Zyxel NWA90AX review – (zakelijk) accesspoint met PoE

Noud van Kruysbergen
1

Het Zyxel NWA90AX accesspoint is met zijn kenmerken meer gericht op zakelijk gebruik. In deze korte Zyxel NWA90AX review kijken we wat het access point te bieden heeft.

Het NWA90AX-accesspoint van Zyxel laat zich makkelijk installeren via de Nebula-app en bijbehorende cloud. Door zijn formaat en functies zoals voeding via PoE en slimme mesh-instellingen is hij met name gericht op makkelijk beheer voor zakelijk gebruik.

Zyxel NWA90AX review – installatie

Bij het uitpakken van de Zyxel NWA90AX is meteen duidelijk dat het beheer ervan een centrale aangelegenheid gaat worden. Een handleiding wordt namelijk niet meegeleverd, er staat alleen een qr-code in de doos die leidt naar een quick-start op de website van Zyxel. Daar kun je overigens ook een uitgebreide NWA90AX handleiding (User’s Guide) downloaden van 270 pagina’s – wellicht wat veel van het goede.

Voor het installeren kun je kiezen uit:

  • configureren via de Nebula-app
  • instellen met de Nebula-­webversie via de cloud
  • configuratie via de lokale (web)inter­face

Als je het accesspoint met een kabel op je netwerk aansluit, is die webinterface voor de configuratie niet alleen toegankelijk via het eigen wifinetwerk van het accesspoint, maar ook via het ip-adres dat hij van je DHCP-­server heeft gekregen.

Zyxel NWA90AX review - (zakelijk) accesspoint met PoE

Makkelijk via de app

Met de app voeg je de NWA90AX met de qr-code onderop aan je netwerk toe. Na de onvermijdelijke firmware-update is hij startklaar.

In de app maak je een (of meerdere) wifinetwerken aan, waarna de gegevens door het accesspoint overgenomen worden. Ook kun je een VLAN instellen, zodat je meerdere wifinetwerken naast elkaar kunt gebruiken.


Ontvang gratis informatie en tips over wifi-apparatuur, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Plaatsen en finetunen

Het mooie aan dit access­point is onder meer dat hij via PoE aan te sluiten is, waardoor je de voeding niet hoeft te gebruiken en de ­NWZ90AX kunt neerzetten op een plek waar geen stopcontact voorhanden is.

Voor het finetunen is de Nebula-cloud aan te raden. Dit is een softwarematige wifi controller-oplossing, zoals ook andere fabrikanten aanbieden.

Wifi-mogelijkheden

De downstream en upstream die we haalden waren van een prima niveau. De NWA90AX ondersteunt geen 6 GHz (6E) en de topsnelheden die dat kan bieden.

Bij de Nebula-instellingen kun je niveaus van density-deployment instellen voor de optimale performance. Dat wordt pas echt interessant met meerdere accesspoints. Je kunt bij de Nebula-­cloudinterface dan ‘AP Smart mesh’ en ‘Smart steering’ activeren voor mesh-­wifi, en bij de geavanceerde instel­lingen aangeven bij welke dBm-­niveaus een apparaat moet omschakelen naar een ander accesspoint.

Bij meerdere accesspoints is de functie Locator LED handig, daar kun je het ledlampje van een accesspoint mee laten knipperen om hem te kunnen detecteren. Die functie zit zowel in de cloudinterface als in de app.

Conclusie

De mogelijkheden van de NWA90AX geven duidelijk aan dat het hier niet om simpele accesspoints voor thuisgebruik gaat.

Het centrale beheer, al dan niet via de cloud, voeding via een PoE-kabel en de afmetingen van een rookmelder maakt de NWA90AX uiter­mate geschikt voor zakelijk gebruik – waar een hoge betrouwbaarheid belang­rijker is dan een zo snel mogelijke verbinding.

Zyxel NWA90AX plus- en minpunten

+ makkelijk te installeren
+ (beheer)mogelijkheden
Nebula-account nodig

Zyxel NWA90AX specificaties

FabrikantZyxel, zyxel.com
Wifi802.11a/b/g/n/ac/ax, 2,4/5 GHz, 2×2 MIMO
BeveiligingWPA/2/3 Personal
AansluitingenRJ45 (PoE), voeding
Afmetingen24,0 × 15,5 × 6,0 cm
Meegeleverdadapter, wand-/plafondhouder met toebehoren
Shoplink en prijsZyxel NWA90AX, circa 145 euro

 

Lees uitgebreide reviews van wifi- en netwerkapparatuur in c't magazine 4/2023

Meer over

NetwerkenWifi

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Ikea Dirigera review: nieuwe smarthub met een slank design

In deze review werpen we een blik op de Ikea Dirigera, een nieuwe hub voor je smarthome. Ikea wil de concurrentie aangaan en in de toekomst apparaten ...

ASUS ROG Strix Scope RX TKL Wireless Deluxe review

In deze review werpen we een blik op de Asus ROG Strix Scrope RX TKL Wireless. Dit is een zeer compact gamingtoetsenbord met extreem duurzame optisch-...

1 Praat mee
avatar
  Abonneer  
nieuwsteoudste
Laat het mij weten wanneer er
K.L
Lezer
K.L

Great AP.