Smartphones opladen met groene energie

Marco den Teuling
0

Inhoudsopgave

zonnepanelenZelfs de grootste smartphone-accu raakt een keer leeg. Als het volgende stopcontact ver weg is, kun je voor het opladen gebruikmaken van zonnepanelen of andere energiebronnen. We zetten er een aantal voor je op een rij.

Andere manieren om stroom op te wekken lijken soms geniaal. Maar hun nadelen worden vaak met slimme marketingtrucs verhuld. Een met een zwengel aangedreven generator voldoet bijvoorbeeld voor het minimale energieverbruik van een radio of ledlamp. Maar als je er een smartphone of powerbank mee wilt opladen, moet je wel een paar uur zwengelen.

Steeds weer duiken op crowdfundingplatforms brandstofcelladers op, zoals de Kraftwerk. Die haalde in 2014 via Kickstarter 1,5 miljoen dollar op bij 11.000 mensen, maar raakte verwikkeld in een rechtszaak met de gelijknamige muziekgroep en liep tegen allerlei andere problemen aan. De leverdatum voor het product is inmiddels verschoven naar augustus 2018. Bij SolePower laden schoenen ingebouwde accu’s op met de kinetische energie van het lopen, maar verder dan een aankondiging is dit idee nog niet. Als je (via crowdfunding) overweegt geld te steken in dit soort projecten, ben je wellicht beter uit met wat zonnepanelen en/of een setje powerbanks.

Fietslader

opladenVoor verwoede fietsers is de E-werk van Busch & Müller met bufferaccu (circa 135 euro) een optie. De laadstroom hiervan is instelbaar. Een uur doorfietsen (15 km/u) kan genoeg zijn om net zo lang een smartphone te gebruiken. Er zijn diverse alternatieven zoals de Cycle2Charge V2 (70 euro), die in het balhoofdstel weggewerkt kan worden of als een soort fietsbel op het stuur. En er zijn meer opties, zoals de PedalPower+ laadkabel (55 euro). Ze moeten allemaal worden aangesloten op de naafdynamo van de fiets.

Brandstofcel

opladenOp het Mobile World Congress in Taiwan werd afgelopen zomer (weer) een brandstofcellader aangekondigd in de vorm van de 200 gram zware JAQ Hybrid. Die moet een 4000 mAh grote bufferaccu bevatten en kan zelf opgeladen worden via usb of zijn energie halen uit speciale brandstofcelcartridges met 1250 of 2500 mAh capaciteit (bij 5 volt). Wanneer en voor welke prijs het apparaat leverbaar is kon de Zweedse fabrikant myFC nog niet aangeven. Soortgelijke aankondigingen werden ook al in 2015 en 2016 gedaan.

Thermische energie

opladenDe Biolite CampStove 2 (150 euro) is in eerste instantie bedoeld om te koken op houtvuur. Terwijl het vuur brandt, zet een thermo-elektrische generator warmte om in elektrische energie, maar de opbrengst is hooguit 3 watt. Je moet aardig wat hout verzamelen voor het opladen van een (kleine) powerbank. In de nieuwste versie zit een bufferaccu met een capaciteit van 2600 mAh. Het apparaat is goed verkrijgbaar bij buitensport- en andere winkels.

Waterkracht

opladenDe Blue Freedom Portable (versie 1.1, 300 euro) is voorzien van een uitneembaar schoepenrad met acht schoepen. Hij moet bij voorkeur bij een versmalling in een (snel) stromende beek worden gehangen. Afhankelijk van het toerental levert een paar uur voldoende energie voor het helemaal opladen van een smartphone. Het complete apparaat heeft een doorsnede van 20 cm en is 5 cm hoog. De bufferaccu heeft een capaciteit van 5000 mAh en er zijn twee usb-aansluitingen (max. 1,5 ampère). Op de website van Blue Freedom wordt 19 euro gerekend voor verzending naar Nederland.

Opladen via zonnepanelen

Alle oplossingen hebben zo hun eigen beperkingen. Zonnepanelen komen uit de bus als universele oplossing, ook omdat ze geschikt zijn als aanvulling voor andere energiebronnen. Tijdens een fietstocht kun je bijvoorbeeld een naafdynamo gebruiken voor je smartphone en ondertussen een powerbank opladen met zonnepanelen op de bagagedrager. Zo kom je de dag wel door zonder stopcontact.

(Michael Link & Marco den Teuling, c’t magazine 11/2017)

 

 

 

 

 

 

 

Meer over

Smartphones

Deel dit artikel

Marco den Teuling
Marco den TeulingHad als eerste eigen computer ooit een 16-bit systeem, waar van de 48 kilobyte toch echt niet ‘genoeg voor iedereen’ was. Sleutelt graag aan pc’s, van de hardware tot het uitpluizen van de BIOS-instellingen. Vindt ‘Software as a Service’ een onbedoeld ironische naamgeving.

Lees ook

Logitech MX Brio review: webcam voor zakelijke gebruikers én streamers

In deze review nemen we de Logitech MX Brio onder de loep. Dit is een webcam die is gericht op meer dan één doelgroep: zowel fanatieke vergaderaars al...

Samsung Music Frame review: elegante geluidsoplossing voor elk interieur

Samsung heeft een nieuwe streaming-luidspreker uitgebracht, de Music Frame, waarover wij je in deze review meer vertellen.

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er