Het hoeft niet altijd Kali Linux te zijn: het kleurrijke live-systeem Parrot Security 5.9 heeft ook een zeer goed gevulde gereedschapskist voor pentesters en hackers. Het is ook beschikbaar in een onbewapende versie voor dagelijks desktopgebruik.
Als je graag achter de schermen kijkt en de veiligheid van netwerksystemen of webapplicaties wilt onderzoeken, kom je al snel bij een Linux-distributie uit die daar speciaal voor bedoeld is. De vele pentest- en hackingtools zijn vaak ingewikkeld in te richten.
Sommige moeten worden samengesteld voordat ze voor het eerst kunnen worden gebruikt, terwijl andere scripts zijn waarvoor de nodige bibliotheken moeten worden verzameld. Als je besluit om een pentest-Linux te gebruiken, moet je meteen aan de bak. Het grootste voordeel van dat soort live-systemen is het voorbereidende werk dat de makers ervan al hebben verricht bij het selecteren en opzetten van de meegeleverde programma’s.
De systemen worden geleverd met een zorgvuldig uitgeruste gereedschapskist van sniffers, pentestprogramma’s en forensische tools. Kali Linux is zo’n beetje de standaard voor pentesters, daar hebben we in c’t al meerdere malen over geschreven. Maar er zijn ook interessante alternatieven zoals Parrot Security, dat zich niet alleen in zijn kleurrijke uitstraling onderscheidt van Kali.
Het Parrot live-systeem is beschikbaar met de desktopomgevingen Mate en KDE Plasma. Daarnaast biedt het Parrot-team een versie genaamd Parrot Home zonder pentestprogramma’s als desktop-Linux voor dagelijks gebruik.