgang die je nergens online vindt.

Bekijk de abonnementen   Lees eerst verder

Softwarebeheer

Pamac wordt ook door Manjaro ontwikkeld. Dat is een grafisch front-end van de terminaltool pacman. De tool maakt het beheer van toepassingen eenvoudiger en verzorgt de updates.

De softwareselectie in Manjaro 18 is ongeveer gelijk aan wat er in de live-omgeving wordt meegeleverd en bevat alles wat je voor dagelijks gebruik nodig hebt. Er zit weinig overbodigs tussen. Je treft er ook de Steaminstaller aan voor de Steam-client.

Als je meer nodig hebt, kun je met Pamac software via PKG-builds uit het Arch User Repository (AUR) installeren. Ook worden flatpaks van huis uit ondersteund. Die krijg je onder andere via flathub.org.

Conclusie

Manjaro biedt een veel makkelijkere instap dan Arch Linux. Het installeren met Calamares gaat overzichtelijk en is net zo eenvoudig als bij Ubuntu en andere bekende distributies. Er zijn grafische tools voor alle belangrijke beheertaken.

Voor beginners biedt Manjaro een prima alternatief voor Arch Linux, met name door de behulpzame community die de Wiki en het forum actief bijhoudt.

Daarbij biedt Manjaro de voordelen die Arch Linux heeft: een goed doordacht pakketbeheer en zeer actuele software, die wel eerst door de Manjaro-ontwikkelaars getest is. Manjaro biedt een doordachte selectie aan software voor elke desktop en het systeem is snel en moeiteloos te installeren.

(Liane M. Dubowy, Daniel Dupré)

Lees meer over Linux, toepassingen en hardware in c't magazine. Nieuwste uitgave: c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Daniel Dupré
Daniel DupréDaniel koestert een liefde voor het in elkaar zetten van zinnen en van computers, en heeft in c't een prachtige mogelijkheid gevonden om beide te combineren.

Lees ook

Lichte e-bookreader voor Linux

Bookworm is een eenvoudige e-bookreader voor Linux die alle basismogelijkheden biedt die je van een e-bookreader mag verwachten.

Linux Mint Tara: Ubuntu-basis, snapshots en meer

De nieuwe Linux Mint Tara biedt een duidelijk recenter softwarepakket en diepere integratie van systeemsnapshots. We bekijken kort deze Linux-distribu...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er