Review: Dell XPS 13 met Ubuntu

Alieke van Sommeren
0

Een mooie, lichte laptop met een lange accuduur en Ubuntu in plaats van Windows, dat is precies wat Linux-liefhebbers zoeken. Zelfs Linus Torvalds heeft een XPS 13 in huis gehaald. De nieuwste versie heeft echter wat kinderziektes.

Een ultrabook die meteen lekker draait zonder dat je eerst met allerlei drivers in de weer moet, dat is wat Dell belooft bij de bijgewerkte versie van de XPS 13 met Linux. We hebben een versie met Core i5-7200U, 256 GB PCIe-ssd, 8 GB RAM en een mat full hd-scherm aan de tand gevoeld. De laptop weegt slechts 1,2 kilo en is bijzonder dun. De geteste variant kost 1250 euro, een paar tientjes minder dan de XPS 13 met Windows 10. Volgens Dell zit er geen verschil in de hardware en firmware, maar is het BIOS wel wat anders ingesteld.

Bij ingebruikname van de notebook hoef je geen lastige vragen te beantwoorden over het partitioneren en dat soort technische kwesties. Dat is op zich begrijpelijk, maar daarmee wordt je wel de mogelijkheid ontnomen om de ssd makkelijk te versleutelen. De Ubuntu-desktop ziet eruit als normaal, waarbij Dell in plaats van Firefox heeft gekozen voor Chrome en Chromium. Het apparaat lijkt het op het eerste gezicht goed te doen, maar als je wat verder kijkt, zijn er wat minpuntjes.

Minpunten

Bij het inpluggen van een koptelefoon hoorden we continu zacht geruis. Dat is een bekend probleem waar ook al een workaround voor wordt gebruikt, maar die volstaat duidelijk niet. Bij opnieuw opstarten of inpluggen en loshalen van de voeding hoorden we steeds een kort gekraak op de koptelefoon. Dit werd erger bij werken op de accu als de stroombesparende functies worden ingeschakeld. Toen de audiochip in de slaapstand stond, hoorden we een gezoem zodra we een vinger op het touchpad legden. De downloadsnelheid via wifi was volgens verwachting zo’n 300 Mbit/s netto, maar de uploadsnelheid kwam niet boven de 29 Mbit/s.

De accutests leken goed te verlopen. De accu was pas na een respectabele dertien uur leeg. Bij het bekijken van video’s hield de accu het echter maar half zo lang vol. Qua USB beschikt de notebook over een type C-stekker, waarmee je Thunderbolt- en DisplayPort-hardware kunt aansturen. Via het DA200-dock kun je apparaten via HDMI of VGA aansluiten of met een netwerkkabel werken. De HDMI-uitgang had echter kuren. Dell gaf als antwoord dat de DA200 nog niet geschikt is voor gebruik met Ubuntu. Overigens hebben we ook getest met Fedora om te kijken of dat minder problemen gaf, maar ook daarbij hadden we last van lagere wifisnelheden en geruis en gekraak via de koptelefoon.

We deden ook een poging om Windows 10 te installeren. Met Windows hadden we geen last van gekraak en geruis en lag de ook uploadsnelheid rond de 300 Mbit/s. Ook werkte de HDMI-aansluiting van de dock prima. Toen we de accuduur testen, werden we nog aangenamer verrast: de accu hield het een ruime 22 uur uit en acht uur bij het kijken naar video’s. Dell gaf als verklaring dat de ondersteuning van de gpu in de Kaby Lake-processors nog niet optimaal is en de combinatie X-server en Ubuntu meer stroom verbruikt.

Conclusie

Als je met de notebook werkt lijkt alles het prima te doen, maar bij nadere beschouwing is er toch wat teleurstelling. We raden je aan nog even te wachten tot Dell de belangrijkste problemen heeft opgelost. Bij andere notebooks met vergelijkbare problemen werden dit soort zaken na verloop van tijd opgelost via driverupdates. Het wordt wel lastig om de accuduur te verhogen. De kans dat dat op de korte termijn wordt opgelost, is niet groot.

(Thorsten Leemhuis / Alieke van Sommeren)

Dell XPS 13: gegevens en testresultaten

Deel dit artikel

Alieke van Sommeren
Alieke van SommerenTypen geleerd op een 8086 met DOS 5.0 en al vroeg zelf aan het pc-(ver)bouwen geslagen. Speelt graag pc-games, houdt van gadgets en klikt ook wat rond op een MacBook.

Lees ook

Xinfrared One XH 09 review: betaalbare warmtebeeldcamera

In deze review werpen we een blik op de One XH 09 van Xinfrared. Dit is een superkleine warmtebeeldcamera voor aan je iPhone of Android-smartphone. He...

Chromecast met Google TV review: beter dan de Chromecast (Ultra)?

In deze review bespreken we of de Google Chromecast met Google TV, die beschikt over een eigen grafische interface, apps en een afstandsbediening, han...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er