Appsmith review: opensource bouwkit voor grafische interfaces

Noud van Kruysbergen
0

In deze review werpen we een blik op Appsmith. Met deze opensource bouwkit kunnen zelfs niet-ontwikkelaars grafische interfaces bouwen die communiceren met databases of API’s en daarmee bedrijfsprocessen in kaart brengen. In theorie zou die low-code aanpak een IT-afdeling moeten kunnen ontlasten, maar het werkt toch niet helemaal zonder beheerder.

Appsmith review


Ontvang gratis informatie en tips over verschillende software, schrijf je in voor de nieuwsbrief:

Ontvang elke week het laatste IT-nieuws, de handigste tips en speciale aanbiedingen.

Voor wie is deze software handig?

Of het nu gaat om een middenstander, een grote onderneming of een sportclub: overal waar mensen met gegevens moeten omgaan en steeds terugkerende taken moeten uitvoeren, ontstaat op een gegeven moment de behoefte aan software die hen helpt en in ieder geval een deel van het werk uit handen neemt. Maar ontwikkelaars die al die wensen zouden kunnen realiseren staan nou niet bepaald in de rij. Daar waar je je in het verre verleden behielp met Excel-macro’s op netwerkschijven, vindt nu een opmars van de low-code aanpak plaats.

Wat is Appsmith eigenlijk?

Appsmith is een low-code bouwpakket waarmee interne webapplicaties kunnen worden gemaakt. Zowel het bouwpakket als de uiteindelijke interface werken in elke gangbare browser. Je kunt de opensource applicatie zelf draaien op een eigen server, maar ook in een gratis cloudversie gebruiken. Voor grotere bedrijven is er de mgelijkheid een zakelijke versie met ondersteuning te gebruiken. Die commerciële versie bevindt zich officieel nog in de testfase en beheerst onder meer single-signon via Azure AD.

Hoe kun je Appsmith uitproberen?

De snelste manier om Appsmith uit te proberen is met de gratis cloudversie (app.appsmith.com). Maak een nieuw account aan of log in met een GitHub- of Google-account. Dan verwelkomt een handleiding je als nieuwkomer. De eerste aangename ontdekking: na slechts ongeveer tien minuten training ben je al in staat een typische databasetoepassing te bouwen waarin je datarecords in tabelvorm kunt weergeven en bewerken. De aanpak doet enigszins denken aan Microsoft Access: vanuit een deelverzameling sleep je onderdelen naar de interface. Daar kun je er vervolgens naar wens eigenschappen en functies aan toewijzen.

Wat nou als je een programmeerleek bent?

Als je als programmeerleek de tutorial en de vele voorbeelden van de Appsmith-blog nauwkeurig volgt, kom je tot een werkende applicatie. Maar als je daarvan afwijkt en zelf aan het experimenteren slaat, zul merken dat je zonder programmeerkennis al snel niet meer verder komt. Daar zou Appsmith je als leek net iets meer kunnen begeleiden via enkele voorbeelden.

Ontzorgen van ontwikkelaars

Appsmith is meer gericht op ontwikkelaars die hun leven makkelijker willen maken. Als collega’s bijvoorbeeld vragen of je snel een interface zou kunnen bouwen met alle deelnemers aan een voetbalpool. Als je Appsmith dan klaar hebt staan, heb je zo’n interface vlot in elkaar geprutst.

Software integraties

Ook al is de software nog erg nieuw, hij kan al scoren op drie gebieden. Ten eerste zitten er veel nuttige elementen in de gereedschapskist. Om niet met een blanco vel te hoeven beginnen, zijn er sjablonen beschikbaar voor typische toepassingen zoals een dashboard voor klantenondersteuning of een planningsassistent. Het aanpassen is best leuk en leidt snel tot een gevoel wat gepresteerd te hebben.

Het derde sterke punt zijn de kant-en klare integraties met andere toepassingen. Die omvatten niet alleen eenvoudige databaseverbindingen met MySQL en dergelijke, maar ook communicatie met programmeerinterfaces van populaire diensten. Het versturen van berichten via Slack is bijvoorbeeld al gemaakt, evenals als een interface met het winkelplatform Shopify. Als er nog geen integratie is, communiceert Appsmith altijd nog met elke RESTen GraphQL-API.

Conclusie Appsmith review

Appsmith is een kijkje waard voor iedereen die snel wil of moet reageren op programmeerverzoeken voor kleine nuttige webinterfaces. Je kunt met de cloudversie alles gratis uitproberen, waarna de opensource versie snel op je eigen hardware kan worden gebruikt, bijvoorbeeld als Docker-container.

Appsmith review – plus- en minpunten

+ Community-versie
+ Snel resultaat
+ In de cloud of zelf hosten

Appsmith review specificaties

IntegratiesMySQL, PostgreSQL, MS SQL, MongoDB, Twilio, Google Sheets, Redis, S3 e.a.
Te downloaden viaappsmith.com

(Deze informatie is afkomstig uit het artikel in c’t 01/02, 2023, pagina 23)

Lees meer over software in c't 05/2024

Meer over

Software

Deel dit artikel

Noud van Kruysbergen
Noud van KruysbergenNoud heeft de 'American Dream' doorlopen van jongste bediende tot hoofdredacteur van c't, waar hij zo veel mogelijk de diepgang, betrouwbaarheid en diversiteit wil bewaken.

Lees ook

Cooler Master Tempest GP27U review: monitor met miniLED-technologie

In deze review bekijken we de Cooler Master Tempest GP27U, een premium 4k, 27-inch monitor. Deze monitor beschikt over miniLED-achtergrondverlichting ...

Bambu Lab A1 Mini review: gunstig geprijsde 3D-printer die klein & fijn is

3D-printen is nog steeds geen gemeengoed. Om het voor het grote publiek toegankelijk te maken, moet de prijs omlaag en het gebruiksgemak omhoog. De ni...

0 Praat mee
avatar
  Abonneer  
Laat het mij weten wanneer er